Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 19:00

Πάνω από τα 88 δολάρια η τιμή του αργού

Στα 88,20 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σκαρφάλωσε το απόγευμα η τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 2%. Η τιμή του μπρεντ έφθασε τα 84,49 δολάρια το βαρέλι. Το ράλι των τελευταίων ημερών πυροδοτούν η ένταση στο Βόρειο Ιράκ, τα περιορισμένα αποθέματα προϊόντων διύλισης, η εξασθένηση του δολαρίου και κερδοσκοπικές κινήσεις. Ανησυχίες εκφράζει ο ΟΠΕΚ.

Στα 88,20 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σκαρφάλωσε το απόγευμα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια Νοεμβρίου σημειώνοντας άνοδο κατά περίπου 2%.

Η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο έφθασε τα 84,49 δολάρια το βαρέλι.

Το ράλι των τελευταίων ημερών πυροδοτούν η ένταση στο Βόρειο Ιράκ, τα περιορισμένα αποθέματα προϊόντων διύλισης, η εξασθένηση του δολαρίου και κερδοσκοπικές κινήσεις.

«Έχουμε το θέμα Τουρκίας-Ιράκ, το αδύναμο δολάριο, ενώ τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης είναι είναι πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Tetsu Emori της Astmax Futures Co. Ltd στην Ιαπωνία.

Ανησυχία ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί με ανησυχία την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του αργού, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών Αμπντάλα Ελ Μπάντρι σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη.

«Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και με ανησυχία την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου», αναφέρει ο Ελ Μπάτρνι υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα δεδομένα της αγοράς δεν δικαιολογούν τις τιμές – ρεκόρ στις οποίες έχει αναρριχηθεί ο «μαύρος χρυσός».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΠΕΚ, η τρελή κούρσα των τιμών του πετρελαίου οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στη δράση κερδοσκόπων.