Στην Ιταλία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση για το αν η χώρα πρέπει να ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΜΣ ύψους 37 δισ. ευρώ, γίνεται συνείδηση ότι η χώρα διατρέχει μεγάλο οικονομικό κίνδυνο.
Στην Ιταλία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση για το αν η χώρα πρέπει να ζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΜΣ ύψους 37 δισ. ευρώ, γίνεται συνείδηση ότι η χώρα διατρέχει μεγάλο οικονομικό κίνδυνο.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, για να περιορίσει τις έριδες ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια (δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του), δήλωσε ότι η τελική σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά από την Σύνοδο Κορυφής της 23ης του μηνός. Αλλά το θέμα είναι ότι έστω και αν η Ιταλία ζητήσει και λάβει το ποσό αυτό, η οικονομική κρίση σίγουρα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί.
Οι υπεύθυνοι των εμπορικών ενώσεων προβλέπουν ότι κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν δυο στα τρία μικρά καταστήματα των ιταλικών πόλεων. Τα ενοίκια τρέχουν παρά την κρίση και, στο μεταξύ, έχουν αυξηθεί αναγκαστικά οι αγορές των πολιτών μέσω διαδικτύου.
Τις δυο τελευταίες ημέρες χορηγούνται στους ελεύθερους επαγγελματίες τα 600 ευρώ που η κυβέρνηση της Ρώμης είχε υποσχεθεί ήδη από τον Μάρτιο. Σε διάφορες πόλεις, όμως, τα κουπόνια για την αγορά τροφίμων ακόμη δεν παραδόθηκαν στις οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Αγωνία για το χρέος
Σε γενικότερο οικονομικό επίπεδο υπάρχει ο φόβος ότι το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας φέτος μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 155% του ΑΕΠ. Και ότι παρόμοιο πρόβλημα θα προκύψει και με το έλλειμμα, που με τα τελευταία μέτρα στήριξης που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο είναι πιθανό να αγγίξει το 10% του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος.
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, τα Πέντε Αστέρια αντιστέκονται στην λήψη της έκτακτης χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, διότι στην συνέχεια -αν δεν υπάρξουν άλλες λύσεις- η χώρα θα πρέπει να ζητήσει νέα, σαφώς μεγαλύτερη χρηματοδότηση, υπό αυστηρούς όρους.
Για τον λόγο αυτό ο Tζουζέπε Κόντε ποντάρει ακόμη στη λύση των ευρωομολόγων. Με νέα στήριξη, από μέρους του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη