O κορωνοϊός θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, πιο βαθιά σε σύγκριση με το ΑΕΠ που χάθηκε στην πιστωτική κρίση του 2008, όπως προβλέπει σε έκθεσή του ο EIU. Μεγαλύτερο το χτύπημα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με 10% συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο. Ηπιότερη η ύφεση για τις ΗΠΑ. Για κρίσεις κρατικού χρέους κάνει λόγο το δυσμενές σενάριο.
O κορωνοϊός θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, πιο βαθιά σε σύγκριση με το ΑΕΠ που χάθηκε στην πιστωτική κρίση του 2008, όπως προβλέπει σε έκθεσή του ο Economist Intelligence Unit. Μεγαλύτερο το χτύπημα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με 10% συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο. Ηπιότερη η ύφεση για τις ΗΠΑ. Για κρίσεις κρατικού χρέους κάνει λόγο το δυσμενές σενάριο.
Ακόμη και πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο ΕΙU προέβλεπε ήπια ανάπτυξη για φέτος, με ρυθμούς 2,3%. Η πανδημία όμως άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με τον EIU να αναθεωρεί προς τα κάτω και να προβλέπει συρρίκνωση 2,5% το παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, μεγαλύτερη σε σύγκριση με την ύφεση του 2008. Το διπλό σοκ σε προσφορά και ζήτηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. «Από τη μία πλευρά, οι καραντίνες και τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα και το αρνητικό καταναλωτικό κλίμα ασκούν πιέσεις στη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η αναστολή λειτουργίας ορισμένων εργοστασίων και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά. Το οικονομικό σοκ αφορά κυρίως το πρώτο ήμισυ το έτους... αναμένουμε ήπια ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ στο δεύτερο ήμισυ του 2020, υπό τον προϋπόθεση όμως ότι θα έχει περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού διεθνώς και ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο ή τρίτο κύμα», αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα όμως με τον EIU, ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη και στη ζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια. Η ενίσχυση της αβεβαιότητας θα οδηγήσει σε προληπτική εξοικονόμηση από την πλευρά των νοικοκυριών, ενώ θα καθυστερήσει και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Σε ένα δυσμενές σενάριο, είναι πιθανό να υπάρξουν κρίσεις κρατικού χρέους, εάν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας «στερέψουν» τα δημοσιονομικά έσοδα και οδηγήσουν σε δραματική αύξηση των δημοσίων δαπανών στις ανεπτυγμένες χώρες, προειδοποιεί ο EIU, σημειώνοντας ότι μεταξύ των χωρών που έχουν επηρεασθεί περισσότερο από την πανδημία συγκαταλέγονται πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, με ήδη αδύναμη δημοσιονομική θέση προτού ξεσπάσει η πανδημία.
Ο ΕΙU προβλέπει συρρίκνωση όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2020. Ειδικότερα, προβλέπει 10% ύφεση σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία στο δεύτερο τριμηνο. Ειδικότερα για τη Γερμανία, οι εκτιμήσεις του EIU είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας στηρίζεται στις εξαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένη στη συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης. Η έκθεση προβλέπει 6% ύφεση για τη γερμανική οικονομία στο σύνολο του έτους.
Για τις ΗΠΑ, ο αντίκτυπος του Covid-19 στην ανάπτυξη αναμένεται ηπιότερος και θα γίνει περισσότερο αισθητός στο δεύτερο τρίμηνο, με συρρίκνωση 5,9% του αμερικανικού ΑΕΠ. Για το σύνολο του 2020, ο EIU αναμένει ύφεση 2,9% στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το βασικό, αισιόδοξο σενάριο, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιασθεί εάν δεν υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων στο δέυτερο ήμισυ του έτους. Παράλληλα, το αισιόδοξο σενάριο του EIU προϋποθέτει ότι το πακέτο των 2 τρισ. δολαρίων θα εφαρμοσθεί άμεσα, δίνοντας σε εργαζομένους του τομέα υπηρεσιών πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας οικονομική στήριξη.
naftemporiki.gr