Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 10:19

Πρόστιμα 10,1 εκατ. € για περιβαλλοντικές παραβάσεις

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 604 ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει από το 2004 μέχρι σήμερα, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ από τους οποίους προέκυψαν 900 βεβαιωμένες περιβαλλοντικές παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις για τις οποίες έχει γίνει τελική εισήγηση για επιβολή προστίμου, το συνολικό ύψος των οποίων φθάνει τα 10.184.454 ευρώ.

Οι 306 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς για ποινικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στο σύνολο των 306 υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί βεβαιώθηκαν περίπου 900 παραβάσεις που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο βεβαιώνονται 2 με 3 παραβάσεις σε κάθε υπόθεση.

Οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί αφορούν σε ελλείψεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συστημάτων παρακολούθησης εκπομπών ρύπων, αδειοδοτήσεων όταν πρόκειται για υγρά και στερεά απόβλητα, μή τήρηση περιβαλλοντικών όρων, αυθαίρετες παρεμβάσεις, έλλειψη συστημάτων αντιρρύπανσης και μη σωστή λειτουργία συστημάτων αντιρρύπανσης.

Πρωταθλήτρια στις επιθεωρήσεις είναι η Νομαρχία Αθηνών με 113, ακολουθεί η Βοιωτία με 72, η Θεσσαλονίκη με 43, η Δυτική Αττική με 31, η νομαρχία Πειραιώς με 28 και οι υπόλοιπες νομαρχίες της χώρας με μικρότερο αριθμό επιθεωρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθεωρήσεων έχει γίνει στις βιομηχανίες κατά 42,5% ακολουθούν τα τουριστικά με ποσοστό 7,5% επί του συνόλου, τα οδικά έργα με 6,5% και οι χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες με 4,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ από τις περιφέρειες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.066.900 ευρώ, από τις νομαρχίες πρόστιμα ύψους 3.964.534 ευρώ και από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 5.153.020 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι με βάση το νόμο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγούνται την επιβολή προστίμων στον Οικείο Νομάρχη όταν το πρόστιμο ξεπερνά το ποσό των 58.694,06 ευρώ, στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας για πρόστιμα από 58.694,06- 146.735,14 ευρώ και στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ όταν το πρόστιμο υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ.

Ο κ. Σουφλιάς

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία απολογισμού της δράσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκύπτει ότι οι έλεγχοι του υπουργείου για την προστασία του περιβάλλοντος είναι συνεχείς και εντατικοί και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι αυτή η υπηρεσία άρχισε να λειτουργεί από το 2004, έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό έργο, με περισσότερους από 600 ελέγχους, περίπου 900 βεβαιωμένες παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις και συνολικά πρόστιμα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των επιθεωρητών περιβάλλοντος διπλασιάστηκε από 19 σε 38 και όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός θα αυξάνεται συνεχώς, με στόχο να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι.

Παράλληλα, τετραπλασιάζεται το ανώτατο όριο των προστίμων που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων και από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο κ. Σουφλιάς σημειώνει ότι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν αυτούς που έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη συνεχούς ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι αδειοδοτούσες αρχές (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες).

Φυσικά, τονίζει, το ΥΠΕΧΩΔΕ διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, παρεμβαίνει σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ανταποκρίνεται σε καταγγελίες που αφορούν και δραστηριότητες που το ίδιο δεν αδειοδοτεί, ωστόσο διευκρινίζει η προστασία του περιβάλλοντος είναι έργο εθνικής σημασίας και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και αποφασιστικότητα.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