Την πρόταση για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης τουρισμού μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ έχουν αρχίσει να συζητούν οι υπουργοί των τριών χωρών, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιαρίν Λεβίν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το Ισραήλ εξετάζει πολύ προσεκτικά την ελληνική πρόταση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα μέσα Ιουνίου. Και οι τρεις χώρες θεωρείται ότι αντιμετώπισαν με επιτυχία την κρίση του νέου κορωνοϊού και κατάφεραν να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά κορυσμάτων και θανάτων.
Την πρόταση για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης τουρισμού μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ έχουν αρχίσει να συζητούν οι υπουργοί των τριών χωρών, επιβεβαίωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιαρίν Λεβίν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το Ισραήλ εξετάζει πολύ προσεκτικά την ελληνική πρόταση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα μέσα Ιουνίου. Και οι τρεις χώρες θεωρείται ότι αντιμετώπισαν με επιτυχία την κρίση του νέου κορωνοϊού και κατάφεραν να διατηρήσουν χαμηλά ποσοστά κορυσμάτων και θανάτων.
Η συζήτηση επί της συγκεκριμένης πρότασης βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και το Ισραήλ εξετάζει εάν μία τέτιου είδους ασφαλής ζώνη θα ήταν ασφαλής, αποκάλυψε πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στη Jerusalem Post.
Η λογική της πρότασης είναι ότι λόγω της πανδημίας, οι τουρίστες δεν θα ταξιδέψουν πολύ μακρυά από τις χώρες τους κατά τους επόμενους μήνες, αλλά θα προτιμήσουν γειτονικές χώρες.
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι ο χρόνος που χρειάζεται να μπαίνουν οι ταξιδιώτες σε καραντίνα. Ισραήλ και Κύπρος έχουν λάβει ως μέτρο όσοι έρχονται στη χώρα να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Επίσης, Ελλάδα και Κύπρος, είναι κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο σημαίνει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν ανοιχτά σύνορα με την υπόλοιπη Ζώνη Σένγκεν, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.
«Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», έχει δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ενώ έχει αναφέρει πως το Ισραήλ αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς, όπως ο ίδιος έγραψε στο Twitter, επικοινώνησε χθες με υπουργό Νίκο Δένδια, σχετικά με «τη βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού στις δύο χώρες και τη συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία».
naftemporiki.gr