Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να μειωθεί δραματικά, έως και 20%, καθώς σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι είναι σε καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(ΙΕΑ), με τις συνθήκες υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης, σε συνδυασμό με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, να οδηγούν τις τιμές του αργού σε ναδίρ 17 ετών.
Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται να μειωθεί δραματικά, έως και 20%, καθώς σχεδόν 3 δισ. άνθρωποι είναι σε καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, με τις συνθήκες υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης, σε συνδυασμό με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, να οδηγούν τις τιμές του αργού σε ναδίρ 17 ετών.
Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, κάλεσε το Ριάντ να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.
Εξαιτίας της υπερβολικής προσφοράς, ο κόσμος ίσως πολύ σύντομα να εξαντλήσει τα περιθώρια αποθήκευσης αργού, με τον κ. Μπιρόλ να εκτιμά ότι η ανάκαμψη της ζήτησης δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορη.
Παράλληλα, η ΙΕΑ αναμένει σημαντική υποχώρηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, για ανακάμψει όταν θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι τιμές.
Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε έως και τα 23,03 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2002, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.