Εδώ και μερικές συνεδριάσεις διαπιστώνουμε πως σε μερικές μετοχές, όταν τα ημερήσια κέρδη είναι σημαντικά, υπάρχουν θεσμικοί που ρευστοποιούν ελαττώνοντάς τα υπολογίσιμα. Αλλά ενώ παλαιότερα η βουτιά από τα ψηλά προκαλούσε την παραίτηση των αγοραστών, στις δυο τελευταίες η προσφορά απορροφιέται. Έτσι οι κινήσεις των traders δεν έχουν τον συνήθη καθοδικό αντίχτυπο.
Εδώ και μερικές συνεδριάσεις διαπιστώνουμε πως σε μερικές μετοχές, όταν τα ημερήσια κέρδη είναι σημαντικά, υπάρχουν θεσμικοί που ρευστοποιούν ελαττώνοντάς τα υπολογίσιμα. Αλλά ενώ παλαιότερα η βουτιά από τα ψηλά προκαλούσε την παραίτηση των αγοραστών, στις δυο τελευταίες η προσφορά απορροφιέται. Έτσι οι κινήσεις των traders δεν έχουν τον συνήθη καθοδικό αντίχτυπο.
Οι Τραπεζίτες ειδοποίησαν πως ρευστό υπάρχει και αν χρειαστεί θα υπάρξουν παροχές άφθονου φθηνού χρήματος, για την απόψυξη των οικονομιών που πάγωσαν τα lock down στις πληγείσες χώρες.
Σήμερα με τις ασιατικές αγορές να σταματούν την κάθοδο τους και το πετρέλαιο να βρίσκεται σε αναπήδηση σπάνιων διαστάσεων μετά από βουτιά τα 20 δολάρια το βαρέλι, θα λέγαμε πως αποφασίστηκε να ανασάνουν οι τιμές των μετοχικών αξιών. Ωστόσο πάντα οι θεσμικοί θα είναι έρμαια της ροής των ειδήσεων γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας. Έτσι χθες μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Fed και της ΕΚΤ για νέα μέτρα που αφορούν στην προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Stoxx Europe 600, δείκτης αναφοράς της περιοχής, αυξήθηκε κατά 1,2%, την πρώτη ώρα. Τα χρηματιστήρια επιχείρησαν να ανακτήσουν έδαφος, μετά από μια απότομη πτώση την Τετάρτη. Ο δείκτης FTSE MIB της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 4,4%.
Εδώ αυτό το σύνθημα της επενδυτικής ανακούφισης, οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές το έκαναν καύσιμο ανόδου, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την απότομη βελτίωση του οικονομικού προφίλ της χώρας. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που κινούνται αντίθετα από την αξία τους από το 3,94% έπεσαν στο 2,07% χάνοντας σε δυο ώρες 188 μονάδες βάσης. Αυτό ήταν μάλλον ένα έξτρα κίνητρο για την διάθεση για ρίσκο που έδωσε πάνω από 10% κέρδη στον ΔΤΡ. Με τον ΓΔ +9,03%, στις 11:30, πάνω από τις 531 μονάδες, ενώ ο τζίρος ξεπερνούσε τα 13 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων περίπου 180.000 ευρώ. Ο κίνδυνος για απειλητική προσέγγιση στις 460 μονάδες απομακρύνθηκε για τα καλά. Αλλά και ο καλπασμός της απληστίας χαμήλωσε και μαζί του οι ρυθμοί των συναλλαγών.
Είχαμε την πιο ελκυστική στα μάτια των μέσω χρηματιστηριακών στοιχημάτων τζογαδόρων μετά από χρόνια. Γιατί η άνοδος μπορεί να αγκάλιασε τα περισσότερα blue chip, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το ημερήσιο άλμα είναι αυτό που λέμε, η χαρά των εραστών κέρδους με τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Αναφερόμαστε στο +28,4% της ΔΕΗ αλλά και τα κέρδη άνω του +13,5% σε ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΤΙΤC μια μέρα μετά την υπενθύμιση της ύπαρξης του αντιτραπεζικού μπλόκ. Το οποίο έκανε το θαύμα του, καθώς συμπλήρωσε την πεντάδα η ΕΥΔΑΠ με κέρδη +12,8%.
