Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία απειλείται να παγιδευθεί σε αποπληθωρισμό. Και μπορεί προς στιγμήν οι χαμηλότερες τιμές να φαντάζουν καλό νέο για καταναλωτές, αλλά μία γενικευμένη τάση ανοίγει βαθιές πληγές που θα πονέσουν και τους ίδιους. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επιχειρήσεις θα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν χρέη, θα παγώνουν επενδύσεις και θα μειώνουν θέσεις εργασίας.
Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η παγκόσμια οικονομία απειλείται να παγιδευθεί σε αποπληθωρισμό. Έως τώρα ο πληθωρισμός ήταν υποτονικός στην Ευρωζώνη και ορισμένες άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους. Ωστόσο παρέμενε μακριά από το μηδέν τα τελευταία χρόνια, ενώ σε άλλες γωνιές του πλανήτη ήταν αρκετά υψηλότερος.
Η εικόνα αλλάζει πλέον άρδην. Μικρές και μεγάλες εθνικές οικονομίες βάζουν λουκέτο σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, κλείνουν καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και χώρους αναψυχής και υποχρεώνουν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ζήτηση κατά συνέπεια οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες και υπηρεσίες κάνουν βουτιά.
«Ένα ισχυρό αποπληθωριστικό κύμα έρχεται» προειδοποιεί η JPMorgan Chase & Co. Aυτό είναι ανησυχητικό γιατί θα μπορούσε να παρατείνει την βαθύτερη ύφεση από την εποχή της δεκαετίας του '30. Η πτώση των τιμών καθιστά πιο δύσκολο στις επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν τους καλούς καιρούς χρέος να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές κόστους, μειώνοντας επενδύσεις και θέσεις εργασίας, ή ακόμη και θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, ενώ οι μειωμένες τιμές μπορεί να φαντάζουν προς στιγμήν καλό νέο για τους καταναλωτές, ένα γενικευμένο αποπληθωριστικό σπιράλ πληγώνει βαθιά το σύνολο της οικονομίας και τελικά και τους ίδιους. Πολλά νοικοκυριά θα αποεύγουν τις αγορές, περιμένοντας ακόμη χαμηλότερες τιμές, οι επιχειρήσεις σταματούν επενδύσεις και προσλήψεις καθώς δεν έχουν περιθώριο κέρδους.
Ακόμη και όταν η κρίση του κορωνοϊού υποχωρήσει, οι πληγές από τα lockdown, την αυξημένη ανεργία και την πληγωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη θα έχουν μείνει ανοιχτές. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν έτσι να διατηρήσουν τα επιτόκια σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, κάτι που με τη σειρά του πιέζει τράπεζες και αποταμιευτές. Η BankofAmerica εκτιμά ότι δεν πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η μεγαλύτερη πηγή αποπληθωρισμού στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα, όπου οι τιμές παραγωγούς κατέγραψαν πτώση 0,4% τον Φεβρουάριο ύστερα από άνοδο 0,1% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαινει πως είναι μειωμένες οι τιμές των κινεζικών προϊόντων που φτάνουν σε άλλες αγορές. Πτώση των τιμών προβλέπεται και στις τιμές παραγωγού και λιανικής Ευρώπης και ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Πηγή: Bloomberg