Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 07:56

Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας στο 4%

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ άνοδο για δεύτερο μήνα σημείωσε η ανεργία στην Ιαπωνία, υπονομεύοντας την πιθανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,8% τον Αύγουστο, και 3,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 114,53 ανά δολάριο στις 12:41 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 114,68 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 0,5 μονάδα βάσης στο 1,6%. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στο 3,8%.

Η Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με 45 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, θα διατηρήσει αύριο κατά πάσα πιθανότητα αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια δανεισμού.

Ο ρυθμός προσλήψεων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσλήφθηκαν αυξήθηκε κατά 130.000 τον περασμένο μήνα από 590.000 που είχαν προσληφθεί τον Αύγουστο. Το προσωπικό σε εταιρείες με λιγότερους από 30 υπαλλήλους μειώθηκε κατά 2,1%, σημειώνοντας για πρώτη φορά μείωση σε τέσσερις μήνες.

Οι μισθοί μειώθηκαν το επτάμηνο του 2007 και υποχώρησαν 10% την τελευταία δεκαετία. Το τέλος των φοροαπαλλαγών τον Ιούνιο και οι υψηλότερες τιμές βενζίνης και ειδών όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά περιόρισαν τα έσοδα των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη τους που υποχώρησε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών.

Το υπουργείο Εργασία της χώρας θα ανακοινώσει αύριο στις 10:30 π.μ. ώρα Τόκυο την έκθεση για τους μηνιαίους μισθούς.