Το σημαντικότερο ήταν πως για δεύτερη σύνοδο στη σειρά, την εβδομάδα των μεγάλων αναταράξεων στα χρηματιστήρια, η Αθήνα με ανοδικό κλείσιμο διατήρησε… την “ανεξαρτησία” της. Από την άλλη, υπήρξαν πάλι στο τέλος κινήσεις που τονίζουν πως οι επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας υπάρχουν και δεν θα περιοριστούν μόνο στις πτωτικές χθες ΑΡΑΙΓ ΦΡΛΚ και ΛΑΜΔΑ, αν ο φόβος επιστρέψει δριμύτερος.
Οι Τράπεζες αντέδρασαν μεν δεν έπεισαν δε πως θα μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ζημίες που θα προκαλέσουν τα χτυπήματα σε Τουρισμό – Ναυτιλία – Μεταφορές - Αλυσίδες Καταναλωτικών Αγαθών. Τα τελευταία μέτρα ωστόσο “δημιούργησαν” πρωταγωνιστές, δυνητικούς νικητές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Άνοδος στη Wall Street αφού στα νέα μέτρα της Fed και τις ενέσεις ρευστότητας από την κυβέρνηση Τραμπ προστέθηκε και η παρέμβαση μαμούθ από την ΕΚΤ. Επιπλέον, η Fed επέκτεινε το πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων και σε άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο καθώς εντείνεται η ζήτηση για δολάρια. Καθώς η Fed τώρα επεκτείνει τις ανταλλαγές στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Δανία, την Κορέα, το Μεξικό, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,95% ή 188,27 μονάδες στις 20.087,19, ο S&P σημείωσε άνοδο +0,47% στις 2.409,39 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,3% στις 7.150,58 μονάδες. Στον δείκτη Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonlads (+8%) και Walt Disney (+7,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-8,4%) και Coca- Cola (-6,3%).
Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς αρχίζουν να γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,15%.
Η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 23,8% στα 25,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μόλις 0,1%.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών μετά τη δέσμη μέτρων για στήριξη της οικονομίας, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ που θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού ύψους 750 δις. ευρώ.
Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε τη δεύτερη έκτακτη μείωση επιτοκίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ανακ.οίνωσε ότι αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 200 δις στερλίνες
Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 4-5% το 2020 και της βιομηχανικής παραγωγής κατά 10% προβλέπει η Deutsche Bank, λόγω του κορονοϊού. Η Ιταλία είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα εκτός Κίνας, όπου ξεκίνησε η εστία COVID-19.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,91% στις 287,80 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,4% στις 5.151,60 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2% στις 8.610,43 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,68% στις 3.855,50 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,29% στις 15.466,97 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 1,3% έναντι του δολαρίου στα 1,0775 δολάρια από 1,0916 την προηγούμενη μέρα.
ΧΑ
Για δεύτερη μέρα αποκατάσταση μέρους των πρόσφατων ζημιών
Στην προτελευταία σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 487,60 με ανοδικό χάσμα (0,25 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (487,35), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε μόνιμα σε θετικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:30 που έγινε το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 487,60 από 473,17 μονάδες την προηγούμενη. Το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 534,78 από 490,65 μονάδες την Τετάρτη εμφανίστηκε στις 11:25, πολύ νωρίτερα από το κλείσιμο. Συνεπώς το ελάχιστο μέρας ήταν αποδεκτό ως πυθμένας από τους συμμετέχοντες. Αυτό επίσης φάνηκε αφού δεν παραβιάστηκε πτωτικά, αν και οι πιέσεις που εμφανίστηκαν από τις 11:25 ως τις 14:43 κατέβασαν τον ΓΔ τόσο ώστε πλησίασε τις 503 μονάδες. Κατόπιν και σχεδόν ως τις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς που επικράτησαν σαφώς μετά τις 15:49, έδωσαν ώθησε ως τις στις 526, χονδρικά 9 μονάδες κάτω από το μέγιστο. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,77 από την προπερασμένη συνεδρία.
Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν απότομα κύματα εντολών αγοράς που τίναξαν τον ΓΔ ως τις 535 μονάδες. Κατόπιν, και μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, είχαμε κύματα εντολών πώλησης από τους επενδυτές που τους εξέπληξε το αρχικό άλμα. Υπήρξε σταθερής κλίσης καθοδική πορεία για τον ΓΔ από τις 11:25 που είχε φθάσει στις 503. Αλλά μετά τις 14:40 η ζήτηση προκάλεσε τεράστια κέρδη σε αρκετά από τα πιεσμένα blue chip.
Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν ανοδική , αυτό δεν άλλαξε τη δυναμική του ΓΔ που καθόρισε επιστροφή στις 17:00 σε επίπεδα τιμών 8,9 μονάδες πάνω το κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο παρατηρητή της ανόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 295,5 από 284,2 και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 525. Εμφανίστηκαν εντολές πώλησης για τράπεζες πριν από το διάστημα των δημοπρασιών, που συνεχίστηκαν και έτσι σημειώθηκαν τιμές για τον Τραπεζικό δείκτη οριακά κάτω από τις 291 μονάδες ενώ στον ΓΔ δεν υπήρξε μεγάλη διαφορά τιμής μετά το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Την πίεση λόγω τραπεζών έκρυψαν τα μεγάλα κέρδη των ΔΕΗ ΟΤΕ ΤΙΤC EYΔΑΠ ΜΟΗ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, μόνιμα σε θετικό πεδίο σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές πολλές εκ των οποίων πέρασαν και σε απώλειες πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν καθοδική. Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές αγοράς αμέσως χωρίς εξαίρεση. Μετά από 3,5 ώρες λειτουργίας επηρεασμένες για την εικόνα των ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ διατηρούσαν σωρευτική τάση. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν αρνητική μεταβολή και η έναρξη με πτωτικό χάσμα και τάση που ήταν πτωτική , που οδήγησε τους δείκτες σε θετικό πεδίο επειδή ανατράπηκε αρκετά γρήγορα εκτός της Αθήνας. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων που μετριάστηκε. Ο τρόμος από την απόφαση να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων η Fed μετά την υπόσχεση για μέτρα χαλάρωσης έγινε ανακούφιση, που κυριάρχησε παγκόσμια. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν σχετική ανεξαρτησία από το σκαμπανέβασμα που είχε η παγκόσμια αγορά μετοχών.
Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου δεν άλλαξε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή +7,79% ήτοι πενταπλάσιο από το ύψος των κερδών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Η αγορά κατάφερε να κλείσει σημαντικά ψηλότερα 37,7 μονάδες από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 37,94 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.
Τα Βlue chip που ώθησαν ανοδικά ήταν ΔΕΗ +28,41%, TITC +16,15%, ΜΟΗ +15,00%, ΟΤΕ +13,55%, ΕΥΔΑΠ +12,81%, ΜΥΤΙΛ +11,76%, και ΒΙΟ +9,54%. Μετοχές του 25άρη, που συνέβαλλαν πτωτικά με απώλειες άνω του -1%, ήταν ΦΡΛΚ -4,76% ΑΡΑΙΓ 4,29%, και ΛΑΜΔΑ -1,43%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, βελτίωσε για δεύτερη μέρα στη σειρά την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 37,873 από 35,429 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά καλύτερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,471 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΤΙΤC ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΜΥΤΙΛ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, σίγουρα είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης 155 μονάδες και με 144 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 3,94% διαμορφώθηκε στο 2,50%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,43%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,02% από -9,99%, την ΕΤΕ στο +2,71% από -11,38%, ΕΥΡΩΒ στο +5,13% από -4,88% και την ΠΕΙΡ στο +1,58% από -4,95%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +3,43% από +0,70%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (3 από 16) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +7,78% οδηγήθηκε στις 525,29 από 