Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 09:59

Market Beat: Η διάθεση για ρίσκο δοκιμάζεται ξανά σε παγκόσμια κλίμακα

Αυτές τις μέρες φαίνεται η σημασία της παρουσίας των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές. Χωρίς αυτούς οι επενδυτές στην Ελλάδα των έρημων δρόμων θα είχαν αδύναμη συνεισφορά στον ημερήσιο τζίρο. Μαζί τους όμως, εκτός από συναλλακτικό ενδιαφέρον, φέρνουν και το “κουσούρι” της εξάρτησης από τη Wall Street.

Αυτές τις μέρες φαίνεται η σημασία της παρουσίας των ξένων θεσμικών στις συναλλαγές. Χωρίς αυτούς οι επενδυτές στην Ελλάδα των έρημων δρόμων θα είχαν αδύναμη συνεισφορά στον ημερήσιο τζίρο. Μαζί τους όμως, εκτός από συναλλακτικό ενδιαφέρον, φέρνουν και το “κουσούρι” της εξάρτησης από τη Wall Street.

Οι ευμετάβλητες χρηματιστηριακές αγορές αντανακλούν κινήσεις από επενδυτές που αντιμετωπίζουν πολλές συγκρουόμενες πληροφορίες. Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ του σημερινού κόσμου και του μέλλοντος το οποίο προσπαθούν να προεξοφλήσουν οι τιμές. Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει άμεσα τους καταναλωτές ήταν θετικό τόσο για το κλίμα των επενδυτών όσο και για τα θεμελιώδη μεγέθη στην Ασία. Καθώς πολλές αλυσίδες εφοδιασμού στην Ασία συνδέονται με τους καταναλωτές των ΗΠΑ. Όπως είναι τα smartphones και οι ημιαγωγοί. Αλλά επέστρεψαν οι φόβοι για πιθανή άνοδο των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας και των περιπτώσεων κρουσμάτων του κοροναϊού.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωναϊού στις Η.Π.Α. ξεπέρασε τα 66.100, με αριθμό θανάτων άνω των 940, που οδήγησε η συνεχιζόμενη αύξηση των λοιμώξεων στη Νέα Υόρκη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν περισσότερες από 470.000 περιπτώσεις την Πέμπτη, με το θάνατο να υπερβαίνει τα 21.200, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Δεν θα σχολιάσουμε τις εντυπώσεις που άφησε η τελευταία και ανοδική σύνοδος. Θεωρούμε απλά πως έγινε προσπάθεια να διορθωθούν οι υπερβολές από τη Δευτέρα, όταν ο πανικός κυριάρχησε απόλυτα. Με 17 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίωρο η αγορά είχε κέρδη +6,66% με τον ΓΔ στις 547,26 και ο Τραπεζικός δείκτης ανεβαίνοντας 11,3% δήλωνε πως ήταν οι Τράπεζες οδηγός της ανόδου στο πρώτο μέρος. Η κεφαλαιοποίηση είχε περάσει πάνω από τα 39 δις ευρώ και η μετοχή του 25άρη με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν η ΔΕΗ +16% ενώ τις υπόλοιπες θέσεις στη πεντάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο κατείχαν οι Τράπεζες όλες με διψήφιες μεταβολές. Η πλήρης αποκατάσταση από την υπερβολή στις πιέσεις της Δευτέρας φαινόταν πιθανή αφού η αναζήτηση του μέγιστου μέρας ήταν συνεχής μετά τις 12:00. Ενώ από τις 10:40 ως τις 12:00 η ζώνη κίνησης του μέσου όρου ήταν μεταξύ των 540 και 546 μονάδων, μετά είχαμε σκαρφάλωμα από τις 541,5 στις 552,56 σε 38 λεπτά μόνο.

Έξω η δυναμική ήταν εξίσου ανοδική με μόνη διαφορά τα μεγάλα ανοδικά χάσματα στο άνοιγμα ενώ εδώ ήταν σεμνό και μικρότερο της μονάδας. Τα τρομοκρατικά, futures των δεικτών των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, ειδοποιούσαν για μια εντυπωσιακή επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο την Τρίτη. Πράγματι, όταν βεβαιώθηκαν οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα πως τα ΣΜΕ λίγα έδειξαν για τα κέρδη στη Wall Street ενθουσιάστηκαν τόσο ώστε έδωσαν μέγιστο 558 μονάδες και κλείσιμο στις 552,45%.

