Κατά 35% μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ της Βρετανίας στο δεύτερο τετράμηνο του έτους και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα σενάριο που δημοσίευσε το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.
Κατά 35% μπορεί να μειωθεί το ΑΕΠ της Βρετανίας στο δεύτερο τετράμηνο του έτους και η ανεργία να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με ένα σενάριο που δημοσίευσε το γραφείο ευθύνης για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, όπου διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για πρόβλεψη, αλλά για μία πιθανότητα που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εξαιτίας του lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, στο σενάριο αυτό εκτιμάται ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου δανεισμού και του χρέους, αντανακλώντας τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Για την απάντηση της κρατικής πολιτικής σε αυτή την πανδημία αναφέρεται ότι, αν και θα έχει άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό, θα συμβάλει στον περιορισμό της μακροχρόνιας οικονομικής ζημίας και των δημοσιονομικών, καθώς το κόστος από μία μηδενική κρατική ενέργεια θα ήταν υψηλότερο.
Το σενάριο αυτό θεωρεί πιθανή την υπόθεση ενός lockdown επί τρεις μήνες, ακολουθούμενο από μία περίοδο άλλων τριών μηνών στην οποία κάποια από τα μέτρα θα έχουν αρθεί. Εκτός από την πτώση του ΑΕΠ κατά 35%, που όμως θεωρείται ότι θα ανακάμψει γρήγορα, η ανεργία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει το 10%, αλλά θα μειωθεί με πιο αργό ρυθμό από ό,τι η ανάκαμψη του ΑΕΠ, ενώ ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου θα αυξηθεί κατά 218 δισεκατομμύρια λίρες για το 2020-21 - το μεγαλύτερο έλλειμμα μίας χρονιάς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- πριν πέσει και πάλι στο ποσό που προβλεπόταν μεσοπρόθεσμα.
Για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Βρετανίας έως και 30% αυτό το τρίμηνο είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, καθώς το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που καλπάζει ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τους «Times», ο Σουνάκ, έχει ήδη συζητήσει με τα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του βρετανικού ΑΕΠ κατά 25% με 30% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις δημόσιες υπηρεσίες ανέρχεται στα 14 δισ. στερλίνες(17 δισ. δολάρια) από 5 δισ. στερλίνες που προέβλεπε ο ετήσιος προϋπολογισμός, πριν από την επιβολή του lockdown. Το ποσό περιλαμβάνει και χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας(NHS) και κονδύλια προς τις τοπικές αρχές για τη φροντίδα ηλικιωμένων.