487,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1270,18 από 1176,08 με μεταβολή +8,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,951 από 60,036 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,471 από 3,516 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 90 από 48, των καθοδικών 21 από 55 και 11 από 18 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η εκπνοή θα γίνει με χαμηλές προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν τελικά, 94,10 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο οι 1292,45 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:24. Το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και ήταν οι 1177,71 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1271,89. Το κλείσιμο στις 1270,18 από 1176,08 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +8,00% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 18,752 από 16,080 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1191 ΣΜΕ, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1259,00 από 1148,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 3034 από 3752 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 1498 συμβόλαια με ανώτερο τις 1269,50 και κατώτερο τις 1137,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1239,75 από 1128,00 μονάδες για να εμφανιστούν 2837 από 2428 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον για τα calls εξαφανίστηκε. Ακόμα και στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 16 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1825 και 1600 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 10 συμβόλαια για puts λήξης Απριλίου για τιμή εξάσκησης τις 1325 μονάδες.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη σύνοδο και ήταν διασκορπισμένο στα 34304 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 10777 για ΟΠΑΠ, στα 8000 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 5000 για ΣΕΝΕΡ, στα 2407 για ΜΙΓ, στα 2294 για ΕΛΠΕ, στα 1356 για ΑΔΜΗΕ, στα 900 για ΕΧΑΕ, στα 869 για ΜΟΗ, στα 645 για ΜΥΤΙΛ, στα 500 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και στα 252 για ΕΥΔΑΠ.
Οι ασιατικές μετοχές πραγματοποίησαν συντονισμένο ράλι σήμερα Παρασκευή 20/3, καθώς οι δείκτες στη Wall Street εμφάνισαν κέρδη, τα ομόλογα επίσης ενισχύθηκαν και το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αναπήδηση ρεκόρ, αν και η βιασύνη των πανικόβλητων επενδυτών για δολάρια ΗΠΑ έδειξε ότι η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Αν χθες σε παγκόσμια κλίμακα ήταν μέρα που οι επενδυτές ζυγίζοντας τα μέτρα που λαμβάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε παγκόσμια κλίμακα αισθάνθηκαν ανακούφιση μετά από μέρες σε κατάσταση πανικού στην Αθήνα αποτυπώθηκε ενθουσιασμός. Ενώ πριν τρεις μέρες η ανησυχία όσων υπολογίζουν στη στατιστική προϊστορία για τις κινήσεις τους ήταν μεγάλη, από το πλησίασμα του ΓΔ στις 460 μονάδες, σήμερα με κλείσιμο στις 525 φαίνεται μεγάλη η απόστασή του (55,5) από το χαμηλό εβδομάδας και έτους στις 469,77.
Η Merit Sec. ανέφερε: “Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ μείωσε την απόδοση των ομολόγων και θα έχει θετική επίδραση στις αποτιμήσεις των Εισηγμένων, στο Χ.Α., Εταιρειών. Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΕΚΤ δίνει δυνατότητα αγοράς, περίπου, €12 δις Ελληνικών ομολόγων.
Καλά τα αποτελέσματα της Motor Oil, αλλά το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο μήνα. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. την διανομή συνολικού μερίσματος ύψους €1,15/μετοχή για την οικονομική χρήση 2019. Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία έχει διανείμει προμέρισμα ύψους €0,35/μετοχή, οπότε το τελικό μέρισμα θα είναι €0,80/μετοχή.
Αδύναμα τα αποτελέσματα της Autohellas, λόγω της αρνητικής παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και αύξησης του καθαρού δανεισμού (+€17,4 εκατ.). Μας προβληματίζει ο υψηλός δανεισμός της Εταιρείας σε αυτό το περιβάλλον, με τον δείκτη καθ. δανεισμός/Ιδία κεφάλαια στο 1,28x.
