Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είχαμε την Παρασκευή ένα παράδοξο φαινομενικά φαινόμενο. Οι μετοχές στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της χειρότερης, στην μεταπολεμική ιστορία, μέτρησης της μηνιαίας μεταβολής των θέσεων εργασίας. Επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν, πως τα χειρότερα της επίδρασης από τον κοροναϊό στην οικονομία έχουν περάσει. Αντιδρούν συνεπώς όπως συνηθίζεται μετά την επισημοποίηση μιας αρνητικής εξέλιξης, την οποία σταδιακά είχαν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών.
Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είχαμε την Παρασκευή ένα παράδοξο φαινομενικά φαινόμενο. Οι μετοχές στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της χειρότερης, στην μεταπολεμική ιστορία, μέτρησης της μηνιαίας μεταβολής των θέσεων εργασίας. Επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν, πως τα χειρότερα της επίδρασης από τον κοροναϊό στην οικονομία έχουν περάσει. Αντιδρούν συνεπώς όπως συνηθίζεται μετά την επισημοποίηση μιας αρνητικής εξέλιξης, την οποία σταδιακά είχαν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών.
Εδώ όμως, την εβδομάδα της σταδιακής χαλάρωσης από την καραντίνα λόγω της επιδημίας του COVID19, αντί της σχετικής αισιοδοξίας σε παγκόσμια κλίμακα, αφού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και σε Πολιτείες των ΗΠΑ ξεκινούσε η οικονομική δραστηριότητα, οι θεσμικοί αντέδρασαν επιφυλακτικά. Οι δείκτες στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην Ευρώπη και στην Ασία. Η αγορά της Αθήνας δε, με μια απόλυτα καθοδική κίνηση στην πρώτη συνεδρίαση, εξαφάνισε τα κέρδη της προηγούμενης και μετά κινήθηκε πλάγια συντηρώντας τη βουτιά της Δευτέρας. Υπογραμμίζοντας τη συνεχή αποκλιμάκωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος, ο μέσος ημερήσιος στην εβδομάδα περιορίστηκε στα 40,45 εκατ. ευρώ, με μέση αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 4,56 εκατ.
Το φαινόμενο της υποχώρησης του τζίρου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 συνεδριάσεων, δεν μπορεί να ερμηνευτεί θετικά. Η εποχή της κρίσης από την πανδημία έφερε τους επενδυτές σε μια κατάσταση που κανένας δεν επιθυμεί να βρίσκεται. Οι θεσμικοί με βασική επιλογή τις μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, είδαν μια βουτιά στην αξία των χαρτοφυλακίων τους, μετά από τις δυο τελευταίες βδομάδες του Φλεβάρη και τις δυο πρώτες του Μάρτη. Μετά μάλιστα από εγγραφή πυθμένα στις 470 μονάδες, η αγορά επί οκτώ εβδομάδες ταλαντώνεται στα όρια του 50% της διακύμανσης της δεύτερης βδομάδας του Μαρτίου. Ήτοι μεταξύ 540 και 628 μονάδων, ενώ από τις 9/3 ως τις 13 έπεσε από τις 685 στις 552. Το μόνο που έκαναν ήταν αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίου.
Οι ξένοι επενδυτές και οι εγχώριοι που συμμετέχουν κυνηγώντας κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, επίσης πλήττουν από την απραξία που φέρνει η στενή διακύμανση. Αυτή πάλι είναι αποτέλεσμα της απουσίας αυθεντικού συναλλακτικού ενδιαφέροντος, με ορισμένους να κάνουν μόνο τα άκρως απαραίτητα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι ιδιώτες επενδυτές δύσκολα θα βρουν χώρο για να κινηθούν συναλλακτικά και δεν είναι τυχαία η συμφωνία όσων εγχώριων αναλυτών εκφράζονται δημόσια, πως η επιφυλακτικότητα προστατεύει.
