Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 07:01

Κομισιόν: Σήμερα οι εαρινές προβλέψεις για την ύφεση

Με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών τους, η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις εαρινές της προβλέψεις για την ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 αλλά και για κάθε κράτος-μέλος χωριστά. Η Αθήνα από την πλευρά της εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9% ενώ προχωρά και σε προσαρμογές του προγράμματος δανεισμού για εφέτος λόγω του κορωνοϊού.

Με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών τους, η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις εαρινές της προβλέψεις για την ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 αλλά και για κάθε κράτος-μέλος χωριστά. Η Αθήνα από την πλευρά της εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9% ενώ προχωρά και σε προσαρμογές του προγράμματος δανεισμού για εφέτος λόγω του κορωνοϊού.

Ήδη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στις δικές τους εκτιμήσεις για το ύψος της ύφεσης, που προβλέπουν ότι θα καταγράψει η οικονομία τους εφέτος μέσω των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας που κατέθεσαν στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Κοινή συνισταμένη στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που τις χαρακτηρίζει, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ακόμα την έκταση του προβλήματος εξαιτίας της πανδημίας.  Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι  έχει κάνει λόγο για ύφεση στην ευρωζώνη, η οποία θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 7,5% (όπως προβλέπει και το ΔΝΤ). Όσον αφορά το ύψος της επιβράδυνσης της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους χωριστά, σύμφωνα με τον Πάολο Τζεντιλόνι θα κυμαίνεται μεταξύ 6%-10%. Βασική αιτία, το γεγονός ότι τόσο η διάρκεια της καραντίνας όσο και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία κάθε χώρας είναι διαφορετικές. Με βάση της τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ η οικονομία της ευρωζώνης το 2020 θα συρρικνωθεί κατά 5% με 12%.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν, εκτιμά ότι η ύφεση το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% (βασικό σενάριο) και 7,9% (δυσμενές σενάριο) λαμβάνοντας υπόψιν τη λήψη μέτρων. Εκτός των υπολογισμών που έχουν γίνει από το οικονομικό επιτελείο είναι η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης (SURE) αλλά και κλαδικές πολιτικές, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Το υπουργείο υιοθετεί ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις των περισσότερων διεθνών οργανισμών είναι λιγότερο αισιόδοξες ως προς την έκταση της ύφεσης» σχολιάζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν αλλά και η πορεία σχεδιασμού για την υλοποίηση

  • του προγράμματος SURE,
  • της παροχής ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ
  • της παροχής πιστωτικής γραμμής από τον ESM

αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 8 Μαΐου.  Πριν, οι υπουργοί Οικονομικών πραγματοποιήσουν μία ακόμα έκτακτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 7 Μαΐου θα υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση του ΕWG.

Προσαρμογές στο πρόγραμμα δανεισμού το 2020

Προσαρμοσμένο στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας λόγω του κορωνοϊού θα είναι το πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας φέτος. Αυτό βέβαια, όπως σημειώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις για τις αγορές αναφορικά με τον τρόπο που θα διαμορφωθούν οι συνολικές κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είναι πιθανό να αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμα μέρους του δανείου του ΔΝΤ ύψους 1,7 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το 2021. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην άντληση 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

Βασικός στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης εξαιτίας της πανδημίας. Στις προσαρμογές του προγράμματος δανεισμού περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων για εφέτος σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

«Η πρώτη έκδοση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει 4,5 δισ. ευρώ (από τα 8 δισ.ευρώ που είχαν προγραμματιστεί) μέσω της έκδοσης 15ετών και 7ετών ομολόγων.

Ραλλού Αλεξοπούλου