Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 16:17

Αccor: 17% πτώση ενοποιημένων εσόδων στο α' τρίμηνο

Ενοποιημένα έσοδα 768 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Accor στο α’ τρίμηνο, μειωμένα κατά 17,0% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και 15,8% σε like-for-like επίπεδο, με τον αντίκτυπο της πανδημίας στα EBITDA να διαμορφώνεται σε 170 εκατ. ευρώ.

Ενοποιημένα έσοδα 768 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος Accor στο α’ τρίμηνο, μειωμένα κατά 17,0% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και 15,8% σε like-for-like επίπεδο, με τον αντίκτυπο της πανδημίας στα EBITDA να διαμορφώνεται σε 170 εκατ. ευρώ.

Το RevPAR μειώθηκε κατά 25,4%, αντικατοπτρίζοντας την απότομη επιδείνωση στον κλάδο, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας του Covid-19, αρχικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (-33,7%) και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές όπως π.χ. στην Ευρώπη (-23,2%) και τη Βόρεια Αμερική (-22,2%). Οι αλλαγές στην ενοποίηση (εξαγορές και πωλήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο -7 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πώλησης των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020, η Accor άνοιξε 58 ξενοδοχεία με ένα σύνολο 8.000 δωματίων, ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο δεδομένων των συνθηκών. Στο τέλος Μαρτίου 2020, ο όμιλος είχε ένα χαρτοφυλάκιο 746.903 δωματίων (5.085 ξενοδοχεία) και 208.000 δωμάτια (1.202 ξενοδοχεία) στο pipeline, εκ των οποίων το 76% σε αναδυόμενες αγορές. Από τις 22 Απριλίου 2020, το 62% των ξενοδοχείων του Ομίλου, δηλαδή πάνω από 3.100 μονάδες, είναι κλειστά.

Για το πρώτο τρίμηνο, η Accor εκτιμά μια απώλεια 170 εκατ. ευρώ στο EBITDA. Το ποσό αυτό αντικατοπτρίζει το σταδιακό κλείσιμο της πλειοψηφίας των ξενοδοχείων της κατά τον μήνα Μάρτιο. Ενσωματώνει σε μικρό βαθμό μόνο τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων μείωσης εξόδων που τέθηκαν σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά ενισχύονται και θα αποφέρουν τα περισσότερα από τα αποτελέσματά τους επόμενους μήνες.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ο Όμιλος μπορεί να βασιστεί σε μια ισχυρή χρηματοοικονομική θέση με διαθέσιμη ρευστότητα άνω των 2,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου και μια διαθέσιμη πιστωτική γραμμή ύψους 1,2 δισ. ευρώ χωρίς έλεγχο χρηματοοικονομικών δεικτών (covenant testing) πριν τον Ιούνιο του 2021.

Ο Sébastien Bazin, Πρόεδρος και CEO της Accor, δήλωσε: «Όλος ο πλανήτης έχει βρεθεί αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, η οποία έχει τεράστιες και μοναδικές επιπτώσεις στη βιομηχανία του τουρισμού. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ξενοδοχείων μας είναι επί του παρόντος κλειστά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη και όλων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της “μάχης” κατά του κορονοϊού Covid-19. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειες των στελεχών μας και των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Accor έχουν υπάρξει εξαιρετικές. 

Σήμερα η πρόκληση είναι διπλή: να διαχειριστούμε την κρίση και να προετοιμαστούμε για την ανάκαμψη. 

Ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση από θέση ισχύος και λαμβάνουμε δυναμικά μέτρα ώστε να προσαρμόσουμε τον οργανισμό μας. Χάρη στον πρόσφατο μετασχηματισμό της, η Accor επωφελείται από έναν ισχυρό ισολογισμό που τα επόμενα τρίμηνα θα της επιτρέψει να απορροφήσει τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης. Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για την ανάκαμψη σε συνεργασία με τις αρχές και τους επιχειρηματικούς φορείς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, έτσι ώστε ο Όμιλος να είναι σωστά τοποθετημένος ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό».

naftemporiki.gr