Η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec. Ξεκινώντας από σήμερα Δευτέρα 11/5 η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,1608 ευρώ/μετοχή). Την Τρίτη η Entersoft έχει προγραμματισμένη συνέλευση για την διάσπαση της μετοχής (5:1). Την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν α’ τρίμηνο, ενώ το ΚΡΙ- ΚΡΙ μετά την συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019. Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Αν θα σπάσει καθοδικά η πλάγια αυτή κίνηση ή ανοδικά, ας το κρίνει ο καθένας. Αυτό που θα παίξει ρόλο, είναι οι πιθανολογούμενες αλλαγές στους δείκτες της MSCI, που θα γίνουν γνωστές το βράδυ της Τρίτης. Η εικόνα των μεταβολών στα blue chip για την περασμένη βδομάδα και τον τρέχοντα μήνα, καθώς συμπίπτουν, αξίζει να μελετηθεί με βάση την επίδοση του Απριλίου που ώθησε τους δείκτες πάνω από +12%. Ειδική αναφορά αξίζουν οι Τράπεζες που έπεσαν τον Απρίλιο και συνεχίζουν τον Μάιο, ΕΥΡΩΒ -9,94% στη βδομάδα και -6,78% την Απρίλιο, ΑΛΦΑ -9,21% και (-4,85%), ΕΤΕ -8,96% και (0,00 %), ΠΕΙΡ -7,96% και (-9,91%).Ο Τραπεζικός δείκτης επί οκτώ εβδομάδες ως προς τα κλεισίματα περιορίστηκε μεταξύ των 305,3 και 365,39 μονάδων, με το δεύτερο κάτω των 310, αυτό της Παρασκευής στις 309,45.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι κυβερνήσεις παλεύουν να βρουν τρόπους επαναφοράς των οικονομιών σε ρυθμούς που ίσχυαν πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Τα χρηματιστήρια σε διάφορες γωνιές της γης ωστόσο, υπό την καθοδήγηση της Wall Street, βρίσκουν μονοπάτια για να αυξάνουν την απόσταση από τον πυθμένα του Μαρτίου. Οι μετοχές στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της χειρότερης, στην μεταπολεμική ιστορία, μέτρησης της μηνιαίας μεταβολής των θέσεων εργασίας. Επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν, πως τα χειρότερα της επίδρασης από τον κοροναϊό στην οικονομία έχουν περάσει. Αντιδρούν συνεπώς όπως συνηθίζεται μετά την επισημοποίηση μιας αρνητικής εξέλιξης, την οποία σταδιακά είχαν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών.
Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε την Παρασκευή άνοδο 455,43 μονάδες, ή 1,9%, κλείνοντας στις 24.331,32, κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, ενώ ο Nasdaq Composite ανέβηκε 1,5%. Και οι τρεις εμφάνισαν την πρώτη εβδομαδιαία τους άνοδο στις τρεις τελευταίες. Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 14,7% από 4,4%. Τόσο η αύξηση των απωλειών θέσεων εργασίας, όσο και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας, είναι ρεκόρ για την εποχή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια αξιόλογη λεπτομέρεια είναι ότι και τα δυο μεγέθη ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, αφού οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Dow Jones, περίμεναν απώλεια 21,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ποσοστό ανεργίας 16%.
Τα αίτια της αισιοδοξίας
Το πλήθος των Αμερικανών που μόλις έχασαν τη δουλειά τους ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ, και όμως τα χρηματιστήρια κινήθηκαν υψηλότερα. Φαίνεται παράδοξο, δεδομένου του οικονομικού πλήγματος για να μην αναφερθούμε στα ψυχολογικά πλήγματα που δέχθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, μένοντας χωρίς δουλειά σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί από το στρατόπεδο των Bears (απαισιόδοξων) τόνισαν, πως δεν είναι παρά μια ακόμα ένδειξη ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα. Αρκετοί όμως υποστηρίζουν, ότι υπάρχουν σαφείς λόγοι για τους οποίους οι μετοχές ανέκαμψαν και μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα.
Τα στοιχεία του Απριλίου θεώρησαν σχεδόν όλοι πως είναι αποτέλεσμα της κορύφωσης της κρίσης. Από τότε, οι οικονομίες έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν σταδιακά. Φυσικά, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αλλά η αγορά προεξοφλεί αυτό που πρόκειται να συμβεί έξι μήνες από τώρα, όταν τα περισσότερα κράτη θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που λειτουργεί σαν βάση της πρόσφατης ανόδου.
