Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 09:12

Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς επιστρέφει μέσω Κίνας, διευκολύνοντας την άνοδο  

Η άνοδος των μετοχικών αξιών τη Δευτέρα παγκόσμια, χωρίς να υπάρχουν επιπλέον συγκεκριμένα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας, αποδίδεται σε ένα ποσοστό στις ανάγκες των θεσμικών στο κλείσιμο του Μαρτίου και του τριμήνου. Τώρα στα διεθνή χρηματιστήρια φωνάζει “πάνω” ο Dow, πάνω πάνε και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Η άνοδος των μετοχικών αξιών τη Δευτέρα παγκόσμια, χωρίς να υπάρχουν επιπλέον συγκεκριμένα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας, αποδίδεται σε ένα ποσοστό στις ανάγκες των θεσμικών στο κλείσιμο του Μαρτίου και του τριμήνου. Τώρα στα διεθνή χρηματιστήρια φωνάζει “πάνω” ο Dow, πάνω πάνε και οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Σήμερα ωστόσο οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν ένα καταστροφικό τρίμηνο με μια δοκιμαστική ανοδική κίνηση. Την προκάλεσαν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής από την Κίνα αφού γέννησαν την ελπίδα για μια ανάκαμψη της δραστηριότητας, ακόμα και αν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο κυριαρχούν οι διακοπές δραστηριοτήτων.

Ο επίσημος δείκτης (PMI) της Κίνας αναρριχήθηκε σε 52,0 τον Μάρτιο, από το ρεκόρ χαμηλών των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο ξεπερνώντας την κορυφή των προβλέψεων που ήταν στο επίπεδο των 45,0 μονάδων.

Για την Αθήνα είναι γνωστό, ότι σήμερα έχουμε το τέλος πρώτου τριμήνου, με ό,τι αυτό σημαίνει για κάθε τύπου διαχειριστή κεφαλαίου. Η “ανάγκη” να συνεχιστούν οι πιέσεις σε συγκεκριμένα blue chip ήταν εμφανής, όσο και εκείνη για ώθηση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών. Κρίνοντας από όσα καταλάβαμε ότι ενέπνευσαν τους συναλλασσόμενους και σήμερα, θα έχουμε μια συνεδρίαση σκοπιμοτήτων. Θα έχουν μάλλον σχέση με την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά από μέρες ζημιών χωρίς ενδιάμεση ανάσα.

Στην χθεσινή σύνοδο στις 12:30 ο ΓΔ υποχωρούσε οριακά και στις 12:32 κέρδιζε +0,19%, με τζίρο ελαφρά πάνω από τα 19,3 εκατ. ευρώ. Διαθέτοντας 10 blue chip πτωτικά και 14 ανοδικά, με οδηγούς της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές. Η συντονισμένη πορεία των ευρωπαϊκών αγορών δεν θα λέγαμε πως παρομοίαζε με την κίνηση του ΓΔ. Το κατώτερο στο πρώτο δίωρο ήταν οι 540 μονάδες, 11 κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και ήρθε στο πρώτο δεκάλεπτο. Ενώ μετά από 55 λεπτά ήρθε τοπικό ανώτερο στις 554 περίπου, ήτοι 3 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Στις 12:43 ο ΓΔ πέρασε τις 554 μονάδες, αφήνοντας υποσχέσεις πως η συνέχεια θα περιέχει ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την τάση στην Ευρώπη.

Χθες, τα futures των δεικτών της Wall Street μετά τις 15:30 έδειχναν πως θα ανοίξουν ανοδικά. Για αυτό οι απώλειες των δεικτών στην Ευρώπη είχαν μειωθεί, όταν ο ΓΔ πέρασε πάνω από τις 559 μονάδες επιβεβαιώνοντας τις, περί προσέγγισης των 560 μονάδων, αισιόδοξες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών. Μόνο που ο τζίρος δεν είχε περάσει στις 16:15 τα 37 εκατ. ευρώ, με 6,8 αξία πακέτων με τα 6,6 για ΟΤΕ.  “Φωνάζοντας”, πως στο ταμπλό αποτυπώθηκαν οι αναγκαίες για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια κινήσεις. Στην τρέχουσα περίοδο επαναλαμβάνουμε πως τη δυναμική μας δείχνει η πορεία των τοπικών χαμηλών και όχι οι κορυφές.

