Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 07:58

Επισκόπηση οικονομικού Τύπου

* ΕΞΠΡΕΣ: «Μονόδρομος για εξυγίανση οι ρήξεις στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το κράτος «μεγάλο ασθενή».

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Διπλή απειλή στις αγορές. Φόβοι για πετρέλαιο και εταιρικά κέρδη».

* ΚΕΡΔΟΣ: «Διόρθωση-ευκαιρία για κέρδη. Ύστερα από μία ανοδική πορεία 800 μονάδων...»

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ιστορία χαμένων ευκαιριών με τις ξένες επενδύσεις. Αιτίες ο κρατικός παρεμβατισμός και η μη απελευθέρωση αγορών».

Πετρέλαιο

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι «η πρωτοφανής άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η κρίση subprime αλλά και τα άσχημα εταιρικά αποτελέσματα διεθνών κολοσσών, όπως η Ericsson, δημιουργούν ανησυχία για την έκταση της διόρθωσης διεθνώς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αποκομιδή ρευστότητας κρίνεται λογική τη στιγμή που οι μετοχές είχαν αρχίσει να φλερτάρουν με επίπεδα-ρεκόρ και δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, ένδειξη πανικού».

Κρατικός παρεμβατισμός

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι «οι εκτεταμένες παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία και η καθυστέρηση απελευθέρωσης αγορών είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες στην εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις στη χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα μέλη του. Η Ελλάδα το 2006 κατετάγη στην 114η θέση από την 128η το 2005 σε σύνολο 141 χωρών, από πλευράς ξένων επενδύσεων οι οποίες έφθασαν τα 5,4 δισ. δολάρια κυρίως λόγω εξαγοράς της Emporiki Bank από την Credit Agricole, από μόνο 605 εκατ. το 2005. Σύμφωνα με την έκθεση οι δυνατότητες της χώρας αντιστοιχούν στην 35η θέση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