Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 09:33

Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο εδώ παραδοσιακά αυξάνεται, όπως σήμερα στην Ασία

Ο ΓΔ κορύφωσε τον Ιανουάριο στις 949,2 μονάδες και βούλιαξε τον Μάρτιο ως τις 469,55 με μια υποχώρηση 480 μονάδων ή -50,5%. Από εκεί βρέθηκε ως τις 607,3 σκαρφαλώνοντας 138 μονάδες ή 29,3% αλλά του λείπουν ως το φετινό μέγιστο 342. Αφού υστερεί από αυτό κατά -36%. Με απλά λόγια η αγορά δεν ήταν και στα καλύτερά της μετά από τόσα μνημόνια απλά αντιδρούσε από τη λάσπη της εποπτείας όταν χτύπησε ο COVID19 και ήδη έχει μεγάλη ανηφόρα χωρίς ακόμα κάτι να της δίνει ουσιαστική φόρα.

Ο ΓΔ κορύφωσε τον Ιανουάριο στις 949,2 μονάδες και βούλιαξε τον Μάρτιο ως τις 469,55 με μια υποχώρηση 480 μονάδων ή -50,5%. Από εκεί βρέθηκε ως τις 607,3 σκαρφαλώνοντας 138 μονάδες ή 29,3% αλλά του λείπουν ως το φετινό μέγιστο 342. Αφού υστερεί από αυτό κατά -36%. Με απλά λόγια η αγορά δεν ήταν και στα καλύτερά της μετά από τόσα μνημόνια απλά αντιδρούσε από τη λάσπη της εποπτείας όταν χτύπησε ο COVID19 και ήδη έχει μεγάλη ανηφόρα χωρίς ακόμα κάτι να της δίνει ουσιαστική φόρα.

Η αγορά της Αθήνας εκτός των αργιών για το Πάσχα που ισχύσαν διεθνώς θα μειώσει τις μέρες διαπραγμάτευσης με τις αργίες για το Πάσχα των Ορθοδόξων. Στα τελευταία 20 έτη αυτή η περίοδος ακόμα και σε χρονιές με μόνιμη παρουσία ισχυρών πιέσεων λειτουργούσε ευεργετικά για τις αποτιμήσεις των μετοχών και δεν αποκλείεται πάλι να έχουμε κάποια υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Η σύγκριση με το rebound των μεγάλων χρηματιστηρίων του κόσμου αποκαλύπτει πως η δική μας αγορά υστερεί στην προσπάθεια ανάκτησης ζημιών που ο πανικός από την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση προκάλεσε. Άρα στατιστικά υπάρχουν περιθώρια για συνέχεια στην άνοδο που πήρε τον ΓΔ από τις 500 περίπου μονάδες και τον έφερε στις 610.

Την τάση στην Αθήνα δεν μπορούν να καθορίσουν μόνο τα δεδομένα από τη στατιστική προϊστορία γιατί η τεχνική ανάλυση αφορά σε πρόβλεψη αντιδράσεων με βάση τις κινήσεις που έγιναν σε μια ή περισσότερες διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μπορεί δε οι τιμές να προσεγγίζουν συγκεκριμένα επίπεδα, αλλά οι διαχειριστές εκτός από το πώς διαμορφώθηκαν οι όγκοι και οι τιμές στο παρελθόν απώτερο και εγγύτερο, αποφασίζουν παρατηρώντας και τις αντιδράσεις των ανωτέρων τους. Όλοι στο χώρο γνωρίζουν ότι την αφρόκρεμα μαζεύει η Wall Street για ένα και μόνο λόγο διότι όλοι αποδέχονται ότι τα μεγάλα καράβια συναντούν και μεγάλες φουρτούνες.

Στην εποχή της υψηλής αβεβαιότητας και ενός μυστικού που δύσκολα γίνεται κατανοητό και δεν είναι άλλο από το πάγωμα που έχει προκληθεί σε όλες τις διεξόδους για εύκολα κέρδη από την παγκόσμια αγορά, τα χρηματιστήρια είναι “καταδικασμένα” να αντιμετωπίζονται κερδοσκοπικά.

