Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 18:49

Βουλή - «Ναι» στη σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα -Πύργος-Τσακώνα

«Ναι» στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, είπε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ τις αντιρρήσεις τους διατύπωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εισηγητές, αλλά και οι ομιλητές (Κ. Μητσοτάκης-ΝΔ, Γ. Κοντογιάννης-ΝΔ, Δ. Κουσελάς-ΠΑΣΟΚ) μετέφεραν τις επιφυλάξεις των φορέων των πυρόπληκτων νομών για τις επιδράσεις του έργου σε περιοχές όπως η λίμνη Καϊάφα, και ζήτησαν την επικαιροποίηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής ορισμένων παραμέτρων του έργου κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές στις περιοχές διέλευσής του.

Μετά τις πυρκαγιές «είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε κάποιες παραμέτρους και εάν χρειαστεί να τις αναπροσαρμόσουμε», είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Τρυφωνίδης είπε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος θέτει τις βάσεις (μαζί με την Εγνατία οδό) για ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπ. Κουβέλης αναφέρθηκε στη συμβολή του κόμματός του για την προώθηση του έργου, χαρακτήρισε ωστόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα κατασκευής του έργου (70 μήνες). Από την πλευρά του, ο αγορητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής χαρακτήρισε "ληστρική" τη σύμβαση που παραχωρεί την εκμετάλλευση του έργου στον παραχωρησιούχο επί 32 έτη.