Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ανταγωνιστική θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, επισημαίνει ο ΣΕΒ με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση του World Economic Forum, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε διεθνώς στην 65η θέση από την 61η θέση το 2006 - 2007.
Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ανταγωνιστική θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα παραμένει ανησυχητικά χαμηλή.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας 2007-2008, του World Economic Forum, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποχώρησε διεθνώς στην 65η θέση από την 61η θέση το 2006 - 2007.
Tην πρώτη θέση στη διεθνή κατάταξη καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Ελβετία, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία. Ολόκληρη η λίστα στο συνημμένο αρχείο.
«Βρισκόμαστε στην 25η θέση μεταξύ των 27 Ευρωπαίων εταίρων μας –μόνο η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατατάσσονται χαμηλότερα από εμάς», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ προσθέτοντας ότι «η αδυναμία μας ως οικονομία, ως κράτος, ως κοινωνία να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προδιαγραφές έχει, ήδη, διαφανεί από το καλπάζον έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών».
«Για μία ακόμη φορά, τονίζει ο ΣΕΒ, «αναδεικνύεται, με τον πλέον έντονο τρόπο, η αδήριτη ανάγκη να προωθηθεί αποφασιστικά κι αποτελεσματικά το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, που καταρτίστηκε πριν από δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων».
«Όλες οι διεθνείς εκθέσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Η ανταγωνιστική μας καθήλωση μας καταδικάζει σ’ ένα εθνικό μέλλον χαμηλής απόδοσης και κοινωνικής ανισότητας. Η Ελλάδα αξίζει και μπορεί περισσότερα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Προσφάτως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό να προχωρήσουν πάση θυσία οι μεταρρυθμίσεις και να μην υποκύψει η κυβέρνηση στο φόβο του πολιτικού κόστους.