Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 07:49

STX Shipbuilding: 800 εκατ. δολ. για μερίδιο στην Aker

ΕΞΑΓΟΡΑΣ ύψους 800 εκατ. δολ. για μερίδιο στην νορβηγική Aker Yards ASA για να εισέλθει στην κατασκευή κρουαζιερόπλοιων, θα ηγηθεί η STX Shipbuilding Co., η πρώτη εταιρεία της Νοτίου Κορέας που θα λειτουργήσει ναυπηγείο στην Κίνα.

Η STX Shipbuilding και η STX Engine Co., μέρος της STX Group, θα αντλήσει 300 εκατ. δολ. από τη διάθεση νέων μετοχών και θα δανειστεί 500 εκατ. δολ. για να αποκτήσει μερίδιο 39,2% στην μεγαλύτερη κατασκευάστρια πλοίων της Ευρώπης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο νοτιο-κορεατικών εταιρειών. Αυτή είναι η πρώτη εξαγορά στο εξωτερικό της STX Shipbuilding, που εδρεύει στη Ν. Κορέα.

Το μερίδιο στην Aker Yards που εδρεύει στο Οσλο, θα δώσει τη δυνατότητα στο πέμπτο μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ν. Κορέας να εισέλθει στην αγορά των κρουαζιερόπλοιων, μια δραστηριότητα με καλύτερα περιθώρια κέρδους καθώς ο ανταγωνισμός διογκώνεται με τις κινεζικές εταιρείες κατασκευής πλοίων. Οι παραγγελίες για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων αγγίζουν τα 13 δισ. δολ. ετησίως, αποτελώντας περισσότερο του 12% της παγκόσμιας αγοράς κατασκευής πλοίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Samsung Heavy Industries Co.

Οι μετοχές της STX Shipbuilding σημείωναν άνοδο 9,5% φθάνοντας στα 64.800 ουόν η μία στις 11:18 π.μ. στη Σεούλ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. Φέτος οι μετοχές της σημείωσαν υπερτετραπλάσια άνοδο και είχαν την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 200 καλύτερων μετοχών του δείκτη Kospi της Ν. Κορέας. Οι μετοχές της STX Engine, που κατασκευάζει μηχανές θαλάσσης, σημείωσαν άνοδο 5,5%, φθάνοντας στα 72.600 ουόν η μία.

Η νορβηγική εταιρεία είπε στις 25 Αυγούστου ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη θα είναι 900 εκατ. νορβηγικές κορώνες (165 εκατ. δολ.) φέτος.