Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2007 09:30

Halliburton: Βελτίωση κερδοφορίας κατά 19% στο γ΄ τρίμηνο

ΑΝΟΔΟ κατά 19% σημείωσε η κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας πετρελαϊκών υπηρεσιών Halliburton, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αποτέλεσμα των εσόδων από φόρους, της σύναψης νέων διεθνών συμβολαίων και της ισχυρότερης δραστηριότητας των πελατών της.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 727 εκατ. δολάρια ή 79 σεντς ανά μετοχή, από 611 εκατ. δολάρια ή 58 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Στα αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται έσοδα ύψους 133 εκατ. δολαρίων από φόρους, καθώς και 21 εκατ. δολάρια αποθεματικών σχετιζόμενων με περιβαλλοντικά θέματα.

Τα πάγια έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 16% στα 3,9 δισ. δολάρια.

Τα αποτελέσματα της Halliburton χαρακτηρίστηκαν θετικά από τους αναλυτές, δεδομένου κιόλας ότι οι τυφώνες που έπληξαν τον Κόλπο του Μεξικού ανάγκασαν την εταιρεία να διακόψει τις δραστηριότητές της στην περιοχή για δύο εβδομάδες.

Σημαντικά αυξημένα ήταν τα μεγέθη της στο ανατολικό ημισφαίριο, όπου τα έσοδα αναρριχήθηκαν κατά 29%, τα λειτουργικά κέρδη κατά 40% κατά τα περιθώρια κερδοφορίας κατά 24%. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Halliburton στην αγορά αυτή είναι το γεγονός ότι στις αρχές του έτους μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Ντουμπάι.

Αντίθετα, στην αγορά της Βορείου Αμερικής κατεγράφη πτώση των λειτουργικών εσόδων κατά 13%, εξαιτίας της διακοπής των εργασιών στον Κόλπο του Μεξικού και των μειώσεων στις τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ.