Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 08:01

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

* ΕΞΠΡΕΣ: «Αλλαγή προσανατολισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Αναστέλλεται η διάθεση πακέτων ΟΤΕ, ΔΕΗ-το βάρος σε ΑΤΕ, Τ.Τ., ΟΛΠ και καζίνα».

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κλειδώνει» η αύξηση ΦΠΑ. Έως 2 μονάδες πάνω οι συντελεστές. Επιπλέον έσοδα μέχρι 2 δισ. ευρώ προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας».

* ΚΕΡΔΟΣ: «Φεύγουν ένας - ένας! Μετά τις διαβεβαιώσεις για ομοψυχία και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις...».

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Έκρηξη» τιμών πετρελαίου, χρυσού και βασικών μετάλλων. Πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι - έως 632 ευρώ ο τόνος το θέρμανσης».

Πετρέλαιο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι «ιλίγγους φέρνει στα οικονομικά επιτελεία κυβερνήσεων και εταιρειών η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα 86 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά στα χρονικά. Παράλληλα, ο χρυσός άγγιξε τα 760 δολάρια (υψηλότερα 28 ετών) και η πλατίνα νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1.425 δολ. η ουγγιά, ενώ έκρηξη τιμών καταγράφεται σε βασικά και στρατηγικά μέταλλα. ¶ρχισε χθες η διανομή πετρελαίου θέρμανσης στην εγχώρια αγορά, με τις τιμές μεταξύ 612-632 ευρώ ο τόνος, 20% μεγαλύτερες από τις περυσινές τιμές».

ΦΠΑ

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ επισημαίνει ότι «στην αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες προχωρεί η κυβέρνηση. Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κκ Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια, κατά την οποία εξετάσθηκε επίσης η ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο. Η αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει την αγορά, τονίζει το ΕΒΕΑ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