Η τρέλα των ρευστοποιήσεων στη διάρκεια του Μαρτίου, στην κορύφωση των φόβων από τον COVID19 , σκόπευε στην αύξηση των διαθέσιμων σε μετρητά. Δημιούργησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές πολλές πωλήσεις πανικού, σε περιουσιακά στοιχεία που είχαν γίνει πολύ ακριβά σύμφωνα με τους επενδυτές που προσεγγίζουν τις επενδύσεις με κριτήριο την μερισματική απόδοση ή αυτή των ομολόγων. Αυτά όλα υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς οι επενδυτές προσπαθώντας να μειώσουν τον κίνδυνο συγκέντρωσαν μετρητά στα χαρτοφυλάκια τους. Όμως, στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, η Fed και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες άνοιξαν τις δεξαμενές τους. Έδωσαν τόσο μεγάλη ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, που πολλές από τις πωλήσεις πανικού εξαφανίστηκαν γρήγορα.
Τώρα, πολλοί επενδυτές που ρευστοποίησαν, κάθονται σε ένα βουνό μετρητών με τιμές περιουσιακών στοιχείων όχι τόσο φθηνές όσο ήταν πριν ενεργοποιηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες. Αυτό υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε σημαντική πώληση στα ομόλογα και τις χρηματιστηριακές αγορές μπορεί να είναι περιορισμένη, καθώς εκείνοι που έσπευσαν για μετρητά τώρα αναζητούν ευκαιρίες για επανατοποθέτηση σε ομόλογα και μετοχές.
Τα διαθέσιμα σε ρευστό σημείωσαν άνοδο 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τέλη Φεβρουαρίου έως την εβδομάδα των 20 Απριλίου, ανερχόμενα στο ρεκόρ των 15,5 τρις δολαρίων. Τα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια σημείωσαν άνοδο 657 δις δολαρίων από τα τέλη Φεβρουαρίου έως την προτελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Αυτό δεν συνέβη ποτέ από τις αρχές του 1973 και μετά παρατηρούσε ο Ed Yardeni που παρείχε και τα στοιχεία αυτά.
Αγώνας δρόμου κατά του COVID19
Στις 30 Απριλίου, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν συμφωνία για την ανάπτυξη και διανομή παγκόσμια ενός εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από το SARS-CoV-2 με στόχο να το μετατρέψουν ώστε να αντιμετωπίζει και τον COVID-19. Η FiercePharma ανέφερε, στις αρχές της πρώτης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Μάη, ότι η Johnson & Johnson υπέγραψε μια δεύτερη μεγάλη κατασκευαστική συμφωνία για την ενίσχυση της έρευνας για ένα υποψήφιο εμβόλιο, η οποία ελπίζει να περάσει σε δοκιμές σε ανθρώπους τον Σεπτέμβριο, με στόχο την παραγωγή έως τον Ιανουάριο.
Πρόσφατα, γνωστοποιήθηκε ότι οι ασθενείς με προχωρημένο COVID-19 και πνευμονική εμπλοκή που έλαβαν το remdesivir της Gilead, ανέκαμψαν γρηγορότερα από τους ασθενείς με παρόμοια πάθηση που έλαβαν εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που αφορούσε 1.063 ασθενείς, η οποία ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου.
Άρα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων με χρηματιστηριακό ή και σχετικών με τις λοιμώξεις πεδίων ενδιαφέροντος, που η εξέλιξή τους ευνοεί την διάθεση για ρίσκο. «Ενώ η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας είναι ιστορική, το ίδιο ισχύει και για την πολιτική απάντηση παγκόσμια για να μετριασθεί ο αντίκτυπος και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη, ενώ τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας χαλαρώνουν. Εκτιμούμε πως ο αντίκτυπος της χαλάρωσης της Fed τόσο στα επιτόκια όσο και στις πιστώσεις θα λειτουργήσει πιο πέρα από αντιστάθμιση της προσωρινής βουτιάς στα εταιρικά κέρδη, κατά την αποτίμηση της αμερικανικής αγοράς εν μέσω μείωσης κερδών». Ανέφερε ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan, σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, στο 66,66% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν κέρδη, ενώ μόνο ένας δεν έχει απώλειες στο 2020 και 7 παραμένουν σε bear market (απώλειες άνω του -20%). Ο S&P500 με μεταβολή +3,50% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -9,32%. Ο Dow, με άνοδο +2,56%, αποδίδει στο 2020 -14,74%. Ο S&P400 με μεταβολή +5,39%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -18,75%, ενώ ο Russell 2000 αν και ενισχυμένος κατά +5,49%, έχει απώλειες -20,31% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε κέρδη +6,00%. Στο 2020 είναι ο πρώτος δείκτης που πέρασε σε κέρδη +1,66%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +3,00% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -21,30%. Ο DAX ενισχύθηκε +0,39%, και στο 2020 αποδίδει -17,70%, ο CAC είχε μεταβολή -0,49%, ενώ στο 2020 αποδίδει -23,89%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,01%, και στο έτος επίδοση -28,97%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,42%, στο έτος πέφτει -25,81%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 σκαρφάλωσε +1,08%, και στο 2020 υποχωρεί -17,99%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -0,30%, ενώ στο 2020 έχει τη μεγαλύτερη πτώση -30,60%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +3,16%, χάνει φέτος -13,59%. Ο χρυσός με πτώση -0,32%, βρέθηκε στα 1704,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +11,93%. Σημειώθηκε άνοδος +25,09%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 24,63 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -59,66%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,22%, στο 2020 χάνει -15,22%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,13%, με επίδοση στο έτος -11,26%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -5,46%, και στο 2020 χάνει -22,73%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -1,73%, και στο 2020 υποχωρεί -14,09%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +1,32% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -5,00%.
