Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 19:23

Quest: Ισχυρές επιδόσεις το 2019, ρευστότητα 140 εκατ. ευρώ και αντοχές στη κρίση 

Aύξηση σε πωλήσεις, λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και προ φόρων κέρδη εμφάνισε ο όμιλος Quest το 2019 που διαθέτει ρευστότητα 140 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία.

Aύξηση σε πωλήσεις, λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και προ φόρων κέρδη εμφάνισε ο όμιλος Quest το 2019 που διαθέτει ρευστότητα 140 εκατ. ευρώ και δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία.

Πάντως τα καθαρά, μετά φόρων κέρδη του υποχώρησαν σε 8,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 20 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης επηρεασμένα από την αντιστροφή προκαταβολής φόρου ύψους 12,7 εκατ. ευρώ που είχε καταβληθεί από τη μητρική εταιρεία το 2006. 

Η επίδραση αυτή αποτελεί έκτακτο γεγονός και δεν επιβαρύνει τη λειτουργική και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία του ομίλου, ούτε θα επηρεάσει τη συνέχιση της ακολουθούμενης μερισματικής πολιτικής.   

Ο όμιλος, που υλοποίησε νέες επενδύσεις, ύψους 34 εκατ. ευρώ περίπου, διατήρησε την καλή χρηματοοικονομική του κατάσταση, γεγονός που αποτυπώνεται στα προσαρμοσμένα (adjusted) κέρδη μετά από φόρους  ύψους 21 εκατ. ευρώ και στα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές (ΕΑΤ & NCI - adjusted) 20,6 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (adjusted) να διαμορφώνονται σε 0,5763 ευρώ.

Η καθαρή ταμειακή θέση, ταμειακά διαθέσιμα μείον δάνεια του ομίλου, διαμορφώθηκε σε 24,8 εκατ. ευρώ έναντι 25,7 εκατ. ευρώ (net cash) στις 31/12/2018. Σημειώνεται ότι στο 2018 ποσό 10,3 εκατ. ευρώ που αφορούσε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις περιλαμβάνονταν στον δανεισμό, ενώ στo 2019 μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16 (μισθώσεις) το αντίστοιχο υπόλοιπο ύψους 5,8 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται πλέον στο κονδύλι υποχρεώσεις από μισθώσεις και δεν υπολογίζεται στον δανεισμό. 

Οι επενδύσεις του ομίλου το 2019 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσό που κατά περίπου 90% αφορά στην εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 13,5MW.  Σημειώνεται ότι η επίδραση του ΔΠΧΑ 16 (μισθώσεις) από την πρώτη εφαρμογή του ήταν θετική για το EBITDA, κατά περίπου 4,5 εκατ. ευρώ ενώ η αντίστοιχη επίδραση στο EBT ήταν ελαφρώς αρνητική κατά 0,34 εκατ. ευρώ.

Ανά κλάδο, σημειώνεται ότι τα Προϊόντα Πληροφορικής (εταιρείες: Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm) το 2019 εμφάνισαν αυξημένες πωλήσεις κατά 24,1%, οι Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems) σημείωσαν αύξηση 29,3% ενώ οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (εταιρεία: ACS Courier) σημείωσαν ήπια αύξηση πωλήσειων 7,3%. Οι Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (εταιρεία: Cardlink) εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις εμώ τριπλασιάστηκαν οι πωλήσεις από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy). Οι λόγοι της μεγάλης αύξησης είναι η απόκτηση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 7ΜW  στο τέλος του 2018  και 13,5MW εντός του 2019. 

Προοπτικές και επίδρασης του Covid19 

Τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν σοβαρά, με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Η διοίκηση του ομίλου, μεταξύ άλλων εκτιμά ότι οι πωλήσεις της Quest On Line θα ενισχυθούν στο you.gr ενώ οι άλλες εταιρείες του κλαδου έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες για τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση των ταμεικών ροών τους. H δραστηρότητα της Unisystems δεν φαίνεται να επηρεάζεται, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δεδομένων των πολλών ανεκτέλεστων έργων ενώ οι υπηρεσίες της ACS εκτιμάται ότι θα έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι παραγωγή και η διάθεση ενέργειας προερχόμενη από φ/β συστήματα, συνεχίζεται κανονικά και επομένως δεν αναμένεται αρνητική επίπτωση από την κρίση ενώ και η ρευστότητα του ομίλου είναι ικανοποιητική, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 140 εκατ. ευρώ. 

Εκτιμάται συνεπώς ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία του Ομίλου Quest θα είναι διαχειρίσιμες, με βάση τα έως τώρα δεδομένα,  και λόγω και των διαφορετικών  δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ακριβής επίπτωση στα μεγέθη, εξαρτάται από το χρονικό εύρος εφαρμογής των μέτρων, την ένταση τους και την ταχύτητα ανάκαμψης της ζήτησης μετά την απόσυρσή τους, καθώς και από τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που θα λάβει η Πολιτεία.