Η επίδραση της δυναμικής στο μεγαλύτερο κέντρο χρηματιστηριακών συναλλαγών που αναταράσσεται σε μόνιμη βάση επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιο με κοινό παρονομαστή την πανδημία έχει πολλαπλασιαστεί. Νομίζουμε πως θα ξεκινήσει μια περίοδος συσσώρευσης των τιμών κάτω από τις 600 μονάδες και πάνω από τις 500 με ξαφνικά τινάγματα προς τα πάνω και κάτω ανάλογα με τις εντυπώσεις που θα προκαλούν τα πρωτοσέλιδα γύρω από την ασύμμετρη απειλή που αντιπροσωπεύει ένας μικροοργανισμός. Η δυναμική λοιπόν στη Wall Street που θεωρούμε ότι θα δίνει τον τόνο στις συναλλαγές παγκόσμια, όση ώρα την παρακολουθήσαμε ήταν ευνοϊκή για τις μετοχικές αξίες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, περιορίζοντας όμως στο τέλος της συνεδρίασης τα ισχυρά αρχικά κέρδη. O Dow Jones ενισχύθηκε +2,39% στις 21.200,55 μονάδες, καταγράφοντας για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει ενισχυθεί 13% τις δύο τελευταίες. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +1,15% στις 2.447 μονάδες αλλά ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,45% στις 7.384 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραφε άνοδο ως και 6% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά περιόρισε τα κέρδη του στο τέλος μετά από την απειλή Γερουσιαστών να καθυστερήσουν την ψήφιση του πακέτου τόνωσης των 2 τρις δολαρίων. Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 3%, ενώ ο χρυσός υποχώρησε 1,7%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στον Dow Jones κατέγραψαν οι μετοχές της Boeing (24%), της United Technologies (10%), της Nike (9%) και της American Express (7%). Mεγάλη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου της λιανικής. Συγκεκριμένα η Walmart υποχώρησε 5%, ενώ η Wallgreens βούτηξε 8,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών καθώς η έγκριση πακέτου τόνωσης στις ΗΠΑ δημιουργεί ελπίδες για περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο πάνω από 2,5%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών να σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα από 6%. Ο δείκτης είχε ενισχυθεί ως και 4,5% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο Λονδίνο ο FTSE-100 κινήθηκε +4,45% υψηλότερα στις 5.688,20 μονάδες, ο DAX έκλεισε με άνοδο 1,79% στις 9.874,26 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύθηκε +4,47% στις 4.432,30 μονάδες. Στο Νότο, ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,74% στις 17.243,68 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 πραγματοποίησε άλμα 3,35% στις 6.942,40 μονάδες.

Στη Γερμανία ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από την επανένωση της χώρας το 1990, στις 86,1 μονάδες από 96 τον Φεβρουάριο.

ΧΑ

Με κυριαρχία της ζήτησης αποκατάσταση πρόσφατων απωλειών με σημαντικό τζίρο

Στη δεύτερη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 514,02 με ανοδικό χάσμα (0,95 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (513,07), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε μόνιμα σε θετικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:30 το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 514,02 από 513,07 μονάδες την προηγούμενη. Το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 557,99 από 553,19 μονάδες τη Δευτέρα, εμφανίστηκε στις 16:34. Συνεπώς το ανώτερο μέρας ήταν σε διαρκή αναζήτηση από τους συμμετέχοντες. Αυτό επίσης φάνηκε αφού στις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις υπήρχε ως τις 16:30 αντίδραση που οδηγούσε τον μέσο όρο όλο και ψηλότερα. Αλλά η σημαντικότερη άνοδος έγινε από τις 10:30 ως τις 11:00 όταν ο ΓΔ από τις 514 μονάδες έφθασε σχεδόν στις 544 και μετά δεν πέρασε κάτω από τις 541 μονάδες. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης που επικράτησαν σαφώς απομάκρυναν τον ΓΔ, χονδρικά 5 μονάδες κάτω από το μέγιστο. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από την περασμένη εβδομάδα.

Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν απότομα κύματα εντολών αγοράς που οδήγησαν τον ΓΔ ως τις 540 μονάδες σε 6 λεπτά. Κατόπιν, και επί μια ώρα και 40 λεπτά, είχαμε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 541 και 546 μονάδες γιατί εξέπληξε τους επενδυτές το αρχικό άλμα. Υπήρξε σταθερής κλίσης ανοδική πορεία για τον ΓΔ από τις 12:02 που μετά τις 16:30 είχε φθάσει στις 558. Κατόπιν η προσφορά προκάλεσε μείωση των κερδών σε αρκετά από τα ανοδικά blue chip που δεν έγιναν ποτέ κάτω από 24 και επέστρεψε στις 17:01 στις 556 για να κλείσει 4 μονάδες χαμηλότερα.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν εξόχως ανοδική , αυτό δεν άλλαξε τη δυναμική του ΓΔ που καθόρισε επιστροφή στις 17:00 σε επίπεδα τιμών 1,5 μονάδες κάτω το ανώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού της ανόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 297,2 από 268 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 556. Εμφανίστηκαν εντολές πώλησης για τράπεζες πριν από το διάστημα των δημοπρασιών, που δεν συνεχίστηκαν στις δημοπρασίες, καθώς αποκρούστηκαν ελαφρά και έτσι σημειώθηκαν τιμές για τον Τραπεζικό δείκτη οριακά κάτω από τις 298 μονάδες, ενώ στον ΓΔ υπήρξε πτωτική διαφορά τιμής μετά το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, μόνιμα σε θετικό πεδίο σε σφικτό συντονισμό με τις ευρωπαϊκές πολλές εκ των οποίων εμφάνισαν ανοδική δυναμική λίγο πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν άκρως ανοδική. Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές αγοράς αμέσως χωρίς εξαίρεση με μεγάλα ανοδικά χάσματα στην έναρξη. Μετά από 4,5 ώρες λειτουργίας εμφάνισαν έντονα ανοδική κίνηση. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν θετική μεταβολή και η έναρξη με ανοδικό χάσμα και τάση που ήταν μόνιμα ανοδική, κράτησε τους δείκτες σε θετικό πεδίο με μεγάλα κέρδη. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων διάθεση για σχηματισμό θέσεων που δεν μετριάστηκε ενδοσυνεδριακά. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν σχετική ταύτιση με την παγκόσμια αγορά μετοχών και εφαρμόστηκαν πιέσεις μετά τις 16:53 σταθερά.

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή +7,68% ήτοι ελαφρά μεγαλύτερο από το ύψος των κερδών στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτός του DAX. Η αγορά κατάφερε να κλείσει 38,45 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 39,38 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα Βlue chip που ώθησαν ανοδικά, εκτός Τραπεζών ήταν ΔΕΗ +15,38%, ΜΠΕΛΑ +14,99%, ΛΑΜΔΑ +12,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,98% με διψήφια μεταβολή. Μετοχές του 25άρη, που συνέβαλλαν πτωτικά δεν υπήρξαν. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιδείνωσε ελαφρά την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 39,453 από 37,018 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ανώτερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 44,551 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΣΑΡ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΑΡΑΙΓ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 20 μονάδες και με 1 μονάδα μεταβολή, η απόδοση από 2,48% διαμορφώθηκε στο 2,49%.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+10,90%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +13,58% από -16,07%, την ΕΤΕ στο +8,82% από -14,69%, ΕΥΡΩΒ στο +8,57% από -13,79% και την ΠΕΙΡ στο +14,33% από -7,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή +6,86% από -8,60%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (25 από 1) blue chip έναντι των καθοδικών (0 από 24) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +7,68% οδηγήθηκε στις 552,45 από 513,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1332,49 από 1230,10 με μεταβολή +8,32%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,190 από 35,763 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 44,551 από 1,522 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 87 από 15, των καθοδικών 16 από 82 και 26 από 17 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Λείπουν τα ευοίωνα στοιχήματα προτιμούνται τα ουδέτερα

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών, Απριλίου στα ΣΜΕ του 25άρη και Ιουνίου στα ΣΜΕ επί μετοχών, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 102,39 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 1347,72 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:34. Το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1231,46. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1340,52 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1332,49 αντιστοιχεί σε μεταβολή +8,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 8,542 από 2,599 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου ανήλθε σε 1500 συμβόλαια με ανώτερο τις 1345,75 και κατώτερο τις 1278,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1325,00 από 1230,00 μονάδες για να εμφανιστούν 3019 από 2811 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. Άλλαξαν επίσης χέρια 218 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο τις 1337,75 μονάδες κατώτερο τις 1296,00 και τελευταίες πράξεις στις 1337,75 μονάδες και ανοίχτηκαν 52 θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον επανεμφανίστηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου, ο όγκος ήταν 41 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1275 και στις 1325 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 100 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1275 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου ο όγκος ήταν 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1325 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια για puts λήξης Μαΐου.