Ο αντίλογος στην αισιοδοξία
Η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη οικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, που πιθανά προσφέρουν στους επενδυτές περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το βαθμό στον οποίο η πανδημία του κορανοϊού έχει πληγώσει την ανάπτυξη. Αναμένουμε όξυνση της “συζήτησης” σχετικά με το εάν η ανάκαμψη των μετοχών είναι δικαιολογημένη εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου επιβράδυνσης.
Το σύνολο των δεδομένων περιλαμβάνει αναφορές για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό στον Απρίλιο, έναν μήνα κατά τον οποίο μεγάλα τμήματα της χώρας τέθηκαν σε lockdown.
Οικονομικά δεδομένα χειρότερα από τις ήδη εξαιρετικά δυσοίωνες προσδοκίες, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους επενδυτές που υποστηρίζουν ότι το ράλι των μετοχών έχει παρατραβήξει. Λίγοι μπορούν να πουν, ωστόσο, εάν θα εκτροχιάσει πλήρως τις τιμές από μια πορεία τον Απρίλιο στην οποία οι μετοχές σημείωσαν το καλύτερο μηνιαίο κέρδος τους σε τρεις δεκαετίες, παρά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τον προηγούμενο μήνα. «Η αγορά έχει δείξει την ικανότητα να ξεπερνά τα οικονομικά δεδομένα καθώς τα εξετάζει. Νομίζω ότι θα συνεχίσει να το κάνει για τα δεδομένα του Απριλίου». Δήλωσε ο Doug Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Athena Capital Advisors.
Τα πρόσφατα κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν εάν Πολιτείες των ΗΠΑ χρειαστεί να αναβάλουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους και η ανεργία αποτύχει να μειωθεί τους επόμενους μήνες. «Οι αγορές πάσχουν από γνωστική δυσαρμονία. Ακόμα κι αν ανοίξετε ξανά τις οικονομίες ... δεν θα έχετε οικονομική εξομάλυνση το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο». Δήλωσε ο Rob Almeida, της MFS Investment Management, που διαχειρίζεται περίπου 470 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΧΑ
Η άρση των περιορισμών δεν έφερε άνοδο τιμών
Την εβδομάδα της σταδιακής χαλάρωσης από την καραντίνα λόγω της επιδημίας του COVID19, αντί μιας σχετικής αισιοδοξίας σε παγκόσμια κλίμακα, αφού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και σε Πολιτείες των ΗΠΑ ξεκινούσε η οικονομική δραστηριότητα, οι αγορές αντέδρασαν ποικιλότροπα. Οι δείκτες στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην Ευρώπη και στην Ασία. Η αγορά της Αθήνας δε, με μια απόλυτα καθοδική κίνηση στην πρώτη συνεδρίαση, εξαφάνισε τα κέρδη της προηγούμενης και μετά κινήθηκε πλάγια συντηρώντας τη βουτιά της Δευτέρας.
