Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 09:12

Eurogroup: Από το ευρωομόλογο στις... πιστωτικές γραμμές του ESM

Η Γηραιά Ήπειρος αναζητάει αγωνιωδώς το «φάρμακο» έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει τις εύθραυστες βάσεις του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Γηραιά Ήπειρος αναζητάει αγωνιωδώς το «φάρμακο» έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει τις εύθραυστες βάσεις του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι προτάσεις που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι πολλές και περιλαμβάνουν ακόμη και την έκδοση κοινού ευρωομολόγου - γνωστού και ως κορωνο-ομολόγου. Ωστόσο, η «σιδηρά» στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπως διαφαίνεται, βάζει οριστικό «φρένο» στην εξεύρεση μιας τέτοιου είδους λύσης.

Το Βερολίνο, άλλωστε, επιμένει ότι η απάντηση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί από τα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά εργαλεία, δηλαδή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ωστόσο, αυτό είναι ένα σενάριο, το οποίο ο ευρωπαϊκός νότος, και ιδίως η Ελλάδα, δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται, αναλογιζόμενος την πολύ πρόσφατη ιστορία και τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν τα δάνεια του ESM.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσεχής συνεδρίαση του Eurogroup (σ.σ. την Τρίτη) προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να βρουν τη συμβιβαστική φόρμουλα, προτού ο ιός «μολύνει» ολοκληρωτικά και την οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι επικρατέστερες προτάσεις

Πλέον, το επικρατέστερο σενάριο συνίσταται στην αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, μέσω του ESM, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, φορείς που θα χορηγήσουν στα κράτη – μέλη χαμηλότοκα δάνεια.

Την Πέμπτη, η Κομισιόν πρότεινε την έκδοση ομολόγων, ύψους 100 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή μιας σειράς περιορισμών στην άντληση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο θα διευκολύνει και την Ελλάδα. Τον προηγούμενο μήνα δε, είχε γνωστοποιήσει τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από το οποίο η Ελλάδα θα αξιοποιήσει 1,8 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει την αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί, κατά 40 δισ. ευρώ, με απώτερο στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επίσης, έχει προκρίνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για την μόχλευση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει προτείνει τη χορήγηση προληπτικών πιστωτικών γραμμών στις χώρες - μέλη, ύψους έως 2% του ΑΕΠ τους. Ωστόσο, το «αγκάθι» στην περίπτωση αυτή – και αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι χώρες του νότου - είναι ότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές παρέχονται, συνοδευόμενες από δεσμευτικούς όρους.

Πάντως, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι δεν θα υπάρξουν όροι πέραν της δέσμευσης για σεβασμό του ευρύτερου πλαισίου εποπτείας της οικονομίας των χωρών από την Ε.Ε.

naftemporiki.gr