Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 11:51

Τράπεζα Κύπρου: «Αβάσιμες» οι κατηγορίες αμερικανού εισαγγελέα

Διώξεις κατά της Lloyds TSB Bank Plc και της Τράπεζας Κύπρου άσκησαν τη Δευτέρα αμερικανοί εισαγγελείς, με την κατηγορία ότι βοήθησαν στο ξέπλυμα εκατοντάδων εκατ. δολαρίων που προέκυψαν από φερόμενη χρηματιστηριακή απάτη.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι τράπεζες κατηγορούνται ότι επέτρεψαν στον κ. Λυκούργο Κυπριανού, τέως επικεφαλής της AremisSoft Corp. να ξεπλύνει κεφάλαια που προήλθαν από φερόμενη χρηματιστηριακή απάτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση επιδίκασε πρόστιμο τουλάχιστον 130 εκατ. δολαρίων για την Lloyds TSB Bank, θυγατρική της Lloyds TSB Group Plc, και τουλάχιστον 162 εκατ. δολάρια για την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το γραφείο του αρμόδιου Αμερικανού Εισαγγελέα στο Μανχάταν.

Η απάντηση της Τράπεζας Κύπρου

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου αρνείται τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις εντελώς αβάσιμες. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν αναμένει οποιεσδήποτε σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των αγωγών. Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου:

«Τον Σεπτέμβριο του 2006, οι Trustees of the AremisSoft Corporation Liquidating Trust (“οι Επίτροποι (Trustees)”), καταχώρησαν πολιτικές αγωγές εναντίον τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών σε σχέση με λογαριασμούς που η AremisSoft, ο Λυκούργος Κυπριανού, πρώην πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AremisSoft, και η σύζυγος του, διατηρούσαν με την Τράπεζα Κύπρου και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τον Αύγουστο του 2007, ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη αποδέχτηκε την αίτηση της Τράπεζας για απόρριψη της αγωγής και αποφάσισε ότι το κατάλληλο δικαστήριο (forum) για να εκδικάσει απαιτήσεις εναντίον της Τράπεζας είναι το δικαστικό σύστημα στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα, οι Επίτροποι (Trustees) δεν έχουν καταχωρήσει οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αποζημιώσεις εναντίον της Τράπεζας στην Κύπρο.

Σε συνέχεια της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή που απέρριψε την αγωγή των Επίτροπων (Trustees), ο Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Νέας Υόρκης (U.S. Attorney for the Southern District of New York), ενεργώντας με βάση συμφωνία συνεργασίας με τους Επιτρόπους (Trustees), απείλησε με καταχώρηση και στις 15 Οκτωβρίου 2007 προέβη σε καταχώρηση πολιτικής αγωγής εναντίον της Τράπεζας με βάση ισχυρισμούς πολύ παρόμοιους με αυτούς που περιέχονται στην πολιτική αγωγή των Επίτροπων (Trustees), που είχε ήδη απορριφθεί από τον ομοσπονδιακό δικαστή. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα δεν είχε οποιαδήποτε δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πολιτική αγωγή ο Εισαγγελέας των Η.Π.Α ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα παραβίασε τη νομοθεσία των Η.Π.Α. διευκολύνοντας τον Κυπριανού να διακινήσει μέσω των λογαριασμών που διατηρούσε με την Τράπεζα $162 εκατ. που ήταν προϊόν απάτης.

Η Τράπεζα αρνείται τους ισχυρισμούς που περιέχονται και στις δύο πολιτικές αγωγές, τους οποίους θεωρεί εντελώς αβάσιμους. Η θέση της Τράπεζας είναι ότι ενεργούσε πάντοτε βάση του νόμου, και είναι αποφασισμένη να αμφισβητήσει σθεναρά όλους τους ισχυρισμούς για λανθασμένες ενέργειες είτε αυτές προέρχονται από τους Επιτρόπους (Trustees) στην Κύπρο είτε από τον Εισαγγελέα των Η.Π.Α. στη Νέα Υόρκη. Η Τράπεζα δεν αναμένει οποιεσδήποτε σημαντικές οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των αγωγών, καθότι οι πολιτικές αγωγές είναι - κατά τη γνώμη της - με βάση τα γεγονότα και τη νομοθεσία αβάσιμες».