Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 14:55

DBRS: O Covid-19 συνεπάγεται νέα δεδομένα για τον τραπεζικό κλάδο

Η νέα πραγματικότητα λόγω κορωνοϊού αλλάζει άρδην τα δεδομένα και για τον τραπεζικό κλάδο. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο θα επηρεασθεί το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών ανά τον κόσμο λόγω των συνεπειών του Covid-19 σύμφωνα με την DBRS: Ο οικονομικός αντίκτυπος από τα γενικευμένα lockdown και οι άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και νομισματικών αρχών. Ποιες τράπεζες θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι».

Η νέα πραγματικότητα λόγω κορωνοϊού αλλάζει άρδην τα δεδομένα και για τον τραπεζικό κλάδο. Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο θα επηρεασθεί το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών ανά τον κόσμο λόγω των συνεπειών του Covid-19, σύμφωνα με τον οίκο DBRS: Ο οικονομικός αντίκτυπος από τα γενικευμένα lockdown στις οικονομίες και οι άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Το σίγουρο είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι στην πιστωτική κρίση του 2008. Υπάρχουν όμως και πιστωτικά ιδρύματα που η κρίση λόγω κορωνοϊού τα βρήκε με αδύναμη κερδοφορία και υψηλά επίπεδα επισφαλών δανείων. Ως αποτέλεσμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν την πιστοληπτική τους ικανότητα να υποβαθμίζεται.

Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές και τον αντίκτυπο από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι οικονομίες ανά τον κόσμο ώστε να αποτρέψουν την ανάσχεση του κορωνοϊού, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια και το μέγεθος συρρίκνωσης του ΑΕΠ, για την αύξηση της ανεργίας και τις εταιρικές χρεοκοπίες. «Πρόκειται όμως για εξελίξεις που θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, την κερδοφορία και κεφαλαιακή βάση», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Οι παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης εθνικών και νομισματικών αρχών αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τον τραπεζικό κλάδο. Οι λεπτομέρειες εφαρμογές πολλών από αυτά τα πακέτα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, θα αναπληρώσουν όμως μέρος από τον οικονομικό αντίκτυπο του lockdownl, μετριάζοντας τις πιέσεις και για τις τράπεζες, σημειώνει η DBRS στην έκθεσή της.

Πολλά από τα μέτρα, όπως επισημαίνει, αφορούν άμεσα τον τραπεζικό τομέα και επιβεβαιώνουν τη σημασία του ρόλου που ζητήθηκε στις τράπεζες να διαδραματίσουν ώστε να διασφαλίσουν την ανάκαμψη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από την κρίση και επίσης να διασφαλίσουν τη ροή πιστώσεων στην οικονομία.

«Βραχυπρόθεσμα, η ρευστότητα και δυνατότητα χρηματοδότησης, το προφίλ ρίσκου και το πώς οι τράπεζες διαχειρίζονται τις άμεσες πιέσεις που αντιμετωπίζουν από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και χρηματοπιστωτικές αγορές θα καθορίσουν και το outlook στις αξιολογήσεις. Πέραν τούτου, η προσοχή στρέφεται στην κερδοφορία και κεφαλαιακή θέση, καθώς και η δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αποκαταστήσουν ενδεχόμενη επιδείνωση των δύο αυτών μεγεθών εντός εύλογου χρονικού διαστήματος», αναφέρει η DBRS.

«Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι οι τράπεζες βρίσκονται τώρα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης: Έχουν περισσότερα κεφάλαια, ισχυρότερη ρευστότητα και πιο “υγιή” πιστωτικά προφίλ. Οι διαδικασίες διαχείρισης ρίσκου έχουν επίσης ενισχυθεί. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες και τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές έχουν δείξει ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αναλάβουν άμεσα δράση».

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν «αδύναμοι κρίκοι» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τον DBRS να βλέπει καθοδικές πιέσεις στην αξιολόγηση εκείνων των τραπεζών που είναι ήδη σε χαμηλές βαθμίδες πιστοληπτικής ικανότητας, βαρύνονται με υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων και έχουν χαμηλή κερδοφορία. Ως «αδύναμους κρίκους» βλέπει και εκείνες τις τράπεζες που δεν έχουν ολοκληρώσει αναγκαία προγράμματα αναδιάρθρωσης.

«Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μεγάλες τράπεζες στη στήριξη των οικονομιών, η θέση τους είναι πιο ασφαλής. Ορισμένες όμως μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες, ειδικά εάν έχουν υπερβολική έκθεση δανεισμού σε προβληματικούς τομείς της οικονομίας ή εστιάζουν γεωγραφικά σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό», εξηγεί η DBRS.

naftemporiki.gr