Χθες ο Φάρος των χρηματιστηρίων απογοήτευσε εκείνους που περίμεναν την δυναμική στις ΗΠΑ για να καθορίσουν τη στάση τους στην Ευρώπη σήμερα. Ενώ λοιπόν όλοι περιμένουν την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας στην Νέα Υόρκη οι επενδυτές εκεί προκάλεσαν καθοδικό χάσμα στην έναρξη και αναζήτηση πυθμένα χωρίς ανάσα. Οι απώλειες του Dow σε μονάδες στο δίωρο ήταν γύρω στις 600. Άρα η τεράστια στατιστική βελτίωση από την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ είχε σαν συνέχεια μια σημαντική υποχώρηση. Κάτι ανάλογο από άποψη εβδομαδιαίας απόδοσης είχαμε και για το ΧΑ και συνεπώς δεν είναι απαραίτητο σήμερα η δυναμική να είναι υπέρ συνέχειας της ανόδου.

Ωστόσο στις ασιατικές αγορές οι επενδυτές αγνόησαν τις επιφυλάξεις που κράτησαν σε απώλειες τους δείκτες στη Νέα Υόρκη με εξαίρεση τον Nasdaq που τα κέρδη της Amazon τον έβγαλαν στο κλείσιμο με κέρδη. Γιατί περίμεναν τα δεδομένα από την Κίνα σχετικά με τη βιομηχανική της παραγωγή τον Μάρτιο που αναμένονται με εκτιμήσεις για πτώση κοντά στο -14% σε σχέση με πέρυσι κάθε θετική έκπληξη θα ανεβάσει τη διάθεση για ρίσκο και αντιστρόφως. Για την ώρα και ενώ είναι στο δεύτερο μέρος των συνεδριάσεων τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν διεύρυνση των αρχικών κερδών. Βοηθώντας στην συνέχεια την επικράτηση της ζήτησης και στην Ευρώπη.

Γενικά η βελτίωση των στατιστικών δεδομένων για την πανδημία συμβάλλει θετικά και τους φόβους συντηρεί η πιθανή καθυστέρηση στην επανεκκίνηση των κατά τόπους πληγωμένων από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού από τα μέτρα για τον COVID19.  

Για όσους ενδιαφέρονται συμμετέχοντας με κινήσεις intraday υπάρχει ένα μοτίβο στην εξέλιξη των τιμών που ευνοεί τις αγορές με στόχο την πώληση, αν υπάρξουν βραχυπρόθεσμα κέρδη σοβαρά. Αν η κορυφή στην πρώτη ώρα αντικατασταθεί από ανώτερες τιμές στο τρίωρο, τότε η άνοδος θα συνεχιστεί. Ο ΓΔ στη χειρότερη περίπτωση θα κορυφώσει ως τις 15:30 και στην καλύτερη μετά τις 16:20. Άρα, τότε αρχίζει η ρευστοποίηση των αγορών της πρώτης ώρας.

Αν όμως, μετά την αρχική κορύφωση, αρχίσει μια σταθερή διόρθωση που μετά από δυο τρεις ώρες δίνει διαρκώς νεώτερα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, τα κέρδη έρχονται από ρευστοποίηση θέσεων και ανάκτησή τους στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Οι αργίες δεν άλλαξαν την εικόνα από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης στην Ευρώπη ενώ στις ΗΠΑ χθες ο Dow Jones υποχώρησε -1,39% ή 328,60 μονάδες στις 23.390,77, ο S&P κατέγραψε απώλειες -1,01% στις 2.761,63 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,48% στις 8.192,42 μονάδες.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Με “πυξίδα” τη Fed, τα αχαρτογράφητα νερά γίνονται φιλικότερα

Υπάρχουν δεκάδες ερωτήσεις και υπο-ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας από τον COVID 19 και γύρω από την επίπτωση που θα έχουν, στις κατά τόπους οικονομίες, τα μέτρα για την διακοπή της εξάπλωσης της νόσου. Αλλά το άλμα των βασικών αξιών που παρακολουθούμε στη δεύτερη και κουτσουρεμένη, από την αργία της Μ Παρασκευής, εβδομάδα με εξαίρεση την τιμή του πετρελαίου, απέδειξε ότι οι θεσμικοί ήταν σίγουροι για την κατεύθυνση των τιμών.