Η εβδομάδα έφερε στους δείκτες και μηνιαίες απώλειες που στον μέσο όρο διαμορφώθηκαν στο -3,85%, ενώ ο 25άρης υποχώρησε κατά -4,72%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή -3,44%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -34,10%, ο 25άρης -36,76% και ο FTSEM -28,83% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας είχαμε σε διεθνές επίπεδο την εκδήλωση τάσης φυγής από το μετοχικό ρίσκο. Πυροδοτήθηκε από φόβους πως μπορούσε να αναζωπυρωθεί, με αφορμή την πανδημία αυτή τη φορά, ένας δασμολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Με οδηγό την πτώση των Τραπεζών (-8,28%), μετά από πτώση την προηγούμενη συνεδρία -2,13%, ο ΓΔ με μεταβολή -4,12% οδηγήθηκε στις 602,36 από 628,25 μονάδες και κατέληξε στο τέλος της βδομάδας λιγότερο από δυο μονάδες ψηλότερα. Ο 25άρης έκλεισε στις 1464,70 από 1525,21 με μεταβολή -3,97% και την Παρασκευή κατέληξε περισσότερο από 11 μονάδες χαμηλότερα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,218 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 1,190 εκατ. ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 42,916 από 44,509 δις ευρώ. Η δεύτερη σύνοδος σφραγίστηκε από την αντίδραση στην διήμερη κάθοδο που αναίρεσε τα κέρδη τριών προηγούμενων ανοδικών. Με τις Τράπεζες στο +3,33% ο ΓΔ με κέρδη +1,33% οδηγήθηκε στις 610,39 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1481,68 με μεταβολή +1,16%. Το ανώτερο μέρας ανήλθε στις 615,17 μονάδες από 622,01 τη Δευτέρα. Αποτέλεσε τελικά το ανώτερο εβδομάδας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,349 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,461 εκατ., με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 43,316 δις ευρώ. Την Τετάρτη είχαμε επιστροφή σε μια ήπια πτωτική πορεία, που διαμόρφωσαν οι πιέσεις στις Τράπεζες (-2,90%). Η αγορά κινήθηκε διαρκώς σε αρνητικό πεδίο και τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, βασισμένο όμως σε συναλλαγές με πακέτα αξίας 10,927 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΒΙΟ ΜΥΤΙΛ). Ο ΓΔ με μεταβολή -1,59% οδηγήθηκε στις 600,67 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1460,08 με απώλειες -1,46%. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 2,155% γύρω από το οποίο κινήθηκε όλη την εβδομάδα.
Την Πέμπτη εμφανίστηκε το κατώτερο της βδομάδας στις 595,53 μονάδες από την επιμονή των πιέσεων στις Τράπεζες (-0,99%). Αλλά βελτιώθηκε η στατιστική εικόνα των blue chip έναντι της Τετάρτης, με τα ανοδικά να ανέρχονται σε 14 από 3 έναντι των καθοδικών που έγιναν 9 από 22 με ένα, την ΕΥΡΩΒ, στα αμετάβλητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,590 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 6,871 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,30% οδηγήθηκε στις 602,47 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1454,03, υποχωρώντας -0,41%. Την Παρασκευή ο ΓΔ, στο σύνολο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης βρισκόταν σε θετικό πεδίο, κλείνοντας ωστόσο στο χαμηλό ημέρας. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 42,703 από 44,509 δις ευρώ την Πέμπτη 30 Απριλίου, από όπου πήρε τη σκυτάλη η εβδομάδα. Ο ΓΔ με άνοδο +0,26% οδηγήθηκε στις 604,05 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1453,24 με μεταβολή -0,05%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,283 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,361 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος στην εβδομάδα να πέσει στα 40,45 εκατ. ευρώ, με μέση αξία προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 4,56 εκατ. Υπογραμμίζοντας τη συνεχή αποκλιμάκωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.
Η εικόνα των μεταβολών στα blue chip για τη βδομάδα και τον τρέχοντα μήνα, καθώς συμπίπτουν, αξίζει να μελετηθεί με βάση την επίδοση του Απριλίου που ώθησε τους δείκτες πάνω από +12%. Στους νικητές της εβδομάδας έχουμε τις ΣΑΡ +8,85% ενώ τον Απρίλιο είχε μεταβολή +12,07%, ΜΥΤΙΛ +3,82% και (+11,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,09% και (+12,79%), ΑΔΜΗΕ +0,98% και (+7,89%), ΛΑΜΔΑ +0,33% και (+5,26%). Λόγω του μεγέθους στη πτώσης, στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι ΕΥΔΑΠ 0,00% και (+3,35%), και ΜΠΕΛΑ 0,00% και (+15,99%). Με εξαίρεση την τελευταία όλα είχαν απόδοση τον Απρίλιο κάτω ή κοντά στην επίδοση του 25άρη.
