Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 07:06

Πάνω από τα 87 δολ. το αργό

ΠΑΝΩ από τα 87 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την χθεσινή του αναρρίχηση σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζεται ότι οι εξαγωγές του Ιράκ ενδέχεται να επηρεαστούν εάν η Τουρκία στείλει τις δυνάμεις της να επιτεθούν σε Κούρδους ενόπλους που δραστηριοποιούνται στα νότια της γείτονός της.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 87,49 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:44 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,48 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας χθες τα 87,61 δολ. το βαρέλι, επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές του σημείωσαν άνοδο 11% σε έξι ημέρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να αναλάβει δράση έναντι των Κούρδων ενόπλων στις βάσεις τους στο Ιράκ μετά τον θάνατο 13 στρατιωτών της σε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ιράκ εξήγαγε 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον μήνα που πέρασε κυρίως από τους σταθμούς του στη Βασόρα, που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Οι φορτώσεις από την πλούσια σε πετρέλαιο βόρεια περιοχή, που ελέγχεται από ημιαυτόνομους Κούρδους έχουν μειωθεί τα μέγιστα από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσαν άνοδο 1,41 δολ., ποσοστό 1,7% κλείνοντας χθες στα επίπεδα ρεκόρ των 84κ16 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων υποχώρησαν κάτω από τον μέσον όρο πενταετίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της International Energy Agency (ΙΕΑ) την εβδομάδα που πέρασε. Ωστόσο τα αποθέματα των ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 320,1 εκατ. βαρέλια στις 5 Οκτωβρίου, 8,3% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την χρονική περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας την περασμένη εβδομάδα.