Χρονολογικό  αποτύπωμα

Τη μέρα που οι δείκτες στις αγορές μετοχών της Νέας Υόρκης αποδείχθηκε πως σημείωσαν τον πυθμένα για το τρέχον έτος, στο τεύχος της Δευτέρας 23/3, που όρισε το χαμηλό για τους βασικούς δείκτες του Φάρου των χρηματιστηρίων σημειώναμε στο σχόλιο με τίτλο: “Το μεγάλο ερώτημα των αγορών συναρτάται με τη φύση τους. Αν βρίσκεται κοντά στην αλήθεια η άποψη πως οι αγορές αποτελούν παραμορφωτικό καθρέπτη της δυναμικής των μελλοντικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, τότε το ερώτημα “αγοράζουμε τώρα”, που διατυπώνεται από αρκετούς διάσημους αναλυτές, έχει βάση. Στο επόμενο σχόλιο στις 30/3 με τίτλο: “Από δίλλημα σε… δόλωμα(;) οι επενδυτές, λόγω COVID19” τονίσαμε: Ειδοποιήσαμε στο προηγούμενο σχόλιο, πως το ερώτημα αρκετών θεσμικών ήταν  “αγοράζουμε τώρα;”. Αραδιάζοντας ένα πλήθος στατιστικών δεδομένων, που ωθούσαν τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων να αναλάβουν μετοχικό ρίσκο. Η εικόνα, μετά την τελευταία εβδομάδα του μήνα αποκαλύπτει, ότι η απάντηση στο ερώτημα ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Ακόμα και όταν στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου οι μετοχικές αξίες διεθνώς πιέστηκαν τη Δευτέρα 6/4 στο σχόλιο με τίτλο: “Αγορές: Στη νέα απειλή απαντούν με τον κλασικό κύκλο αντιδράσεων” αναφέραμε: Μπορεί οι αγορές να εμφάνισαν υποχώρηση από εκεί που έφθασαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά οι δείκτες βρίσκονται σε ικανή απόσταση  από τα πρόσφατα χαμηλά. Η κρίση πανικού από τον COVID μπορεί να αποδειχθεί το πιο γρήγορο σε εμφάνιση bear market αν περιοριστεί η πτώση ως τον πυθμένα που σημειώθηκε ακριβώς πριν δυο εβδομάδες τη Δευτέρα στις 23/3. Η προθυμία της Fed να αναχαιτίσει το πρόβλημα ρευστότητας σε σχεδόν όλες τις πιστωτικές αγορές βοήθησε σίγουρα να αναστραφεί δραματικά το φρόνημα των επενδυτών.

Και ήταν μια χαρούμενη Δευτέρα για μια αλλαγή, καθώς ο S&P500 εκτοξεύτηκε κατά 7%. Οι επενδυτές επέλεξαν να συγκεντρωθούν στα θετικά, όπως το έκαναν πριν την κυριαρχία του bear market που όρισε τον πυθμένα των 2237,40 μονάδων στις 23 Μαρτίου. Ο δείκτης S & P 500 μετά από το άλμα στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας είχε άνοδο +19,1%, αν και εξακολουθούσε να παρουσιάζει πτώση -21,3% σε σχέση με το ρεκόρ των 3393,52 μονάδων στις 19 Φεβρουαρίου. Ένα σημάδι που τονίζει τα θετικά της περασμένης εβδομάδας είναι ότι με το κλείσιμο της Πέμπτης 9/4 λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής  ο S&P500  είχε άνοδο +24,69% από τον πυθμένα, αν και εξακολουθεί να παρουσιάζει πτώση -17,79% σε σχέση με το ρεκόρ στις 19 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής, η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει μια ύφεση που μοιάζει να συσσωρεύεται στο 2ο και 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αισιόδοξων επαγγελματιών. Σίγουρα δεν έχει αποκλείσει τη δυνατότητα μιας πραγματικής τρομερής επιβράδυνσης που θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο το 2021 και μετά. Αντίθετα, η πρόσφατη κίνηση υποδηλώνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην οικονομική ανάκαμψη που ξεκινά κατά το 4ο τρίμηνο και συνεχίζεται μέχρι το 2021, όπως και εμείς.

Πάμε όλοι μαζί

Αυτή την περίοδο, οι αναφορές στη χρήση από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών των Bazooka και των ελικοπτέρων που προκαλούν βροχή δολαρίων, ευρώ, γιεν, και γουαν, φαίνονται πολύ περασμένες και εκτός πραγματικότητας. Σε προηγούμενα σχόλια υπογραμμίσαμε την απουσία συντονισμένων ενεργειών αναφορικά με την νομισματική πολιτική των ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, οι επαγγελματίες αναλυτές παραδέχθηκαν πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη διοχετεύουν μεγάλη ρευστότητα και γρήγορα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις οικονομίες τους για να μετριάσουν τις ζημίες της πανδημίας. Με συντονισμό που μοιάζει με αυτόν στα κοντσέρτα των δημοφιλών τραγουδιστών, όταν προτρέπουν για το “all together now”. Καθεμία  έχει δεσμευτεί να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία (QE) με ανοιχτά περιθώρια. Καθεμία  έχει οδηγήσει τα βασικά επιτόκια στο μηδέν ή λίγο πιο κάτω. Καθεμία έχει παράσχει οικονομική στήριξη για μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. 

