Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2007 19:34

Β. Μαγγίνας για Ασφαλιστικό: Διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα

Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Στην ομιλία του ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του Συστήματος, την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και την αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, μιλώντας για ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση, ο κ. Μαγγίνας υποστήριξε πως η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, εκτός από την αντικειμενική αδυναμία που περιέχει, όπως είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού.

Σχετικά με την εισφοροδιαφυγή, ο υπουργός Απασχόλησης γνωστοποίησε οι βεβαιωμένες, μέχρι σήμερα, αλλά ανείσπρακτες οφειλές για το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μαζί με πρόστιμα και πρόσθετα τέλη, ανέρχονται, περίπου, σε 3,2 δις ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται η απώλεια εισφορών από την αδήλωτη εργασία. Το αντίστοιχο ποσό για τον Ο.Α.Ε.Ε. είναι 1 δις ευρώ και για τον Ο.Γ.Α., 500 εκ ευρώ.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις συγκεκριμένες λύσεις για την πάταξη του φαινομένου και ειδικότερα:

1. Εξετάζεται η σύνδεση με το Μητρώο που διαθέτει ο Ο.Α.Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις, καθώς και με το ΤΑΧΙS, για διασταύρωση στοιχείων.

2. Θα πρέπει επίσης να αποκατασταθεί ένας συστηματικός έλεγχος της ασφαλιστικής τακτοποίησης των εργαζομένων, μέσω ενός ανεξάρτητου από τους Ασφαλιστικούς Φορείς Οργάνου, που θα καλύπτει την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και θα αφορά στο σύνολο του Ασφαλιστικού Συστήματος.

3. Παράλληλα, είναι δυνατή, σε βραχύτερο χρόνο και εξετάζεται, η άσκηση ελέγχου από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομικών είτε αυτοτελώς, είτε σε κοινά κλιμάκια με ελεγκτές για τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία σύντομα θα υποστηρίζει, με επάρκεια, ηλεκτρονικά, το Ασφαλιστικό μας Σύστημα και οι λειτουργίες της θα καταστούν συμβατές με τα πληροφορικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Τέλος, η αυστηροποίηση των κυρώσεων όσων εισφοροδιαφεύγουν και η οριστική απομάκρυνση από τη λογική των ρυθμίσεων χρεών από εισφορές, θα συμβάλουν στη σωστή κατεύθυνση και θα δικαιώσουν τους συνεπείς οφειλέτες.

Για την αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, ο κ. Μαγγίνας γνωστοποίησε ότι εξετάζεται η δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεματικού και πρόσθεσε πως άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας ακόμα ΑΕΔΑΚ, πέρα από αυτή που λειτουργεί στα πλαίσια του ΙΚΑ, στη σύσταση Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς και στην αξιοποίηση Συμβούλων Επενδύσεων και Διαχειριστών, σε υλοποίηση του νέου Θεσμικού Πλαισίου.

«Η κυβέρνηση προσήλθε και θα προσέρχεται στο διάλογο με θέσεις και προτάσεις, επί των οποίων ιδιαιτέρως χρήσιμες εκτιμά πως είναι οι απόψεις ή και προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων και των Κοινωνικών Εταίρων. Έναν διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα» είπε ο κ. Μαγγίνας και κατέληε πως «οι πολίτες, ωριμότεροι από ποτέ, ζητούν από εμάς συνεννόηση, εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και απορρίπτουν τη στείρα αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις».