Εντατικοποιούνται από αυτή την εβδομάδα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με φορείς της αγοράς όπως η εστίαση, οι μεταφορές, τομείς του πρωτογενή τομέα αλλά και ο τουριστικός κλάδος. Βασικός στόχος είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία του πακέτου των μέτρων στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς με βάση όμως και τις αντοχές της οικονομίας.
Εντατικοποιούνται από αυτή την εβδομάδα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με φορείς της αγοράς όπως η εστίαση, οι μεταφορές, τομείς του πρωτογενή τομέα αλλά και ο τουριστικός κλάδος. Βασικός στόχος είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία του πακέτου των μέτρων στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς με βάση όμως και τις αντοχές της οικονομίας.
Στους βασικούς άξονες περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα αλλά και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που καταγράφονται ή θα καταγραφούν λόγω της πανδημίας. «Θα πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και μεθοδικά αν θα είναι μία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή κάτι άλλο. Όλα τα εξετάζουμε» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.
Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» αποτελεί ο τουρισμός όπου εκτός από την οριζόντια στήριξη, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κλάδου καθώς υπάρχει ο 12μηνος τουρισμός και ο εποχικός τουρισμός. Όπως σημειώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε στην Κομισιόν, στο σκέλος του τουρισμού περιλαμβάνονται φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου π.χ. να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για το χειμώνα του 2021, το φετινό καλοκαίρι δεδομένου ότι φέτος θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.
Πολλές από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από την απόδοση της σταδιακής επαναλειτουργίας των κλάδων της αγοράς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. «Η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη, αλλά η ανθρώπινη φύση, που είναι αισιόδοξη, δίνει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που προβλέπονται σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους στα τέλη του έτους.
Καθοριστικό ρόλο για τη στήριξη της απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας θα έχουν τα προγράμματα που έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη, όμως «μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη της απασχόλησης ναι μεν έχει εγκριθεί από το Eurogroup και επικυρώθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε. στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης των τελευταίων λεπτομερειών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να είναι πλήρως λειτουργικό θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.
Στόχος παραμένει το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου με την Αθήνα να εκτιμά ότι το περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα μπορέσει να λάβει μέσω του SURE θα είναι διαθέσιμο πιθανότατα από τον Ιούλιο. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καλύψουμε τα μέτρα τα οποία μελετάμε με δικούς μας πόρους στο μεσοδιάστημα έως την 1η Ιουλίου» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το συγκεκριμένο θεμα αναμένεται να απασχολήσει μια ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Παρασκευή 8 Μαΐου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για παροχή στήριξης μέσω επιδοτήσεων κι όχι δανειοδοτήσεων ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες το Σάββατο, σημειώνει ότι «πρέπει να απλώσουμε το κόστος της ανάκαμψης από την κρίση σε βάθος χρόνου. Είναι μια κοινή προσπάθεια, σημαντική για όλες τις χώρες της Ευρώπης, αν και είναι ακόμα πιο σημαντική για εκείνες που ήδη έχουν υψηλά επίπεδα χρέους».