Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 10:13

DBRS: Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην ελληνική αγορά διαχείρισης NPLs

Η είσοδος ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων αλλάζει προς θετική κατεύθυνση το τοπίο στην ελληνική αγορά διαχείρισης μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων, υπογραμμίζει η DBRS σε έκθεσή της. Ο οίκος αναμένει ότι η παρουσία νέων «παικτών» θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η πανευρωπαϊκή προσέγγιση και τα «μαθήματα» από Ιταλία και Ισπανία.

Η είσοδος ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων αλλάζει προς θετική κατεύθυνση το τοπίο στην ελληνική αγορά εξυπηρέτησης μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων, υπογραμμίζει η DBRS σε έκθεσή της. Ο οίκος αναμένει ότι η παρουσία νέων «παικτών» θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η πανευρωπαϊκή προσέγγιση και τα «μαθήματα» από Ιταλία και Ισπανία.

Ιστορικά, τη διαχείριση της ελληνικής αγοράς μη-εξυπηρετούμενων δανείων(NPLs) την αναλάμβαναν τα τμήματα εξυπηρέτησης χρέους των μεγάλων συστημικών τραπεζών. Τα τελευταία χρόνια όμως, ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων(debt servicers) έχουν αρχίσει να καθιερώνονται στη συγκεκριμένη αγορά, γεγονός που σε συνδυασμό με την είσοδο ξένων επενδυτών δημιουργεί ένα νέο τοπίο υπηρεσιών διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνεται στην έκθεση της DBRS.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι debt servicers έχουν αρχίσει να υιοθετούν πανευρωπαϊκή προσέγγιση, αξιοποιώντας τα διδάγματα από άλλες χώρες και εφαρμόζοντάς τα στην ελληνική αγορά. «Αυτή η προσέγγιση θα προσφέρει στήριγμα στην ελληνική αγορά, καθώς προσπαθεί επιταχύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης και να μειώσει τα επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει η DBRS.

Aντίστοιχη τάση με άνοιγμα της αγοράς εξυπηρέτησης «κόκκινων» δανείων και είσοδο ολοένα και περισσότερων νέων παικτών παρατηρείται και σε άλλες αγορές με υψηλά επίπεδα NPLs, όπως Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία, παρατηρεί ο οίκος. Ορισμένοι επενδυτές, όπως η Lone Star Funds και Arrow Global Group plc, έχουν ιδιαίτερα ενεργό δραστηριότητα στην αγορά χαρτοφυλακίων με μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και στη εξυπηρέτηση εταιρειών σε αυτές τις αγορές. 

Η DBRS στην έκθεσή της αναφέρεται στην είσοδο της Intrum στην ιταλική και την ελληνική αγορά NPLs. Η DoValue, έχοντας αναπτυχθεί σημαντικά στην ιταλική αγορά τα τελευταία χρόνια, έχει εισέλθει και στην ισπανική αγορά μέσω της εξαγοράς της Altamira και πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά της FPS στην Ελλάδα. Στην ελληνική αγορά έχει εισέλθει και ο ιταλικός όμιλος Cerved, ενώ πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος χορήγησε άδεια στην εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις HipoGes, που έχει ήδη μεγάλη πείρα στη διαχείριση χρέους στην Ιβηρική.

Η προσέγγιση των Intrum και DoValue στην είσοδό τους στην ελληνική αγορά είναι παρόμοια με την κοινή προσέγγιση που εφαρμόσθηκε στην Ιταλία στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων NPLs, παρατηρεί η DBRS στην έκθεσή της: Μαζί με το χαρτοφυλάκιο, αποκτούν και το προσωπικό των υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους.

Η DBRS διακρίνει πολλά πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη προσέγγιση: Εξυγίανση το ισολογισμού των τραπεζχών, μείωση του προσωπικού, περιθώρια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εστιάσουν στη βελτίωση του μοντέλου δανείων.

Τα ποσοστά μη-εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία σταθεροποιούνται, ενώ έως πρόσφατα -προ κορωνοϊού- υποχωρούσαν αισθητά. 

«Η νέα προσέγγιση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα επιτρέπει νέες εισόδους στην ελληνική αγορά διαχείρισης χρέους, με τις εταιρείες να εφαρμόζουν επιτυχημένες στρατηγικές που είχαν δοκιμάσει σε άλλες περιοχές. Αναμένουμε παρόμοια, θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες αγορές NPL στην Ευρωζώνη», καταλήγει ο οίκος.

naftemporiki.gr