Τα σχόλια μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών ανέφεραν ότι η άνοδος την Πέμπτη αποτέλεσε το σκαλοπάτι για να δημοσιεύσουν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα τους από το 1974, επεκτείνοντας ένα αξιοσημείωτο ράλι, παρά την ένδειξη μιας αυξανόμενης οικονομικής πίεσης λόγω της πανδημίας του COVID19.

Τα εξαιρετικά κέρδη έρχονται σε έντονη αντίθεση με τις δυσάρεστες ειδήσεις για την υγεία της οικονομίας. Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου ήταν 6,6 εκατομμύρια, καθώς τα όρια της αμερικανικής οικονομίας περιορίστηκαν από τα lockdown λόγω της πανδημίας. Σε μια έκθεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δήλωσε ότι αναμένει ότι η ανεργία των ΗΠΑ θα αυξηθεί περισσότερο από 10% το δεύτερο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι οι νομοθέτες θεσπίζουν μέτρα τόνωσης προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τον πόνο που προκύπτει από μια παναμερικανική αναστάτωση στις επιχειρήσεις.

Η ανθεκτικότητα των μετοχών

Ένας από τους λόγους που αναφέρουν οι αναλυτές ως αίτιο για την αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα των μετοχικών αξιών είναι πως οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν περάσει σε περίοδο αποφάσεων για παροχή στήριξης για την οικονομία που αντιστοιχεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Federal Reserve παρουσίασε νέα προγράμματα την Πέμπτη για να παράσχει δάνεια ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επεκτείνοντας τις προσπάθειές της για την κάλυψη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και αυτών για πόλεις και Πολιτείες. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τα προγράμματα εταιρικών δανείων σε πιο επικίνδυνους τύπους χρεών που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί.

Η ωραιότερη ώρα της Fed ήταν ο τίτλος σχολίου της Deutsche Bank την Πέμπτη όπου τονίζει: Σε μια αξιοσημείωτη ανακοίνωση σήμερα το πρωί, η Fed αναλύει τα βήματα για την παροχή 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της οικονομίας. Η Fed εστίασε σε τρία κρίσιμα μέτωπα σε πιστωτικές διευκολύνσεις των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν το δανεισμό μεγάλων εταιριών, στο Πρόγραμμα Κύριου Δανεισμού Επιχειρήσεων (MSBLP ) που ενισχύει τη ρευστότητα για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα υποστήριζε περαιτέρω την αγορά ομολογιακών δανείων.

Επίσης σημαντικό για το άλμα ήταν η πίστη ότι η οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, δεδομένου ότι τα μέτρα περιορισμού των αρχών αποδεικνύονται αποτελεσματικά για την εξάλειψη της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σχεδόν το 85% των οικονομολόγων σε μια έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,2% το τρίτο τρίμηνο, ακολουθούμενο από 6,6% το τέταρτο τρίμηνο. Για άλλους, η διαγραμματική μελέτη δείχνει ότι το πρόσφατος ράλι στο χρηματιστήριο σχετίζεται περίπου κατά 65% στο short-squeeze. Τότε οι επενδυτές που έχουν θέσεις short αισθάνονται υποχρεωμένοι να αγοράσουν σύντομα, οδηγώντας σε τεχνητή άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η στήλη εκτιμά πως οι επαγγελματίες σταμάτησαν, προσωρινά ίσως, να ακροβατούν στο χάος που δημιούργησε ο πανικός από τον COVID19, καθώς αντιλήφθηκαν ότι μεγάλο μέρος της ανησυχίας τους οφειλόταν στο ότι αρχικά, δεν υπολόγισαν σοβαρά την απειλή, όταν έγινε επίσημα διεθνώς γνωστή, μερικές ώρες πριν το τέλος του 2019.  

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +7,89% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -22,54%. Ο DAX ανέβηκε +10,91%, και στο 2020 αποδίδει -20,26%, ο CAC είχε μεταβολή +8,48%, αλλά στο 2020 αποδίδει -24,61%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +7,43%, και στο έτος επίδοση -25,96%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +7,55%, στο έτος πέφτει -25,03%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +7,36%, και στο 2020 υποχωρεί -20,21%.