Από αυτή την οπτική χθες είχαμε μια σαφώς ανοδική συνεδρία, με τοπικά ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 539,84 αρχικά, στις 549 αργότερα, στις 551 στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Ακολούθησαν οι 553,6 στις 15:21 και οι 558 λίγο πριν την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης. Αυτά, για να αποδειχθεί πως είχαμε μια ανοδική συνεδρία, όπου οι αγοραστές ψηλαφούσαν διαρκώς τις διαθέσεις των πωλητών σε μια συμφωνία κυρίων.

Μια ευεργετική ανεξαρτησία που διατηρεί την αισιοδοξία σε όσους τη διαθέτουν, αποδείχθηκε πως μπορεί να ισχύσει αυτές τις μέρες. Εδώ γρήγορα ο μέσος όρος πέρασε σε θετικό πεδίο, κόντρα στην πτώση των ευρωπαϊκών που για να εμφανίσουν κέρδη χρειάστηκε να σταθεροποιηθεί πρώτα η άνοδος στα χρηματιστήρια της Wall Street. Τα όσα μπορεί να αναγνωρίζουν ως θετικά ή μετρούν ως αρνητικά, αποτύπωσαν οι εγχώριοι αναλυτές αυτή τη δύσκολη λόγω πλήθους αβεβαιοτήτων  εβδομάδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  

Κέρδη στη Wall Street παρά τις ανησυχίες από την ανακοίνωση από  τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ πως τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 140.940, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε και έφτασε τους 2.405. Την αγορά επηρέασε και η πληροφορία πως το FBI και η SEC ερευνούν πωλήσεις μετοχών από Γερουσιαστές, πριν τη βουτιά που σημείωσε η χρηματιστηριακή αγορά λόγω των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, εργαζόμενοι στις εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon και Instacart αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τους εργοδότες τους ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να τους προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +3,19% ή 690,70 μονάδες στις 22.327,48, ο S&P κατέγραψε κέρδη +3,35% στις 2.626,65 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,62% στις 7.774,15 μονάδες. Στον  βιομηχανικό δείκτη Dow Jones  τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Johnson & Johnson (+8%) και Merck & Co (+7,2%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η Boeing (-5,9%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,67%. Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών και συγκεκριμένα κατά 6,6% και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7%. Το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,9% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1040 δολάρια από 1,1138 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΥΡΩΠΗ

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, με υποχώρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και όλων των τομέων της οικονομίας, σε πολλές περιπτώσεις πριν καν επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο δείκτης μειώθηκε τον Μάρτιο στις 94,5 μονάδες από 103,4 τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1985 που υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Η τιμή του δείκτη είναι η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2013. Επίσης αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,28% στις 314,88 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,97% στις 5.563,74 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,9% στις 9.815,97 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,62% στις 4.378,51 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,3% στις 16.872,41 μονάδες.

ΧΑ

Η επιστροφή στη διάθεση για ρίσκο αλλά με χαμηλό τζίρο ήταν τραπεζική υπόθεση              

Στην προτελευταία σύνοδο του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 549,50 με πτωτικό  χάσμα  (1,35 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (550,85), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε σε αρνητικό πεδίο από το άνοιγμα ως τις 11:16. Ήταν η τιμή του στις 10:39 το κατώτερο μέρας, δηλαδή  οι 539,84 από 548,22 μονάδες την προηγούμενη. Το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 560,02 από 570,19 μονάδες την Παρασκευή, εμφανίστηκε στις 16:34.  Συνεπώς η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας κράτησε ώρες. Αυτό επίσης φάνηκε αφού στις ενδοσυνεδριακές καθοδικές διορθώσεις της ανόδου που ξεκίνησε από τις 10:40 υπήρχε διαρκώς κύμα ζήτησης  που επέτρεπε στον μέσο όρο να σημειώνει τοπικό χαμηλό όλο και ψηλότερα από το προηγούμενο. Δεν υπήρξε διάστημα με σημαντική πτώση. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς που επικράτησαν τελικά απομάκρυναν τον ΓΔ, 18,86 μονάδες πάνω από το κατώτερο. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από την προπερασμένη εβδομάδα.

Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν στις 10:30 απότομα κύματα εντολών πώλησης που οδήγησαν  τον ΓΔ από τις 549,5 ως τις 540 μονάδες σε 9 λεπτά. Κατόπιν, και επί 55 λεπτά, είχαμε υπεροχή της ζήτησης με ανοδική κίνηση από τις 540 ως τις 554,4 μονάδες που επαναλήφθηκε. Καθώς επηρέασε τους επενδυτές το συντονισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες με αδιαφορία για την δυναμική των συνεδριάσεων στην Ευρώπη.   

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν εξόχως νευρική , αυτό δεν άλλαξε τη δυναμική  του ΓΔ, που καθόρισε επιστροφή στις 17:00 σε επίπεδα τιμών 1,32 μονάδες κάτω το ανώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού της ανόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 348,8 από 336 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 556,3.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό  πεδίο για την πρώτη μόνο ώρα και μετά σε πλήρη ανεξαρτησία από τις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτές έγραφαν σημαντικές απώλειες, πολλές εκ των οποίων εμφάνισαν πιο αδύναμη καθοδική δυναμική λίγο πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν μάλλον καθοδική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές πώλησης αμέσως χωρίς εξαίρεση με πτωτικά χάσματα στην έναρξη. Μετά  από 5 ώρες λειτουργίας εμφάνισαν σταθερά πτωτική μεταβολή. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν θετική μεταβολή και η έναρξη με ανοδικό  χάσμα και τάση που από  απότομα πτωτική, κράτησε μετά την πρώτη ώρα τους δείκτες σε θετικό πεδίο με μέτρια κέρδη. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης των θεσμικών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στο φινάλε ενός πολύ σκληρού για τις μετοχές τζίρου. Σήμερα εδώ εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων  διάθεση για σχηματισμό  θέσεων που δεν μετριάστηκε ενδοσυνεδριακά.             

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή +1,43% ισοδύναμη το ύψος των κερδών της Νέας Υόρκης. Η αγορά κατάφερε να κλείσει 19 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 7,85 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός των Τραπεζών ήταν ΕΧΑΕ +5,97%, ΜΠΕΛΑ +4,96%, ΜΟΗ +3,31% και οι ΕΥΔΑΠ ΟΠΑΠ ΤΕΝΕΡΓ είχαν κέρδη πάνω από +2,3%. Μετοχές του 25άρη, που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν ΒΙΟ -6,69%, ΑΡΑΙΓ -2,39%, ΟΛΠ -1,75%, ΑΔΜΗΕ -1,74%, ΕΛΠΕ -1,54% και ΣΑΡ -1,13%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιδείνωσε ελαφρά την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 39,394 από 38,960 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,253 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΜΟΗ ΣΑΡ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  7 μονάδες και με 4 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,59% διαμορφώθηκε στο 1,63%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,03%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,85% από -6,00%, την ΕΤΕ στο +8,31% από -0,95%, ΕΥΡΩΒ στο +4,79% από -5,02% και την ΠΕΙΡ στο +3,09% από -3,39%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,20% από -2,95%. 

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 22) και ένα τη ΛΑΜΔΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,43% οδηγήθηκε στις 558,70 από 550,85 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1348,96 από 1325,38 με μεταβολή +1,78%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,260 από 58,777 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,253 από 6,995 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 56 από 25, των καθοδικών 34 από 74 και 26 από 20 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η άνοδος δεν μείωσε τις δυσοίωνες προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο του Μάρτη, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε θετικό και αρνητικό πεδίο ως τις 14:00, αλλά μετά και ως το τέλος σε θετικό μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 23,58 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 1350,72 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:34 δηλαδή πολλές ώρες μετά το άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:39 και ήταν οι 1295,42. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1339,10 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1348,96 από 1325,38 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,78% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 5,808 από 6,567 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου ανήλθε σε 889 συμβόλαια με ανώτερο τις 1347,00 και κατώτερο τις 1290,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1326,00 από 1327,00 μονάδες για να εμφανιστούν 2981 από 2896 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή.  Άλλαξαν επίσης χέρια 73 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο τις 1332,25 μονάδες κατώτερο τις 1314,25 και τελευταίες πράξεις στις 1329,50 από 1335,75 μονάδες και ανοίχτηκαν 102 από 97 θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον επανεμφανίστηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου, ο όγκος ήταν 81 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1275 ως τις 1350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαΐου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1275 και 1375 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 120 συμβόλαια για puts λήξης Μαΐου για τιμές εξάσκησης από τις 1275 ως τις 1350 μονάδες.

