Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 16:31

Προειδοποίηση ΙΑΤΑ: Οι μισές αεροπορικές εταιρείες θα καταρρεύσουν χωρίς οικονομική στήριξη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών έκρουσε η ΙΑΤΑ, βλέποντας «βουτιά» έως και 44% των εσόδων –ή 250 δισ. δολάρια- του κλάδου φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια. Χωρίς οικονομική βοήθεια, περισσότερες από το ήμισυ των αεροπορικών θα μπορούσαν να «πεθάνουν», προειδοποιεί.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών έκρουσε η ΙΑΤΑ, βλέποντας «βουτιά» έως και 44% των εσόδων –ή 250 δισ. δολάρια- του κλάδου φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Χωρίς οικονομική βοήθεια, περισσότερες από το ήμισυ των αεροπορικών θα μπορούσαν να «πεθάνουν», προειδοποιεί.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει οδηγήσει σε κλειστά σύνορα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και καθηλωμένα αεροσκάφη, η ΙΑΤΑ προβλέπει πτώση της επιβατικής κίνησης έως και 38% φέτος, απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τις κυβερνήσεις για πακέτα διάσωσης, καθώς οι αερομεταφορείς ανά τον κόσμο βρίσκονται σε δεινή θέση, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ, Αλεξάντερ ντε Ζινιάκ. «Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα ένα ολοκληρωμένο και γενναίο πακέτο διάσωσης», ανέφερε ο κ. ντε Ζινιάκ, προσθέτοντας ότι οι πιέσεις είναι πιο έντονες για τους αερομεταφορείς της Ευρώπης, προβλέποντας μείωση έως και 90% της δραστηριότητας στην Ευρώπη στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ΙΑΤΑ, η ανάκαμψη για τον κλάδο των αερομεταφορών μπορεί να αργήσει έως και έξι μήνες μετά την κρίση, καθώς μια βαθιά, παγκόσμια ύφεση μετά τον κορωνοϊό θα καθυστερήσει την αποκατάσταση της δραστηριότητας στις αερομεταφορές.


naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters