Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007 08:38

Ιαπωνία: Μείωση των τιμών καταναλωτή

Μείωση για όγδοο μήνα τον Σεπτέμβριο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία, σημάδι ότι ο αντιπληθωρισμός παραμένει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, υποχώρησε 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,4% τον περασμένο μήνα από τα επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστ, σύμφωνα με διαφορετική κυβερνητική έκθεση.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 114,23 ανά δολάριο στις 11:11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, από 113,96 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, στο 1,585%.

Η επόμενη σύσκεψη της Bank of Japan για τα επιτόκια θα πραγματεποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου. Κανείς από τους 15 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News δεν περιμένουν αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, ενώ δύο μόνο είπαν ότι η τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το 0,5%.

Τη μείωση των τιμών καταναλωτή προέβλεψαν οι 43 οικονονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η παραγωγή θα μειωθεί 1,2%.