ΧΑ

Εβδομάδα με ημερήσιο ανοδικό βήμα 3%

Η αγορά της Αθήνας παρακολουθώντας τη βουτιά στη διάθεση για ρίσκο, όταν έγινε σαφές πως η ύφεση θα αγκάλιαζε το σύνολο των αναπτυγμένων οικονομιών, έγραψε τον πυθμένα της πτώσης από κινήσεις πανικού στις 17 Μαρτίου και ήταν οι 469,55 μονάδες. Εκείνη τη μέρα μάλιστα ξεκίνησε η αντίδραση από την κάθοδο που είχε αφετηρία τη σύνοδο στις 20 Φλεβάρη. Αυτή ήταν η τελευταία με κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 900 μονάδες, με ανώτερο έτους τις 948,64 από τις 24 Ιανουαρίου.   

Μετά από τρεις εβδομάδες, η δεύτερη του Απριλίου έφερε εκτίναξη των τιμών κατά +12,31%. Συνεπώς άλλαξε την εικόνα των στατιστικών στο μήνα και το δεύτερο τρίμηνο, που ξεκίνησαν με τα μέτρα για τον COVID19 σε πλήρη ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Με τις πρώτες δυο συνόδους στην ουσία να διαμορφώνουν την άνοδο, καθώς οι μεταβολές στις επόμενες ήταν μικρές και αλληλοαναιρούμενες, ενώ την Παρασκευή η αγορές σχεδόν παντού ήταν σε αργία για το Πάσχα των Καθολικών. Ο συντονισμός του ελληνικού με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν στενός αλλά χαλάρωσε στην τελευταία σύνοδο.

Στην πρώτη σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου, η τιμή του στις 10:30 αποτέλεσε το κατώτερο μέρας, στις 545,57 μονάδες που αποδείχθηκε στη συνέχεια πως ήταν κατώτερο εβδομάδας. Το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 586,46 μονάδες, ήταν η τιμή κλεισίματος  με μεταβολή +8,46% από τις 540,74 στο τέλος της πρώτης βδομάδας.  Ο 25άρης έκλεισε στις 1429,39 από 1313,42 ανεβαίνοντας +8,83%. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+8,95%), και η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25) έναντι των καθοδικών (0). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,126 και θεωρήθηκε σχετικά αδύναμος, με πακέτα αξίας 4,036 εκατ. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 41,550 από 38,736 δις ευρώ. Την Τρίτη συνεχίστηκε η άνοδος, αλλά εμφανίστηκε στο τέλος κόπωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+6,61%). Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +3,63% οδηγήθηκε στις 607,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1491,57 κερδίζοντας +4,35%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,577 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 3,871 εκατ. και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 43,120 δις ευρώ.

Την Τετάρτη με την περιπέτεια του Eurogroup ακόμα σε εξέλιξη, οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, ενώ στο πρώτο μέρος πέρασε και σε αρνητικό, έμεινε σε θετικό πεδίο από τις 13:20 και διαρκώς στο σύνολο του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Εξακολούθησαν να επηρεάζουν θετικά οι Τράπεζες (+3,10%), αλλά η πτώση της ΕΕΕ κατά -5,70%, προκάλεσε πτώση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,895 δις ευρώ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,22% οδηγήθηκε στις 609,09 μονάδες.  Ο 25άρης όμως έκλεισε στις 1482,08 με πτώση -0,64%, όταν ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,901 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,063 εκατ.