Από τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών ξεχωρίσαμε τα χρήσιμα για τα ΣΜΕ επί μετοχών καθώς για τον 25άρη η υστέρηση των τιμών έναντι του υποκείμενου δείκτη διευρύνεται:

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσε:

“ΕΧΑΕ και Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσαν σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, τα αποτελέσματά τους για το 2019. Την Τρίτη παίρνει σειρά η Εθνική και την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ, ενώ την ίδια μέρα ο ΟΔΔΗΧ διενεργεί δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Η συνέχιση της επαγρύπνησης των Νομισματικών και Δημοσιονομικών Αρχών απέναντι στο φόβο των Αγορών, προϊδεάζει για συνέχιση των υψηλών διακυμάνσεων, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να συγχρονίζεται με τις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές. Στο επίκεντρο θα παραμείνει ο, ‘σηματωρός’, Τραπεζικός κλάδος”.

Η Merit Sec. σχολίασε:

“Μικτή εικόνα εμφάνισαν για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα της Alpha Bank. Στα θετικά στοιχεία του τριμήνου ήταν ο αρνητικός σχηματισμός ΜΕΑ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (-€490 εκατ., έναντι -€260 εκατ. το γ’ τρίμηνο) και η αύξηση των καταθέσεων κατά €752 εκατ. Επιπλέον, η Alpha Bank είναι η μόνη Τράπεζα που είχε θετικά πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια (ενσώματα ίδια κεφάλαια -αναβαλλόμενη φορολογία) ύψους €2,8 δισ. Στα αρνητικά στοιχεία, η κερδοφορία ήταν μικρή με τα κέρδη μετά φόρων στα €97 εκατ. και προήλθε αποκλειστικά από την μείωση των προβλέψεων (-42%), αφού τα έσοδα ήταν αδύναμα (-11%). Ο δείκτης ΜΕΑ είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κλάδο και διαμορφώθηκε στο 44,8%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 44%. Τέλος, τα ΜΕΔ αυξήθηκαν σχεδόν κατά €100 εκατ. στο τέταρτο τρίμηνο. Η διοίκηση ανακοίνωσε την μετάθεση της ημερομηνίας μη δεσμευτικών προσφορών για το project ‘Galaxy’ και την καθυστέρηση υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (project ‘Neptune’).

Το ΔΣ της Motor Oil παρείχε ειδική άδεια, προκειμένου η Θυγατρική της Εταιρεία IREON INVESTMENTS LTD να προβεί σε πώληση έως 45% των μετοχών της OPTIMA BANK Α.Ε. έναντι τιμήματος €18,35/μετοχή στην Οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η IREON INVESTMENTS LTD κατέχει ποσοστό 97,08% του μετοχικού κεφαλαίου της OPTIMA BANK Α.Ε. και μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών μπορεί να μειωθεί έως και το 52,08%. Η ειδική άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση των συναλλαγών ισχύει για έξι μήνες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“H Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, με τα μέτρα που παίρνει, να αποτρέψει, όσο μπορεί, κλείσιμο Επιχειρήσεων, ή απολύσεις Εργαζομένων. Από την άλλη, ο Τουρισμός και οι Τράπεζες φαίνεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι Επενδυτές, πλέον, αφήνουν τον πανικό πίσω τους και η λογική επιστρέφει στο ταμπλώ με το ανάλογο, φυσικά, volatility.