Είναι ολοένα και πιο καθαρό πως οι πολιτικοί οι πολίτες και εργαζόμενοι επιχειρηματίες και καταναλωτές περνούν στο πλήθος όσων ανησυχούν και δεν διαθέτουν κανένα αντίδοτο στην αβεβαιότητα της εξέλιξης των πραγμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Στις ΗΠΑ υπήρξε συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης από τα πλήγματα της επιδημίας που απλώνεται με ταχύτητα σε όλες τις χώρες με ισχυρή οικονομία και διαφορετικά συμφέροντα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Δεν υπήρξε επιτυχία σε κάθε προσπάθεια για συντονισμό των προσπαθειών προκαλώντας προβληματισμό για τη διάρκεια του προβλήματος. Οι εγχώριοι αναλυτές παραδέχονται την κυριαρχία της ανησυχίας από τον COVID19.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Η δήλωση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, για αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2020 και ύφεση, ενδεχομένως, χειρότερη από εκείνη του 2008, επισφραγίζει από τα πλέον επίσημα χείλη, τη ζοφερή προοπτική για την Παγκόσμια Οικονομία”,

Η Merit Sec εκτιμούσε: “Η μεταβλητότητα θα συνεχίσει, έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Βλέποντας την επόμενη ημέρα, τα τεράστια προγράμματα νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης Κεντρικών Τραπεζών και Κυβερνήσεων, θα βοηθήσουν να επανέλθει η ανάπτυξη, μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.

Σήμερα οι συναλλαγές στην Ασία δεν έδωσαν σαφή μηνύματα για την τάση της μέρας αφού η εικόνα των βασικών δεικτών ήταν μεικτή. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορωναϊού στις Η.Π.Α. ξεπέρασε τα 66.100, με αριθμό θανάτων άνω των 940, που οδήγησε η συνεχιζόμενη αύξηση των λοιμώξεων στη Νέα Υόρκη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν περισσότερες από 470.000 περιπτώσεις την Πέμπτη, με το θάνατο να υπερβαίνει τα 21.200, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο σχόλιο με τίτλο: “ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ !!”, σχολίασε αναλυτικά:

Η εξάπλωση του κορωνϊού σε όλο τον πλανήτη είναι σε εξέλιξη με την αβεβαιότητα σε σχέση με την υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης να είναι υψηλή και γενικευμένη. Με όλες τις κυβερνήσεις πλέον, εσχάτως τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, να λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ευλόγως, το lockdown των επιχειρήσεων όλου του πλανήτη, με τις αναγκαίες εξαιρέσεις για τη λειτουργία του συστήματος υγείας και των απαραίτητων για την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού, οδηγεί σε δραματική υποχώρηση όλων των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τον Economist να έχει πρωτοσέλιδο τον πλανήτη με την ένδειξη «ΚΛΕΙΣΤΟ».

Σαν αποτέλεσμα, όλοι οι επενδυτικοί οίκοι, J.P. Morgan-Goldman Sachs-Bofa μιλούν για διψήφιους ρυθμούς υποχώρησης του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο για τις ΗΠΑ αλλά και όλες τις δυτικές οικονομίες. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την ύφεση χειρότερη εκείνης που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τον ΟΟΣΑ «να μη βλέπει σύντομη ομαλοποίηση στις οικονομίες». Για τη χώρα μας, η ΤτΕ παραμένει αισιόδοξη όταν προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για το 2020, ενώ η Morgan Stanley οριοθετεί την ύφεση στο -5,3% με πρόβλεψη για ρυθμό μεγέθυνσης +6,3% το 2021 !

Ενόψει των δυσοίωνων εκτιμήσεων, όλες οι αγορές του πλανήτη είναι σε ελεύθερη πτώση με δεδομένη την καταβαράθρωση των εταιρικών μεγεθών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η υποχώρηση των δεικτών (S& P κ.α.) είναι ανάλογη των αντίστοιχων που είχαν συντελεστεί στην κρίση του 1929, του 1973 και του 2007-8. Αναπόφευκτα, οι αντιδράσεις των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων είναι πλέον καθημερινές: η Federal εξαντλεί τα πολεμοφόδιά της ανακοινώνοντας την πρόθεση για απεριόριστες αγορές ομολόγων, ενώ η κυβέρνηση Trump θα δώσει απευθείας χρήματα στους πολίτες (helicopter money)! Η ΕΚΤ ανήγγειλε πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης 750 δις. ευρώ (Pandemic Emergency Purchase Programme) που περιλαμβάνει και ελληνικούς τίτλους 12 δις. ευρώ περίπου, δίνοντας πλέον ισότιμη θέση για τη χώρα μας. Η Ε.Ε. καταργεί στην πράξη το Σύμφωνο Σταθερότητας με την απόφαση για «ρήτρα διαφυγής», επιτρέποντας στις κυβερνήσεις τη διενέργεια δημοσιονομικών δράσεων: επιδόματα σε εργαζομένους, δάνεια με κρατική εγγύηση σε πληττόμενες επιχειρήσεις, κονδύλια για την υγεία , ενώ εξετάζεται ακόμη και η έκδοση ευρωομολόγου πανδημίας !