Στην τελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές έτσι ώστε ο ΓΔ, ενώ στο πρώτο μέρος έμεινε σε θετικό πεδίο πέρασε σε αρνητικό από τις 14:52 και στο σύνολο του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κινήθηκε πλάγια πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το ανώτερο μέρας που έγινε και ανώτερο εβδομάδας και μήνα, δηλαδή οι 627,70 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:39.  Η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας σταμάτησε στα πρώτα δέκα λεπτά της ώρας, ενώ για το κατώτερο δυο ώρες πριν τελειώσει η συνεδρίαση. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,05%) και ο ΓΔ με μεταβολή -0,30% οδηγήθηκε στις 607,29 μονάδες αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 1484,10 με άνοδο +0,14%. Η μεταβολή την Πέμπτη πιθανά οφείλετε στα κέρδη του τριήμερου. Ο τζίρος ανήλθε στα 70,984 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,733 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,4 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 3,9.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +12,31% αλλά και άνοδο στον μήνα (Απρίλιο) +8,77%, ο 25άρης στη βδομάδα κέρδισε +12,87%, και  στο μήνα +9,13%. Παράλληλα ο FTSEM, δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +11,33% και στο μήνα +8,97%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -33,75%, ο 25άρης -35,42% και ο FTSEM -31,67% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Είναι αισθητή η βελτίωση της στατιστικής εικόνας των blue chip. Η ομάδα των μετοχών του 25άρη με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών είναι η πολυπληθέστερη ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +53,32% στη βδομάδα και +37,41% τον Απρίλιο, ΒΙΟ +27,32% και 14,59%, ΕΤΕ +24,75% και +2,70%, ΜΟΗ +23,91% και +26,67%, ΕΥΡΩΒ +18,76% και +1,27%, ΑΛΦΑ +18,03% και +2,71%, ΠΕΙΡ +17,54% και -0,89% τον Απρίλιο, ΑΡΑΙΓ +16,20% και +19,28%, ΦΡΛΚ +15,34% και +3,73%, ΔΕΗ +15,20% και +12,16%, ΜΥΤΙΛ +15,02% και +6,72%, ΕΕΕ +15,01% και +15,48%. Η ΣΑΡ με άνοδο +11,79% και επίδοση μήνα +7,61% έχει προσέγγιση των μεταβολών της σε αυτές των δεικτών. Ακολουθούν οι μετοχές με εβδομαδιαία άνοδο από +6,5% ως +10,8% ήτοι ΟΠΑΠ +10,77% και +3,90%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +10,40% και +6,98%, ΤΕΝΕΡΓ +9,74% και +8,23% τον Απρίλιο, ΕΛΠΕ +9,56% και +12,64%, ΑΔΜΗΕ +9,09% και +7,37%, ΛΑΜΔΑ +9,02% και +1,75%, ΕΧΑΕ +8,63% και +0,89%, ΟΤΕ +7,71% και +8,20%, ΤΙΤC +7,63% και +6,80%, ΟΛΠ +6,54% και +4,76%, ΜΠΕΛΑ +6,52% και +16,72%. Μόνο η ΕΥΔΑΠ είχε οριακή άνοδο +0,16% και είναι η δεύτερη πτωτική στο μήνα με -2,9% απώλειες. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Εβδομάδα εκπνοής με μικρό αριθμό ανοικτών θέσεων για μετακύληση

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας πριν την εβδομάδα εκπνοής με λιγοστές συνεδριάσεις λόγω Μεγάλης Παρασκευής στο τέλος της, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 2,02 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 1533,72 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:39. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:08 και ήταν οι 1474,37. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1491,42. Το κλείσιμο στις 1484,10 από 1482,08 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα σκαρφάλωσε στα 15,588 από 10,959 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου ανήλθε σε 1953 συμβόλαια με ανώτερο τις 1529,00 και κατώτερο τις 1468,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1476,00 μονάδες για να εμφανιστούν 3089 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή.  Άλλαξαν επίσης χέρια 678 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο τις 1525,00 μονάδες κατώτερο τις 1466,00 και τελευταίες πράξεις στις 1475,00 από 1482,00 μονάδες και έμειναν ανοικτές 678 από 482 θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου, ο όγκος ήταν 32 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1500 ως τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1400 μονάδες. Άλλαξαν όμως χέρια 60 λήξης Μαΐου για τιμή εξάσκησης στις 1475 μονάδες.

Η προσέγγιση της αγοράς με βάση την στατιστική αποτύπωση των συναλλαγών στο τελευταίο τρίμηνο ημερολογιακά  εντός του οποίου θεωρούμε πως εμφανίστηκε η κορυφή και ο πυθμένας της αγοράς φέτος ως τώρα, γίνεται με τη σύγκριση των ελατηρίων των μετοχών του 25άρη σε σχέση με ότι έκαναν οι βασικοί δείκτες. Δεν πήραμε τη σχέση της τιμής του τελευταίου κλεισίματος αλλά μελετήσαμε τις αποστάσεις του κατώτερου εβδομάδας και τελευταίων τριών μηνών όπως επίσης και αυτή μεταξύ του μέγιστων εβδομάδας και τριών μηνών.

