«Ιδιαίτερα θετικό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου αντλώντας ποσό ύψους 2 δισ. με επιτόκιο 2% «παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα».
«Ιδιαίτερα θετικό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το γεγονός ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου αντλώντας ποσό ύψους 2 δισ. με επιτόκιο 2% «παρά την παγκόσμια οικονομική καταιγίδα».
«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι όφελος για όλους τους Έλληνες» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Την ίδια ώρα, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. «Είχαμε πει από την αρχή ότι οι παρεμβάσεις μας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης θα είναι δυναμικές και εξελισσόμενες, όχι στατικές. Ξεκίνησαν με κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών και συνεχίζονται, πάντα με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Με διεύρυνση του κύκλου των συμπολιτών μας που πλήττονται, αλλά και με παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα, ο πρωτογενής τομέας» ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «μαξιλάρι» ασφαλείας απάντησε πως «δεν υπάρχουν μαξιλάρια, που μπερδεύουν τους πολίτες, υπάρχει το ταμείο του κράτους, που υπήρχε πάντα». Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ταμείο του κράτους με σύνεση.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι το Ταμείο απαρτίζεται σχηματικά από τρεις διαφορετικούς ορόφους: ο πρώτος που περιλαμβάνει 15,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από τη λήξη του 3ου μνημονίου, δηλαδή από το 2018 και μετά, «ακριβώς λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης, ώστε να μπορέσει να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί με λογικό επιτόκιο». Ο 2ος και ο 3ος όροφος που είναι σχεδόν 36 δισ. «είναι ποσά που τηρούνται είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στο της κοινό κεφάλαιο είτε στα τραπεζικά της διαθέσιμα, είτε στις εμπορικές τράπεζες, και είναι χρήματα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Υπήρχαν πάντα διαθέσιμα φορέων κυβέρνησης και χρησιμοποιήθηκαν και το 2013 και το 2014» συνέχισε.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μέρος αυτών, περίπου 10 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά, «και επέλεξε η κυβέρνηση έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην ΤτΕ, να επενδύονται μέσω repos ώστε η κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της κυβέρνησης να έχουν έσοδα, και να μην απομειώνεται το κεφάλαιό τους γιατί επαναλαμβάνω τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί τα αποκρύπτει».
Είπε επίσης ότι η χρήση του ταμείου γίνεται με σύνεση «γιατί όταν παίρνουμε μέτρα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τα έσοδα μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται επίσης απότομα όταν παίρνουμε μέτρα στήριξης της οικονομίας, είτε αφορά τη χορήγηση 800 ευρώ στους εργαζόμενους, είτε επιδότηση επιτοκίου επιχειρήσεων, είτε στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, είτε με τα προγράμματα κατάρτισης».
«Όταν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με κόπο, ώστε να είμαστε όλοι σίγουροι ότι μπορεί το κράτος να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Χτίζοντας πάνω στις θυσίες των Ελλήνων προσφύγαμε στις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, 4 φορές συνολικά, αντλήσαμε 8,5 δισ και έχουμε πληρώσει 2,7 στο ΔΝΤ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εάν είχαμε χρησιμοποιήσει το απόθεμα, χωρίς προσφυγή στις αγορές και χωρίς χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων μας, στην απομείωση του υποτιθέμενου 1ου ορόφου, τότε αυτό θα είχε χάσει τη σημασία του και δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εγγύηση που όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί, η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων προς τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να δείχνουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες. Έτσι αναδεικνύεται και η ελαφρότητα των προτάσεων για χρήση άμεσα όλων των ταμειακών διαθέσιμων τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στέρηση των εσόδων και η αύξηση δαπανών, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα παραμείνουν εκεί που πρέπει, στο επίπεδο που πρέπει ώστε συνεχώς να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα».
Αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πτωχευτικό πλαίσιο για φυσικά πρόσωπα που θα ισχύσει για μετά την 30η Απριλίου, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% στην Ελλάδα, είπε ότι «όταν είμαστε μεσούσης της επιδημίας είναι έωλο να κάνουμε προβλέψεις».
«Είναι πολύ επισφαλείς, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει. Το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης αλλά το 2021 θα είναι έτος ισχυρής ανάπτυξης. Όποιος προβλέπει νούμερα από τώρα θα πέσει έξω. Έχουμε πάρει μέτρα από το Μάρτιο, και θα συνεχίσουμε. Η λήψη μέτρων συναρτάται με το πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση. Με σύνεση στη χρήση στο Ταμείο του Κράτους, και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε ότι πρέπει ώστε η οικονομική δυσπραγία που θα προκύψει να είναι προσωρινή» υπογράμμισε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