Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 09:07

Alibaba.com: Εκρηκτική άνοδος των μετοχών

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ άνοδο σημείωσαν την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της Αlibaba.com Ltd., με αποτέλεσμα να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία Internet της Ασίας μετά την Yahoo Japan Corp., από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν στα 34,95 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία από την τιμή διάθεσής της στα 13,50 δολ. Χονγκ Κονγκ, στις 2:44 μ.μ., τοπική ώρα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της Alibaba.com να ανέρχεται σε περίπου 22,8 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Η Alibaba και η μητρική της εταιρεία άντλησαν 1,5 δισ. δολ. ΗΠΑ από την πώληση 858,9 εκατ. μετοχή στο Χονγκ Κονγκ προς 13,50 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Διαχειριστές της πώλησης μετοχών ήταν η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley.

Φέτος, τα κέρδη της Alibaba προβλέπεται να σημειώσουν σχεδόν τριπλάσια άνοδο, σύμφωνα με τα έγγραφα της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο.

Η Κίνα, έως τα τέλη του Ιουνίου ήταν πατρίδα 162 εκατ. χρηστών Internet, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία από το China Network Information Center. H χώρα ενδέχεται να υπερβεί τις ΗΠΑ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Liu Bin, οικονομικό αναλυτή της αγοράς Internet στο Πεκίνο, με την εταιρεία ερευνών BDA China Ltd.