Υπάρχει η ομάδα με μεταβολή εβδομάδας μικρότερη των δεικτών, που περιλάμβανε κυρίως μετοχές με μεγαλύτερα του μέσου όρου κέρδη τον Απρίλιο, ήτοι ΒΙΟ -1,28% και (+37,94%), ΔΕΗ -1,89% και (+16,74%), ΤΕΝΕΡΓ -2,58% και (+17,01%), ΟΠΑΠ -3,05% και (+18,33%), ακολουθούν με μικρή πτώση στη βδομάδα και σχετικά μικρή επίδοση τον Απρίλη οι ΟΛΠ -1,64% και (+10,04%), ΕΧΑΕ -2,49% και (+1,19%).
Ειδική αναφορά αξίζουν οι Τράπεζες που έπεσαν τον Απρίλιο και συνεχίζουν τον Μάιο, ΕΥΡΩΒ -9,94% στη βδομάδα και -6,78% την Απρίλιο, ΑΛΦΑ -9,21% και (-4,85%), ΕΤΕ -8,96% και (0,00 %), ΠΕΙΡ -7,96% και (-9,91%). Στα blue chip με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία κάθοδο εκτός του ΟΤΕ -5,62% και (+10,20% τον Απρίλιο), τα υπόλοιπα είχαν υπερ-απόδοση τον προηγούμενο μήνα και ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,93% και (+51,36%), TITC -7,92% και (+22,52%), ΕΕΕ -6,70% και (+21,32%), ΦΡΛΚ -6,29% και (+16,07%), ΜΟΗ -5,74% και (+19,20%), ΕΛΠΕ -3,64% και (+14,15%).
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Τις ουδέτερες προσδοκίες διαμορφώνουν μεταβλητές με αντίθετη “φόρτιση”
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ελάχιστα λεπτά σε αρνητικό πεδίο αν και στο διάστημα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης μόνιμα σε θετικό. Τον έκλεισαν τελικά, 0,79 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1467,99 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:24. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1453,15. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1460,32 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1453,24 από 1454,03 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα βούλιαξε στα 3,107 από 4,991 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 347 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1480,00 μονάδες κατώτερο τις 1444,00 και τελευταίες πράξεις στις 1444,00 από 1454,50 μονάδες με ανοικτά 3286 από 3266 συμβόλαια. Άλλαξαν επίσης χέρια 30 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1471,50 κατώτερο τις 1459,00 και τελευταίες πράξεις στις 1459,00 από 1450,50 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 401 από 382 συμβόλαια.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον χαμήλωσε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και 1475 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν 2 από 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1475 και τις 1500 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Ενώ άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια λήξης Ιουνίου για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες.
Με μια βουτιά στην εβδομάδα, που αναίρεσε τα κέρδη της προηγούμενης, τα συμπεράσματα των εγχώριων αναλυτών ήταν περίπου ίδια. Χαμηλοί όγκοι που ενισχύουν την πιθανότητα διατήρησης της μεταβλητότητας. Αδυναμία των τραπεζικών μετοχών που φέρνει τον δείκτη τους κοντά σε σημαντικές στηρίξεις. Επιβάρυνση της εικόνας τους λόγω φημολογούμενων αλλαγών στους δείκτες της MSCI. Διαπίστωση ύπαρξης επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αυτό αποκαλύπτει και η εικόνα των μεταβολών των blue chip, με μικρές διορθώσεις στα πολύ κερδισμένα τον Απρίλιο και συνέχεια στην καθοδική ορμή των Τραπεζικών. Ενώ υπάρχουν αρκετά που παρά τα κέρδη τον προηγούμενο μήνα συνεχίζουν και τον Μάιο ανοδικά. Οι τοποθετήσεις των εγχώριων παραγόντων είναι οι ακόλουθες:
Η Euroxx Sec ανέφερε: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν, με τα δημοσιεύματα για τις πιθανές διαγραφές στους δείκτες MSCI να φέρνουν πίεση στις τράπεζες”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ την Παρασκευή τόνισε: “Αργά το βράδυ, η Moody’s θα δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία της σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, που στο καλύτερο ενδεχόμενο θα εναρμονιστεί με εκείνες των άλλων οίκων που έχουν προηγηθεί (αμετάβλητη βαθμολογία, αρνητικό outlook). Προηγουμένως, στις ΗΠΑ γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για τον Απρίλιο. Η διατήρηση του ΓΔ πάνω από τις 600 μονάδες, συνιστά το πλέον αισιόδοξο σενάριο”.
