Πλαίσιο προτάσεών της για την επόμενη μέρα της πανδημίας απέστειλε στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Πλαίσιο προτάσεών της για την επόμενη μέρα της πανδημίας απέστειλε στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Όπως επισημαίνει, με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων από σήμερα, ο εμπορικός κόσμος της χώρας αντιμετωπίζει μία νέα σύνθετη πραγματικότητα στην οποία αναδεικνύονται δύο κυρίαρχες προτεραιότητες: Αφενός η προστασία της υγείας εμπόρων, εργαζομένων και καταναλωτών, αφετέρου η ανάγκη ενεργούς και ουσιαστικής στήριξης του ελληνικού Εμπορίου και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Η Συνομοσπονδία δηλώνει πως οι προτάσεις που απέστειλε σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση συνιστούν «ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που κατατείνει στη δημιουργία μίας "Ασπίδας Ρευστότητας για την αγορά", η αντοχή της οποίας βασίζεται σε ένα "κράμα" τριών βασικών συστατικών στοιχείων (3 άξονες προτεινόμενων μέτρων):
α) Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με "φθηνό χρήμα" από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.
β) Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
γ) Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία "ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης"».
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι στο νέο ιδιαίτερα απαιτητικό και ρευστό οικονομικό περιβάλλον αναδεικνύεται επιτακτική η αναγκαιότητα να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω όλες οι προ - Covid 19 προβλέψεις της κυβέρνησης για τα δημόσια έσοδα, τόσο από τη φορολογία των επιχειρήσεων, όσο και από τις εργοδοτικές κι εργατικές ασφαλιστικές εισφορές και να εφαρμοσθούν τάχιστα τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης ΜμΕ και επαγγελματιών. Παράλληλα, τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την πολιτική χρεώσεων και προμηθειών, αντιστοιχώντας τις με τις έκτακτες συνθήκες και τις εκ των πραγμάτων μειωμένες δυνατότητες των επιχειρήσεων - πελατών τους.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η παρέμβαση της ΕΣΕΕ προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου εισάγει, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, μέτρα μόνιμου αλλά και έκτακτου χαρακτήρα σε όλο το φάσμα των σχέσεων των ΜμΕ με το κράτος και τις τράπεζες, οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους. Στοχεύουν στη διασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και στον μετριασμό των επιπτώσεων που θα έχει η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών τους στον αριθμό των θέσεων εργασίας και στην ίδια την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Συνοπτικά, οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:
Ζητήματα υπουργείου Εργασίας:
Ζητήματα υπουργείου Οικονομικών:
Ζητήματα υπουργείου Ανάπτυξης:
Ζητήματα υπουργείου Τουρισμού:
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η «Ασπίδα Ρευστότητας» που προτείνει είναι προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες και παραδοχές πάνω στις οποίες καλείται η επιχειρηματικότητα να λειτουργήσει για ολόκληρο το τρέχον έτος, συνυπολογίζοντας πως ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα παραμείνει ισχυρός και το 2021, παρά την αναμενόμενη ανάκαμψη.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, υπογραμμίζει πως «τον Μάιο του 2020 τίποτα δεν είναι ίδιο στην αγορά με τον Ιανουάριο του 2020. Όσο για το επόμενο έτος, μόνο θολές προβλέψεις μπορούν να γίνουν για την οικονομία, υπό την αίρεση μάλιστα μιας πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας το φθινόπωρο. Ήδη από τις 4 Μαΐου, αλλά πολύ περισσότερο από σήμερα, οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με άδεια ταμεία, συσσωρευμένες υποχρεώσεις, πολύ λιγότερους πελάτες και μεγάλη ανασφάλεια. Παρά τις έως τώρα προσπάθειες και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι πως το εύρος και το βάθος της ύφεσης θα πλήξει καίρια και απροσδιόριστα την εγχώρια κατανάλωση, από την οποία εξαρτάται απόλυτα η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων».
Κατά τον κ. Καρανίκα, για την ΕΣΕΕ είναι σαφές πως για να απορροφήσει η αγορά σε έναν βαθμό τους πολύ ισχυρούς κραδασμούς αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης και για να ανακτήσει γρήγορα ένα μέρος έστω της καλής ψυχολογίας, χρειάζεται άμεσα μία δική της «Ασπίδα Ρευστότητας», που θα διασφαλίζει το μίνιμουμ της απαιτούμενης ρευστότητας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
«Αποστείλαμε στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων και το γνωστοποιήσαμε σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματα και υποδεικνύουμε τις λύσεις που απαιτούνται σε όλο το φάσμα των υποχρεώσεων των ΜμΕ προς το κράτος και τις τράπεζες, όπως προέκυψαν από την εντατική μας διαβούλευση το πρόσφατο διάστημα με τα μέλη μας, δηλαδή τους 325 εμπορικούς συλλόγους της χώρας, και τεκμηριώθηκαν από το ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ. Ελπίζουμε πως η δημοσιοποίηση των θέσεων αυτών θα προκαλέσει έναν γόνιμο δημόσιο διάλογο για την επόμενη μέρα της πανδημίας και θα βρει ευήκοα ώτα στα συναρμόδια υπουργεία. Για την αγορά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, και στα δύσκολα ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται το κράτος αρωγό και συμπαραστάτη του» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.