Οι δείκτες έχουν απόσταση χαμηλού εβδομάδας και 3 μηνών της τάξης του 16% ως 17% ενώ από τα blue chip τα χαμηλά βδομάδας που απέχουν λιγότερο από τα χαμηλά τελευταίων 3 μηνών συναντάμε τη ΒΙΟ με +10,9% πάνω από το χαμηλό έτους την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με +7,84% και την ΦΡΛΚ με +2,91%. Οι μετοχές των ΟΛΠ +17,90% και TITC με αποστάσεις αντίστοιχα 17,9% και 19,5% έχουν επίσης μαλακότερα ελατήρια από τα υπόλοιπα 20 blue chip που το χαμηλό της περασμένης εβδομάδας έχει απομακρυνθεί από τον πυθμένα πάνω από 20%.

Ξεχωρίζουν με βάση τις μεταβολές οι: ΔΕΗ με απόσταση των δυο κατώτερων 61,4%, η ΑΡΑΙΓ με 40,63% ενώ πάνω από 30% απόσταση έχουν τα χαμηλά των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ ΛΑΜΔΑ ΠΕΙΡ ΣΕΡ ΤΕΝΕΡΓ.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του στατιστικού νομίσματος, που αφορά στο πόσο έχει πλησιάσει στο υψηλό έτους το μέγιστο εβδομάδας  και οι βασικοί δείκτες παρουσιάσουν υστέρηση από το ανώτερό τους της τάξης του -34% ως -35% ενώ blue chip που το μέγιστο βδομάδας είναι κατά λιγότερο από -30% από το ανώτερο τελευταίων τριών μηνών είναι μόνο έξη.

 Ήτοι: ΜΠΕΛΑ -21,51%, ΑΔΜΗΕ -20,6% κάτω ΕΥΔΑΠ -18,76% ΟΤΕ -14%, ΣΑΡ -10% και ΤΕΝΕΡΓ -8,90% από το ανώτερο τελευταίων τριών μηνών. Βέβαια υπάρχουν και τα blue chip που το μέγιστο της  εβδομάδας του +12% απέχει πάνω από -40% από το ανώτερο έτους και αλφαβητικά είναι ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ TITC και ΦΡΛΚ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της  Beta Sec:

“Με μια αντεπίθεση διαρκείας οι αγοραστές μείωσαν τις απώλειες από την αρχή του έτους, επιστρέφοντας με ένα ανοδικό σερί 3 συνεδριάσεων και κέρδη 12,31%. Ήδη ο γενικός δείκτης έχει συμπληρώσει απόδοση κοντά στο 33% από τα φετινά χαμηλά και ως τώρα η συμμετοχή των εταιρειών στην ανάκαμψη μπορεί να χαρακτηριστεί μαζική. Η αισιοδοξία που επικρατεί από τις αρχές του μήνα έχει δύο βασικούς αρωγούς: αφενός στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα μας, την κόπωση που παρατηρείται σε νέα κρούσματα στο εξωτερικό και αφετέρου στην επίσπευση των μέτρων αναχαίτισης της ύφεσης που συντονισμένα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αναγγέλλουν.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων οι αναγνώσεις σε γενικές γραμμές ήταν θετικές, αν και έχουν μικρή σημασία στην παρούσα φάση. Στις 50 εταιρείες (27% του συνόλου) που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα παρατηρείται, σε σχέση με το 2018, αύξηση 1,4% στον κύκλο εργασιών, αύξηση 9,1% στα λειτουργικά κέρδη και αύξηση 12% στα κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ευνοήθηκαν και από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Η καθαρή θέση είναι αυξημένη κατά 15%, αποτέλεσμα της κερδοφορίας, των αυξήσεων κεφαλαίου που έλαβαν χώρα προς το τέλος της χρονιάς, αλλά και της αποτίμησης στοιχείων του ενεργητικού στην εύλογη αξία τους (συμμετοχές, ακίνητα και ομόλογα).

Η ταμειακή θέση είναι αυξημένη κατά 20%, ενώ ο καθαρός δανεισμός παρουσιάζει αύξηση κατά 15%, κυρίως λόγω των προσαρμογών για χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Όπως και να έχει η επίδοση του 2019 δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για την πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών, όταν θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία. Κατά τα λοιπά οι τηλεδιασκέψεις και οι ανακοινώσεις περιέχουν σημαντικές παρατηρήσεις για τις ποσοτικές επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και για τις δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων για κάθε εταιρεία.

