Με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αλλά και χρήση νέων «πυρομαχικών», το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. H Αθήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με τον ίδιο η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι «νεκρή» καθώς υπάρχει «μία συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσα από ένα εργαλείο, από ένα ταμείο αλληλεγγύης».
Με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αλλά και χρήση νέων «πυρομαχικών», το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.
H Αθήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι «νεκρή» καθώς υπάρχει «μία συζήτηση για αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσα από ένα εργαλείο, από ένα ταμείο αλληλεγγύης».
Στο τραπέζι του Eurogroup, αναμένεται να τεθούν:
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων εργαλείων και θεσμικών οργάνων. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Καλούμε όλα τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα πιθανά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ με τους προέδρους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Eurogroup.
Στις 11 ανέρχονται πλέον οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που τάσσονται υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, μετά την πρόσθεση της Κύπρου και της Μάλτας. Μίας πρότασης η οποία σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, δεν είναι «νεκρή».
Ιταλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών τίτλων χρέους με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι να δηλώνει μόλις χθες ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση, πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια. Η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος». Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν κάνει πίσω στην πρόταση για έκδοση κορωνο-ομολόγου :«ΕSM όχι. Ευρωομόλογα απόλυτα ναι. Είναι η λύση, η σοβαρή, η αποτελεσματική , η επαρκής αντιμετώπιση στην έκτακτη ανάγκη που βιώνουμε».
Ωστόσο οι διαφωνίες και οι ενστάσεις χωρών όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, ειδικά στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου ή κορωνο-ομολόγου παραμένουν και εστιάζουν στα υπάρχοντα «εργαλεία» δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Με κοινό τους άρθρο οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και Χάικο Μάας τονίζουν ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και επαναλαμβάνουν την θέση της Γερμανίας, ότι ο ESM θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης. «Ο ESM προσφέρει ήδη τώρα τη δυνατότητα στις χώρες του ευρώ να αντλήσουν από κοινού κεφάλαια και με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αυτό θα σήμαινε 39 δισ. ευρώ σε φρέσκο χρήμα για την Ιταλία και 28 δισ. ευρώ για την Ισπανία». Επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν χωρίς να υπάρχει μια τρόικα, κάποια επιτροπή και με όρους που δεν θα παραπέμπουν σε επιστροφή στην πολιτική της λιτότητας.
Ως συμβιβαστική λύση, η Γαλλία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου με διάρκεια από 5 έως 10 έτη, με κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω κοινής έκδοσης χρέους, για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επανεκκίνησης της οικονομίας. Η Ολλανδία προτείνει τη σύσταση ενός Ταμείου για τη παροχή δωρεών αντί δανείων για την ανοικοδόμηση της οικονομίας. Και βέβαια έχουμε και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2021-2027, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ραλλού Αλεξοπούλου