Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 11:59

ΙΟΒΕ: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Στις 109,3 μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχωρώντας από την υψηλότερη τιμή του έτους (111,9 μονάδες) όπου βρισκόταν τον Σεπτέμβριο. Κινείται ωστόσο πλησίον των τιμών του Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ συνιστά μία από τις υψηλότερες επιδόσεις κατά το 2007. Παραμένει έτσι πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ και υπερτερεί σημαντικά του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Στις 109,3 μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχωρώντας από την υψηλότερη τιμή του έτους (111,9 μονάδες) όπου βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.

Κινείται ωστόσο πλησίον των τιμών του Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ συνιστά μία από τις υψηλότερες επιδόσεις κατά το 2007. Παραμένει έτσι πολύ κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ και υπερτερεί σημαντικά του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στην αποκλιμάκωση του δείκτη συνέβαλε κυρίως η «διόρθωση» των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ενώ αντιθέτως η καταναλωτική εμπιστοσύνη, κινήθηκε ανοδικά, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων τριών ετών.

Πιο συγκεκριμένα, στη βιομηχανία οι προβλέψεις που διατυπώνονται είναι λιγότερο ευνοϊκές τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω μείωσης των προσδοκιών για την πορεία της παραγωγής και τον όγκο των παραγγελιών, και ως εκ τούτου στο διογκωμένο επίπεδο αποθεμάτων.

Το κλίμα επιδεινώνεται και στις Υπηρεσίες, καθώς περιορίζονται οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και για την εξέλιξη της τρέχουσας ζήτησης. Ελαφρώς βελτιωμένες εμφανίζονται ωστόσο οι προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο.

Στο Λιανικό Εμπόριο η εικόνα είναι επίσης μετριοπαθέστερη όσον αφορά στις προσδοκίες για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα και τον όγκο των αποθεμάτων.

Στις Κατασκευές συνεχίζει να επικρατεί σχετική απαισιοδοξία, αν και οι προσδοκίες είναι οριακά βελτιωμένες σε σχέση με την εικόνα του Σεπτεμβρίου.