Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 11:06

Απογείωση του Χ.Α.

Άλμα πάνω από 6% και στο Χ.Α., σε συγχρονισμό με την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων και την ανοδική αντίδραση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την κίνηση-έκπληξη από την ΕΚΤ.

Με άλμα πάνω από 9% υποδέχθηκε το Χ.Α. την δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ και κυρίως την απόφαση να ενταχθεί και η Ελλάδα στο QE, αν και τα κέρδη στη συνέχεια περιορίστηκαν κοντά στο 5%. Τον δρόμο της ανόδου δείχνουν οι τράπεζες με άνοδο έως και 10% ενδοσυνεδριακά.

Στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης ωστόσο η εικόνα είναι μεικτή: Μίνι ράλι στο Μιλάνο, συγκρατημένη άνοδος στο Παρίσι, πτώση σε Φραγκφούρτη και Λονδίνο. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το πρωί λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρίσκονταν όλες οι αγορές σε συντονισμένη άνοδο. 

Οι επενδυτές προσπαθούν να εξετάσουν σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβάλλει το άκρως δυναμικό πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει και το ελληνικό χρέος. Το βλέμμα στραμμένο και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, για τα έκτακτα μέτρα στήριξης και το παράθυρο παράτασής τους.

Το ισχυρό «μπαζούκα» της ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να κάνουν «whatever it takes» για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού. Δεν είναι όμως σίγουρο εάν αυτό θα είναι αρκετό. 
 

naftemporiki.gr