Η Merit Sec σημείωσε μεταξύ άλλων: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 590 μονάδες και αντίστασης οι 608 (ΚΜΟ 20). Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα και η Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της το απόγευμα. Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece θα ανακοινωθούν την Τρίτη 12/05 το βράδυ. Οι αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece θα ανακοινωθούν την Τρίτη 12/05 το βράδυ. Αδύναμα τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος, με πτώση των λειτουργικών κερδών (-€11 εκατ.) και των καθαρών κερδών (-€13 εκατ.), παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών (+€19 εκατ.). Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €530 εκατ., από €421 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά €109 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Σαράντης ενέκρινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,16701/μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος στη λήψη του μερίσματος χρήσης ορίσθηκε η 11/5/2020 και η καταβολή του θα ξεκινήσει την 18/5/2020”.
Οι ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα 11/5 ακολούθησαν υψηλότερα τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν ότι στο μέλλον περισσότερες χώρες θα επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, ακόμη και αφού ορισμένες ανέφεραν ανεπιθύμητη ανάκαμψη σε νέες περιπτώσεις κοροναϊού. Η Νότια Κορέα προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα του νέου κοροναϊού καθώς οι λοιμώξεις ανέκαμψαν στο υψηλότερο του ενός μήνα, ενώ οι νέες μολύνσεις επιταχύνθηκαν στη Γερμανία. Ωστόσο, εκατομμύρια Γάλλοι αναμένεται να βγουν προσεκτικά από ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης τη Δευτέρα, καθώς oi χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη χαλαρώνουν τους περιορισμούς.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
“Σε αναμονή παραπέμπουν οι πρόσφατες διακυμάνσεις τιμών, που παρατηρήθηκαν στο Χ.Α. από τις αρχές Μαΐου. Παρά την επιστροφή του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, το αγοραστικό ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά μετριάστηκε αισθητά και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι σταθεροποιήθηκαν κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο επιλεκτικό και εστιάζεται πλέον στην δυνατότητα των εταιρειών να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη τους, ή να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι οι περισσότερες βασικές εταιρείες - σηματωροί της Αγοράς, είχαν γρήγορα αντανακλαστικά, περιορίζοντας το σταθερό κόστος, εστιάζοντας στην ρευστότητα και την διαχείριση των απαιτήσεων. Η κερδοφορία των εισηγμένων για φέτος, πλην ολίγων εξαιρέσεων, θα είναι μειωμένη, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο ως βεβαιότητα, είναι πια μέσα στις τιμές.
Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες, εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων, δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό “reality check”.
Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στην τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη ο οποίος έμεινε εντός εύρους διακύμανσης, όπως αυτό τουλάχιστον δείχνει να διαμορφώνεται από τις 14 Απριλίου. Η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630 - 640 μονάδων, ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 590 – 580 μονάδων.
Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων, με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του γενικού δείκτη, ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης, υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα.
Η συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει μοιρασμένη, καθώς οι αποδόσεις και τα επιμέρους διαγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν έχει δει ακόμα θετική μηνιαία μεταβολή μέσα στο 2020.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε και η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια εντός του προαναφερθέντος εύρους, δεδομένης της συναλλακτικής εικόνας η οποία δεν βοηθά την εκδήλωση ζωηρότερων τάσεων.
