Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 08:49

Ιαπωνία: Χαμηλότερη η αύξηση των εξαγωγών

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα δύο ετών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι εξαγωγές στην Ιαπωνία, καθώς οι φορτώσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν, σημάδι ότι η οικονομική επέκταση ενδέχεται να περιοριστεί αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης της μεγαλύτερης ιαπωνικής αγοράς στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 6,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο, λιγότερο των προβλέψεων των 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτές θα σημειώσουν αύξηση 8,1%. Οι εισαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα τριών ετών, ωθώντας το εμπορικό πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών καθώς η ύφεση της αγοράς κατοικιών οδήγησε σε πτώση της ζήτησης για κατασκευαστικό εξοπλισμό. Η Ιαπωνία χρειάζεται να αυξήσει τις εξαγωγές της για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη μετά τη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηο, καθώς η μείωση των μισθών περιορίζει τις δαπάνες των Ιαπώνων καταναλωτών στο εσωτερικό.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 114,55 ανά δολάριο στις 12:54 μ.μ. στο Τόκυο, από 114,83 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις εξαγωγές.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 9,2%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Νοέμβριο του 2003, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές στην Κίνα, την Ευρώπη και της Ασία που αυξήθηκαν τους προηγούμενους έξι μήνες, αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό.

Την εβδομάδα που πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την εβδομάδα που πέρασε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Τώρα εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα έχει ρυθμό 1,9% το 2008, χαμηλότερο της πρόβλεψης του Ιουλίου για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Για την οικονομία της Ιαπωνίας εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το επόμενο έτος, από 2% που εκτιμούσε νωρίτερα.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 3,2% τον μήνα που πέρασε, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2004, καθώς το κόστος του πετρελαίου υποχώρησε 12,4% από τον Σεπτέμβριο του 2006, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν 0,9%.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 62,7% φθάνοντας στο 1,64 τρισ. γιέν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 1,48 τρισ. γιέν.