Ώρα αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, που δέχονται πιέσεις να κάνουν περισσότερα για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω της ύφεσης που προκαλεί ο Covid-19. Έχοντας ήδη δεσμευθεί για «ενέσεις» αρκετών τρισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχοντας μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι πλέον στενά τα περιθώρια ελιγμών. Την Τετάρτη η «ετυμηγορία» της FED, μία ημέρα μετά η σκυτάλη στην ΕΚΤ. Ποια τα επόμενα βήματα στους χειρισμούς της πανδημίας.
Ώρα αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, που δέχονται πιέσεις να κάνουν περισσότερα για τη στήριξη των οικονομιών εν μέσω της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία. Έχοντας ήδη δεσμευθεί για «ενέσεις» αρκετών τρισ. δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχοντας μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι πλέον στενά τα περιθώρια ελιγμών.
Η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ συνεδριάζει σήμερα και αύριο, ενώ μία ημέρα μετά, την Πέμπτη, η σκυτάλη περνάει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρώτο βήμα έκανε χθες η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, καταργώντας τους περιορισμούς στις αγορές κρατικών ομολόγων και αυξάνοντας τις τοποθετήσεις σε εταιρικό χρέος.
Παρότι FED και ΕΚΤ έχουν ήδη αποδείξει εμπράκτως πως θα κάνουν ό,τι χρειασθεί για να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ενδεχομένως να χρειασθεί να προσπαθήσουν περισσότερο. Μεταξύ των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους είναι η επέκταση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης(QE) για τη διευκόλυνση της παροχής πιστώσεων προς επιχειρήσεις και η δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό.
«Η σφοδρότητα της κρίσης Covid-19 αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να εξαντλήσουν τα όρια νομισματικής πολιτικής», επισημαίνει ο Τομ Όρλικ,, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το συμπληρωματικό πρόγραμμα QE για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP). Για τη FED δεν αναμένουμε την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων στήριξης, αλλά ότι θα επιβεβαιώσει πως έχει περιθώρια να κάνει περισσότερα» εκτιμά ο κ. Όρλικ.
Η FED ολοκληρώνει αύριο τη διήμερη συνεδρίασή της, την πρώτη προγραμματισμένη από τον Ιανουάριο. Ενδιαμέσως όμως οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έχουν συνεδριάσει εκτάκτως αρκετές φορές και έχουν ανακοινώσει μέτρα χαλάρωσης. Η FED έχει μειώσει τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν και έχει ενεργοποιήσει μια σειρά εργαλείων πιστωτικής διευκόλυνσης, τόσο για να καθησυχάσει τις αγορές όσο και για διευκολύνει τη ροή πίστωσης προς επιχειρήσεις. Ο ισολογισμός της FED έχει ήδη φθάσει στα 6.57 τρισ. δολάρια.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg έχουν περιορισμένες προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές στη συνεδρίαση αυτή της εβδομάδας. Η συντριπτική πλειονότητα -90% και 87%- δεν αναμένουν πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές για το πόσον καιρό οι αξιωματούχοι της FED θα διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στό μηδέν ή για τους μελλοντικούς ρυθμούς αγορών ενεργητικού.
Η προσοχή θα εστιασθεί σε τυχόν εκτιμήσεις του προέδρου της FED, Τζερόμ Πάουελ, για το πόσο βαθιά είναι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας καθώς και οι προβλέψεις για την ανάκαμψη.
'Ωρα της κρίσεως και για την ΕΚΤ
Αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη συνεδριάζει και η ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να έχει μεγάλο βάρος τους ώμους της, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινή γραμμή συντονισμένης δημοσιονομικής δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίσε την προηγούμενη εβδομάδα τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι έχουν κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου για ύφεση έως και 15% στην Ευρωζώνη φέτος. Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη διάρθρωση και πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική αυτή την εβδομάδα. καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε το συμπληρωματικό QE 750 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας σε άνω του ενός τρισ. ευρώ τις αγορές ενεργητικού. Παράλληλα, κατέστησε πιο εύκολο για τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, με τηναπόφασή της να δέχεται ως ενέχυρο και ομόλογα χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης(junk).
Ένας όμως στους τέσσερις οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του BBG δεν αποκλείουν μια απόφαση για αύξηση στο μέγεθος του προγράμματος αγορών ενεργητικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) , αν και οι περισσότεροι αναμένουν τη συγκεκριμένη κίνηση έως τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα την αποδοχή των ομολόγων αξιολόγησης Junk ως εγγύηση για τη χορήγηση πιστώσεων στις τράπεζες, συζητώνται διάφορα σενάρια μήπως η ΕΚΤ προσθέσει περιουσιακά στοιχεία χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης στις αγορές ενεργητικού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG, Reuters