Πολύ καλά τα αποτελέσματα της CNL Capital λόγω της μεγάλης αύξησης των χορηγήσεων (+68%), των εσόδων (+115%) και των καθαρών κερδών (+€605.000). Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. τη διανομή καθαρού μερίσματος ύψους €0,35/μετοχή. Η Εταιρεία έχει ήδη διανείμει καθαρό προμέρισμα ύψους €0,20/μετοχή, συνεπώς, το τελικό μέρισμα ανέρχεται €0,15/ μετοχή. Η Εταιρεία έχει προχωρήσει σε 6 νέες επενδύσεις, σε βραχυχρόνια ομολογιακά δάνεια από την αρχή του έτους. Η τελευταία δημοσιευμένη εσωτερική αξία της μετοχής της ανήλθε σε €10,77 στις 28/2/2020”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
“Η σημερινή διακοπή στο ‘κτηνώδες sell off’ των τελευταίων ημερών, τόσο στο Ελληνικό όσο & στα Διεθνή Χρηματιστήρια ήταν αναμενόμενη, μετά τα χθεσινά οικονομικά μέτρα “Bazooka” της 2ης φάσης από την ΕΚΤ. Σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα των Εθνικών Κυβερνήσεων, για υποβοήθηση των βαριά πληττόμενων Οικονομιών, γίνεται προσπάθεια η ασθενής Παγκόσμια Οικονομία να κρατηθεί σε καταστολή, με “αναπνευστήρα απεριόριστης ρευστότητας”.
Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και για την Ελληνική Οικονομία και για το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε, Πολίτες, Επιχειρήσεις & Κράτη. Κάθε μέρα που περνά, δεν ξαναγυρνά, αυξάνοντας τις παρενέργειες και ο πρωταρχικός στόχος, εκτός της προστασία Ανθρώπινων Ζωών, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο από τον εφιάλτη. Η επίδραση στα μακροοικονομικά όσο και στα μικροοικονομικά μεγέθη Παγκοσμίως θα είναι καταλυτικά αρνητική και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία.
Η Ελλάδα δυστυχώς πλήττεται από την νέα υγειονομική - οικονομική κρίση, μετά από 10 εφιαλτικά χρόνια κρίσης χρέους, την ώρα που επούλωνε τις πληγές της τόσο σε κοινωνικό όσο σε οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον εκτός από τον εξελισσόμενο Παγκόσμιο πανικό, λόγω της πανδημίας του COVid-19, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των Ειδικών, είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο στην εξέλιξη της επιδημίας στην Ελληνική Κοινωνία. Συνεπώς οι βλάβες στην Πραγματική Οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλες, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου.
Με δεδομένη την σχετικά γρήγορη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι οι απώλειες Ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο Ελληνικός Λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων, στις οδηγίες των Ειδικών.
Όσον αφορά την σημερινή ανοδική αντίδραση, “κερδίσαμε μια μικρή μάχη & όχι τον πόλεμο”, ο οποίος θα είναι πολύμηνος & δύσκολος.
Ο Τραπεζικός κλάδος αντέδρασε μεν, νωχελικά δε, και όσο ο ΔΤΡ βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί σε τι βαθμό τα παλαιά προβλήματά του θα επανέλθουν δριμύτερα, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία - Μεταφορές, Καταναλωτικές Αλυσίδες κ.α.).
Ο πανικός δεν άφησε αλώβητα και τα Ελληνικά ομόλογα Κρατικά και Εταιρικά, που αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρές αρνητικές παρενέργειες από την αύξηση των αποδόσεών τους.
Το 10ετες Ελληνικό Κρατικό ομόλογο, μετά το χθεσινό 3,80% που κατέγραψε, κινείται σήμερα πέριξ του 2,37%, κυρίως λόγω της ένταξης και των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός εξαιρετικά θετικό στην παρούσα φάση. Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν όλα να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην Αγορά εταιρικού χρέους.
Παρά την σημερινή αντίδραση, ο πανικός είναι διάχυτος, γιατί Αναλυτές & Επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των Εταιρειών το 2020.
Σε αγορές “ακραίου - αγελαίου πανικού”, οι επενδυτικές αποφάσεις χρειάζονται χρόνο και η ταχύτητα & το εύρος της πτώσης αυξάνει την μεταβλητότητα των τιμών. Έτσι στηρίξεις & αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας την δυσκολία της ανάλυσης.
