Καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παλεύουν για μία συμφωνία που θα δώσει τέλος στον πόλεμο τιμών της αγοράς πετρελαίου, το Μεξικό έχει ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια του: μία τεράστια χρηματιστηριακή κάλυψη (hedge) που το προστατεύει έναντι των χαμηλών τιμών.
Καθώς η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία παλεύουν για μία συμφωνία που θα δώσει τέλος στον πόλεμο τιμών της αγοράς πετρελαίου, το Μεξικό έχει ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια του: μία τεράστια χρηματιστηριακή κάλυψη (hedge) που το προστατεύει έναντι των χαμηλών τιμών.
Το πετρελαϊκό hedge προστατεύει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής έναντι των χαμηλών τιμών και θεωρείται κρατικό μυστικό. Είναι σύμφωνα με το Bloomberg ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους είπε όχι στην συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας για άνευ προηγουμένου μειώσεις στην παραγωγή.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες το Μεξικό έχει αγοράσει ασιατικού τύπου οψιόν από μία μικρή ομάδα επενδυτικών τραπεζών και πετρελαϊκών εταιρειών, στο μεγαλύτερο και πιο καλά φυλαγμένο πετρελαϊκό deal της Wall Street, που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Οι οψιόν δίνουν στο Μεξικό το δικαίωμα να πουλάει το δικό του πετρέλαιο σε προκαθαρισμένη τιμή και αντιστοιχούν σε ασφαλιστικό συμβόλαιο. Η χώρα χάνει ενδεχομένως κέρδη όταν οι τιμές κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά απολαμβάνει την ασφάλεια μίας τιμής, κάτω από την οποία δεν μπορεί να πέσει.
Η ασφάλιση αυτή δεν είναι ο μόνος λόγος, που το Μεξικό επέλεξε να μείνει εκτός συμφωνίας, αλλά όπως εξηγεί το Bloomberg είναι σίγουρα ένα όπλο που καθιστά τη χώρα λιγότερο απελπισμένη για συμφωνία από άλλες που έχουν δει να ανοίγουν τεράστιες τρύπες στους προϋπολογισμούς τους από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Το Μεξικό θέλει να δώσει νέα πνοή στην πετρελαική παραγωγή μέσω της κρατικής Petroleos Mexicanos. Εάν μειώσει τώρα την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, για να συμμορφωθεί με την συμφωνία του ΟΠΕΚ (έναντι των 10.000 βαρελιών που προτείνει το ίδιο) ο στόχος αυτός θα μπει για πολύ καιρό στον πάγο.
Να σημειωθεί ότι το hedge αυτό έχει προστατεύσει το Μεξικό σε όλες τις πετρελαϊκές κρίσεις των τελευταίων 20 ετών. Η χώρα έβγαλε 5,1 δισ. δολάρια όταν οι τιμές κατέρρευσαν το 2009 κατά την ύφεση που πυροδότησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Είδε επίσης 6,4 δισ. δολαρια να εισρέουν στα ταμεία του το 2015 και επιπλέον 2,7 δισ. το 2016, όταν και πάλι η Σαουδική Αραβία είχε κηρύξει πόλεμο τιμών.
Η ασφάλιση αυτή έχει κόστος (περίπου 1 δισ. δολ. ετησίως). Αλλά έχει αποδειχθεί σωτήρια σε περιόδους μεγάλων αναταράξεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg η κυβέρνηση έχει πει στη Βουλή ότι μπορεί να εγγυηθεί τα έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό με βάση την υπόθεση για την τιμή του μεξικανικού πετρελαίου στα 49 δολάρια το βαρέλι (αντιστοιχεί περίπου σε 60 δολ. για το μπρεντ).
Εάν οι τιμές του μεξικανικού πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη Νοεμβρίου τότε η μέση τιμή του θα είναι λίγο πάνω από τα 20 δολάρια το βαρέλι και το ασφαλιστικό συμβόλαιο θα πληρώσει κοντά στα 6 δισ. δολάρια.
naftemporiki.gr