Από τις νέες κατευθύνσεις που δίνονται από τις διοικήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι για την φετινή χρονιά κάθε προηγούμενη εκτίμηση, ή επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης έχει αναθεωρηθεί αισθητά χαμηλότερα (με λίγες μόνο θετικές εξαιρέσεις), ή δεν έχει κάποιο ρεαλιστικό αντίκρισμα.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε με ορμή στο ξεκίνημα της εβδομάδας, για να σταματήσει με μεγάλη ακρίβεια πάνω στον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών κοντά στις 630 μονάδες. Η αποφόρτιση της ανόδου ενδεχομένως να λάβει χώρα έως τις 580 μονάδες, επίπεδο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο οχυρό στήριξης της αγοράς, μετά την συσσώρευση που προηγήθηκε σε αυτές τις ζώνες τιμών.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η άνοδος έγινε με σημαντική ενίσχυση τζίρου, δίνοντας μια πιο στιβαρή δομή στο χτίσιμο της τάσης, με τους ταλαντωτές να βρίσκονται στις ουδέτερες ζώνες και να μην υποδηλώνουν εξάντληση της τάσης. Επομένως η διορθωτική φάση της πρόσφατης ανόδου μπορεί να ολοκληρωθεί και με οριζόντια κίνηση, αναλώνοντας χρόνο δεδομένης και της εποχικότητας των χαμηλών τζίρων που παρουσιάζουν οι συναλλαγές στις τρεις συνεδριάσεις της Μ. Εβδομάδας.

Οι 650 μονάδες (38,2% επίπεδο διόρθωσης) εξακολουθούν να παραμένουν πρώτος στόχος, οι οποίες μάλλον θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Στην ειδησεογραφία, εκτός από την προσπάθεια της Ευρώπης να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, στο προσκήνιο αναμένεται να μπουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου στις ΗΠΑ, τα οποία ξεκινούν με εντατικό ρυθμό από την ερχόμενη εβδομάδα”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αντέδρασαν ανοδικά σήμερα Τρίτη 14/4 με την ελπίδα ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού μπορεί να κορυφωθεί, αν και το κλίμα ήταν χλιαρό πριν από τα κινεζικά δεδομένα σχετικά με την εμπορική δραστηριότητα και τα εταιρικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια πιθανώς βαθιά παγκόσμια ύφεση.

Οι κινεζικές μετοχές ξεκίνησαν σταθερά με τον δείκτη της αγοράς στη Σαγκάη αρχικά αυξημένο κατά+ 0,7% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ο Σύνθετος δείκτης ενισχυόταν +1,02%. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,6%, αλλά στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζε +1,68%, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας κέρδισε αρχικά +1,40% και στις 9:00 ώρα Ελλάδας ανέβαινε +1,99% και ο Nikkei της Ιαπωνίας ενώ αρχικά κέρδιζε +1,4% αλλά στο δεύτερο μέρος και προς το τέλος είχε μεταβολή +3,29%. Όταν ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ. Αρχικά αυξήθηκε 0,2% και μετά τις 9:00 ήταν στο +0,95%.

Αυτά έδωσαν στον ευρύτερο δείκτη των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI, εκτός της Ιαπωνίας αρχικά κέρδη +0,6% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +1,28%. Επίσης τα συμβόλαια E-Mini για τον S & P 500 ήταν ελαφρά υψηλότερα, αυξημένα κατά 0,2%.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι οποιαδήποτε αισιοδοξία σχετικά με τα σημάδια ότι η επιδημία μπορεί να κορυφωθεί σε πληγείσες σκληρά πόλεις, αντισταθμίζεται γρήγορα από τις ανησυχίες ότι μπορεί να είναι μακρύς ο χρόνος πριν ανακάμψουν οι επιχειρήσεις.

"Τα σημάδια της κορυφής στα κρούσματα της επιδημίας - ή τουλάχιστον οι ενδείξεις πως επιβραδύνονται σε ορισμένες περιοχές - έχουν αρχίσει να ανεβάζουν τη συζήτηση για το πότε μπορούν να μειωθούν οι περιορισμοί στη δραστηριότητα". Ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους.

Στην Ασία, μια χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση των εμπορικών συναλλαγών στην Κίνα θα ενισχύσει τις απόψεις ότι ο κόσμος κατευθύνεται προς μια παγκόσμια ύφεση φέτος, παρά την πρωτοφανή έκρηξη κινήτρων από τους διαμορφωτές πολιτικής τους τελευταίους δύο μήνες για να προωθήσουν την ανάπτυξη.