Η Ευρώπη ψάχνει για μία νέα συμφωνία, που θα μπορέσει να ανακόψει την ύφεση. Όλα δείχνουν ότι όλα τα Κράτη θα κάνουν ότι μπορούν, για να διασώσουν τις Οικονομίες. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πάρει αγοραστικά ημερήσια σήματα, με την Αγορά, παρόλα αυτά, να βγάζει πολύ πιο εύκολα πωλητές, μιας και η ψυχολογία και τα νέα επηρεάζουν σημαντικά.

Στα θετικά οι Ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις που σταδιακά φτάνουν στο 100, με τον ΟΠΑΠ να έχει ήδη αποσύρει το Ελληνικό εισηγμένο ομόλογο του. Στο μηνιαίο γράφημα και αφού κλείσει ο μήνας την Τρίτη, θα φανεί το μεγάλο ‘spike’ που σπάνια συναντάμε στην Αγορά και που σχεδόν πάντα πιστοποιεί την πιθανή σοβαρή αντίδραση”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές έκλεισαν ένα καταστροφικό τρίμηνο με μια δοκιμαστική ανοδική κίνηση σήμερα Τρίτη 31/3, δεδομένου ότι τα στοιχεία των εργοστασίων από την Κίνα γέννησαν την ελπίδα για μια ανάκαμψη της δραστηριότητας, ακόμα και αν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο κυριαρχούν οι διακοπές δραστηριοτήτων. Ο επίσημος δείκτης (PMI) της Κίνας αναρριχήθηκε σε 52,0 τον Μάρτιο, από το ρεκόρ χαμηλών των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο ξεπερνώντας την κορυφή των προβλέψεων που ήταν στο επίπεδο των 45,0 μονάδων.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο δείκτης θα μπορούσε να υπερεκτιμήσει την πραγματική βελτίωση καθώς μετρά το καθαρό υπόλοιπο των επιχειρήσεων που αναφέρουν μια επέκταση ή συρρίκνωση της δραστηριότητας. Αν μια επιχείρηση απλώς επανέλθει στην εργασία μετά από μια αναγκαστική διακοπή, θα το διαβάσει ως επέκταση χωρίς να λέει πολλά για το συνολικό επίπεδο της πραγματικής δραστηριότητας.

Ο ΡΜΙ προκάλεσε τόση ανακούφιση ώστε να βοηθήσει τον ευρύτερο δείκτη της MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία να εμφανίσει αύξηση +1,1% ενώ στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,99%. Αυτός εξακολουθεί να έχει απώλειες -22% για το τρίμηνο, τις χειρότερες επιδόσεις από το 2008.

Τα κέρδη ήταν ελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση με τον δείκτη της Σαγκάης αρχικά αυξημένο κατά 0,6% αλλά στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,28% και τον δείκτη KOSPI στη Νότια Κορέα ενισχυμένο αρχικά +1,7% ενώ στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +1,43%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -0,6%, δηλαδή μειώθηκε κατά 20% από την αρχή του έτους αλλά στις 50 δική μας ώρα έχανε -0,32%.

Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 ESc1 αυξήθηκαν κατά 0,1%, υποστηριζόμενα από τη ζήτηση στο τέλος του μήνα αλλά στις 8:55 έπεφταν -0,13%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 STXEc1 αυξήθηκαν κατά 0,7% και τα futures του FTSE 100 0,3%.

Τα νέα σχετικά με τον κοροναϊό παρέμειναν ζοφερά, αλλά τα ριζοσπαστικά μέτρα τόνωσης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες έδωσαν τουλάχιστον κάποια άνεση στις οικονομίες.

Οι μολύνσεις στην σκληρά χτυπημένη Ιταλία επιβραδύνθηκαν λίγο, αλλά η κυβέρνηση επέκτεινε ακόμα την απομόνωσή της στα μέσα Απριλίου. Η Καλιφόρνια ανέφερε μια απότομη αύξηση των νοσηλευόμενων ατόμων, ενώ το κράτος της Ουάσιγκτον δήλωσε στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι.

Οι υπουργοί εμπορίου της ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών συμφώνησαν τη Δευτέρα να διατηρήσουν τις αγορές τους ανοιχτές και να εξασφαλίσουν τη ροή ζωτικής σημασίας ιατρικών προμηθειών.