Παρά ταύτα στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 450 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 440 & 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 550, 574 & 595 μονάδων. Κίνηση μέχρι τις 600 μονάδες πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1200 - 1145 μονάδων. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1345, 1392, 1450 & 1555 μονάδων. Μόνο κίνηση άνω των 1555 μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Συμπερασματικά η καταστροφική εικόνα της Ελληνικής Αγοράς δεν αλλάζει από μια τεχνική αντίδραση έστω και μερικών ημερών. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ & θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές, όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του CONvid-19 και το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές, παρά τα θηριώδη μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν.
Η υπομονή & πειθαρχία είναι προαπαιτούμενο, αφού θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές πραγματοποίησαν συντονισμένο ράλι σήμερα Παρασκευή 20/3, καθώς οι δείκτες στη Wall Street εμφάνισαν κέρδη, τα ομόλογα επίσης ενισχύθηκαν και το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αναπήδηση ρεκόρ, αν και η βιασύνη των πανικόβλητων επενδυτών για δολάρια ΗΠΑ έδειξε ότι η κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,2% μετά από επτά συνεδρίες ζημιών, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +4,53%.
Καθώς η εξάπλωση του κορωναϊού οδήγησε σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο σε πάγωμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα έθνη έκαναν ολοένα και πιο μεγάλες προσπάθειες για αναθέρμανση στις οικονομίες τους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες πλημμύρισαν τις αγορές με φθηνά δολάρια για να μειώσουν τη δυσκολία στη χρηματοδότηση.
Η Γερουσία των ΗΠΑ συζητούσε ένα πακέτο αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που θα περιλάμβανε άμεση οικονομική βοήθεια για τους Αμερικανούς, ανακούφιση για τις μικρές επιχειρήσεις και βήματα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Κίνα αναμένεται να απελευθερώσει τρισεκατομμύρια γιουάν μέσω δημοσιονομικών κινήτρων για να αναζωογονήσει μια οικονομία που αντιμετωπίζει την πρώτη συρρίκνωσή της σε τέσσερις δεκαετίες.
Η άνοδος του δολαρίου είναι ένας εφιάλτης για πολλές χώρες και τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη πώληση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών προκαλώντας ένα βρόχο αρνητικό για την ανατροφοδότηση τους.
Ήταν τέτοιο το άγχος που οι traders διακινούν φήμες για ένα νέο σύμφωνο Plaza Accord, τη συμφωνία του 1985 όταν μεγάλες κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν μαζική παρέμβαση για να συγκρατήσουν ένα αχαλίνωτο δολάριο.
Προς το παρόν, οι επενδυτές στην Ασία ήταν απλώς χαρούμενοι διότι η Wall Street δεν είχε πάλι πτώση και οι μετοχές της Νότιας Κορέας κέρδισαν 3,5%, αν και στις 9:00 δική μας ώρα κέρδιζαν +7,44%.
Η αγορά της Αυστραλίας κέρδιζε 4,2% αλλά στο τέλος έκλεισε στο +0,70%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S & P 500 υποχώρησαν προσωρινά -1,2%, ίσως αναστατωμένα από τις ειδήσεις πως στην Πολιτεία της Καλιφόρνια είχαν εκδώσει εντολή για διαμονή στο σπίτι για τους κατοίκους.
Το συναίσθημα ενίσχυσε επίσης ένα ράλι 25% στις τιμές του πετρελαίου σε μια νύχτα. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλα 26 σεντς στα 26,17 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, από ένα χαμηλό των 20,09 δολαρίων, ενώ το αργό πετρέλαιο Brent ανήλθε στα 28,25 δολάρια.
Αυτό ήταν μια σημαντική ανακούφιση καθώς η κατάρρευση των τιμών του αργού είχε προκαλέσει μια τεράστια τρύπα στους προϋπολογισμούς πολλών παραγωγών πετρελαίου και τους υποχρέωσε να απορρίψουν οποιοδήποτε ρευστό περιουσιακό στοιχείο για να αντλήσουν μετρητά, με τα Αμερικανικά ομόλογα να δέχονται ένα ιδιαίτερο χτύπημα.
Αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων είχαν αναρριχηθεί πάνω από 100 μονάδες βάσης σε μόλις εννέα συνεδρίες για να φθάσουν στο 1,279%, πριν σταθεροποιηθούν λίγο στο 1,15%.