Τα μπαζούκας των Κεντρικών Τραπεζών και οι αυξημένες κρατικές δαπάνες με αναστολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί μια δραματική κρίση ρευστότητας: τόσο εξαιτίας της δραματικής επιβράδυνσης των οικονομιών όσο και εξαιτίας των δομικών δυσλειτουργιών που χαρακτηρίζουν τις αγορές σε καταστάσεις στις οποίες ο φόβος είναι διάχυτος οδηγώντας σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών-ομολόγων –εμπορευμάτων. Είναι δε σαφές, ότι η επίμονη και συντονισμένη δράση νομισματικών και δημοσιονομικών εργαλείων μπορεί να σταθεροποιήσει τις αγορές αποτρέποντας τη συνέχιση της υποτιμητικής υπερβολής, μέχρις ότου θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από το ιατρικό μέτωπο για τον κορωνοϊό ώστε να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα της οικονομίας.

Με αυτά τα δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να βιώνει με οξύτερο τρόπο τις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών και τις συνέπειες του αυξημένου φόβου. Με τον τραπεζικό κλάδο σε ρόλο οδηγού (αρνητικού συνήθως και κάποτε και θετικού πρωταγωνιστή) να καταγράφει ιστορικά χαμηλές επιδόσεις. Ωστόσο, με δεδομένη τη μετάθεση των stress test από τις εποπτικές αρχές σε μεταγενέστερο χρόνο, θα υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής για να μειωθούν τα παλιά ΝPEs αλλά και να αποφευχθεί η δημιουργία νέων στην παρούσα δυσμενή συγκυρία. Παραμένουν επομένως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τον κλάδο, επιτρέποντας στους επενδυτικούς οίκους να εκδίδουν αναλύσεις με διαφορικό βαθμό αισιοδοξίας για τις μελλοντικές εξελίξεις. Έτσι, όλα τα σενάρια παραμένουν προσώρας ανοικτά για την κίνηση του Γ.Δ. καθώς ο βαθμός ορατότητας συνεχίζει να παραμένει χαμηλός.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 26/3, αλλά το ράλι της εβδομάδας έχασε την ισχύ του, καθώς οι επενδυτές φαινόταν να στριμώχνονται μεταξύ της ανακούφισης από τη συμφωνία ενός τεράστιου πακέτου οικονομικών κινήτρων των ΗΠΑ ενώ υπάρχει φόβος για μια πιθανή άνοδο των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας και των περιπτώσεων κρουσμάτων του κοροναϊού.

Μετά από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, η Γερουσία υποστήριξε ένα νομοσχέδιο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποσκοπεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις βιομηχανίες που θα υποστούν βλάβη από την πανδημία. Ωστόσο, η ανησυχία έχει ήδη βρει μια νέα βάση στο κατά πόσο αυτό θα είναι αρκετό για να μετριάσει ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,3%, αλλά οι επιδόσεις στην περιοχή ήταν ανομοιογενείς, ενώ στις 9:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,74%.

Ο Nikkei έσπασε τρεις μέρες κέρδους με πτώση 3,5% αλλά στις 9:15 δική μας ώρα είχε μεταβολή -4,51%, ενώ ο δείκτης μετοχών αναφοράς της Αυστραλίας αυξήθηκε για μια τρίτη μέρα στη μεγαλύτερη νικήτρια αλυσίδα σε έξι εβδομάδες κατά +2,30%.

Οι αγορές συναλλάγματος υπογράμμισαν επίσης την αίσθηση της ανησυχίας - το ριψοκίνδυνο δολάριο Αυστραλίας βυθίστηκε, το ασφαλές καταφύγιο γιεν ενισχύθηκε.

Το πετρέλαιο υποχώρησε όπως και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών των Η.Π.Α. Τα συμβόλαια E-mini για τον S & P 500 κατέγραφαν τελευταία απώλειες -1,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EuroSTOXX 50 μειώθηκαν ομοίως.