Ενδιαφέρουσα η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας η οποία αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ξεκινώντας από την Δευτέρα 11/5 η Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,1608 ευρώ/μετοχή). Την Τρίτη η Entersoft έχει προγραμματισμένη συνέλευση για την διάσπαση της μετοχής (5:1). Την Τετάρτη (13/5) Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν α’ τρίμηνο, ενώ το ΚΡΙ- ΚΡΙ μετά την συνεδρίαση θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2019. Την Πέμπτη είναι σειρά του ΟΤΕ να ανακοινώσει αποτελέσματα α’ τριμήνου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ωστόσο ισχυρό αντικείμενο ενδιαφέροντος θα αποτελέσει η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αναδιαρθρώσεων του MSCI, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τις μετοχές των τριών τραπεζών και της Τιτάν να διαγράφονται από την σύνθεση του δείκτη Greece MSCI και να μεταφέρονται στην κατηγορία της μικρής κεφαλαιοποίησης. Οι διαγραφές συνοδεύονται από εκροές οι οποίες τηρουμένων των τρεχουσών αναλογιών εμπορευσιμότητας της αγοράς μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές.
Επίσης η σταδιακή μείωση των σταθμίσεων στο 10% της Coca Cola και του ΟΤΕ στον δείκτη FTSE25 έως τις 22 Ιουνίου, ενδέχεται να λειτουργούν ήδη ανασταλτικά στην διαμόρφωση αγοραστικού ενδιαφέροντος στις μετοχές από ήδη τοποθετημένα index funds”.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα 11/5 ακολούθησαν υψηλότερα τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν ότι στο μέλλον περισσότερες χώρες θα επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, ακόμη και αφού ορισμένες ανέφεραν ανεπιθύμητη ανάκαμψη σε νέες περιπτώσεις κοροναϊού.
Η Νότια Κορέα προειδοποίησε για ένα δεύτερο κύμα του νέου κοροναϊού καθώς οι λοιμώξεις ανέκαμψαν στο υψηλότερο του ενός μήνα, ενώ οι νέες μολύνσεις επιταχύνθηκαν στη Γερμανία. Ωστόσο, εκατομμύρια Γάλλοι αναμένεται να βγουν προσεκτικά από ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης τη Δευτέρα, καθώς oi χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη χαλαρώνουν τους περιορισμούς.
Οι επενδυτές φάνηκαν αποφασισμένοι να παραμείνουν αισιόδοξοι και ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σταθεροποιήθηκε στο +1,1% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,86%. Ο Ιαπωνικός Nikkei πρόσθεσε 1,6% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,40% και κινεζικές μετοχές ενώ στο πρώτο μέρος κέρδιζαν +0,27%, στις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,05%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-Mini για τον S&P 500 άνοιξαν μαλακά, αλλά αναπήδησαν και στις 8:45 δική μας ώρα είχαν μεταβολή +0,35%.
Η Wall Street είχε άνοδο την Παρασκευή αν και η έκθεση μισθοδοσίας του Απριλίου αποδείχθηκε ζοφερή, αλλά όχι τόσο απαίσια όσο οι χειρότεροι φόβοι των αναλυτών.
«Από τα τέλη Μαρτίου διαμορφώθηκε μια εξαιρετική απόκλιση μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και του χρηματοοικονομικού κινδύνου, με τον τελευταίο να αποδυναμώνεται από μια άνευ προηγουμένου πολιτική προσαρμογή. Οι αγορές γνωρίζουν ότι τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας είναι απαίσια. Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο καιρό οι αγορές που υποστηρίζονται από τη νομισματική πολιτική, μπορούν να αψηφούν την πραγματική οικονομία, εάν η βελτίωση της ανάπτυξης είναι αργή». Δήλωσε ο Alan Ruskin, της Deutsche Bank.
Η αγορά ομολόγων φαίνεται να πιστεύει σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη θα είναι αργή με τις αποδόσεις των ομολόγων ωρίμανσης δύο ετών να πέφτουν στο 0,105% το ρεκόρ χαμηλού και τα Fed Fund futures γίνονται αρνητικά για πρώτη φορά. Το ράλι των τιμών έχει έρθει ακόμη και αφού γνωστοποιήθηκε πως το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να δανειστεί τρισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες για να καλύψει ένα κενό του προϋπολογισμού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ πρόκειται να κάνει δηλώσεις την Τετάρτη και οι αναλυτές υποψιάζονται ότι θα αποκλείσει τη λήψη αρνητικών επιτοκίων, τουλάχιστον για τώρα. Η πτώση των αποδόσεων στις ΗΠΑ μπορεί να ήταν επιβάρυνση για το δολάριο, αλλά με τις τιμές σχεδόν παντού κοντά ή μηδέν, τα μεγάλα νομίσματα έχουν κολλήσει σε στενά εύρη διακύμανσης.