Απαλλάσσονται σταδιακά στο εξής οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα. Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς θα αξιοποιηθεί πλήρως το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Απαλλάσσονται σταδιακά στο εξής οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.
Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς θα αξιοποιηθεί πλήρως το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Η Βουλή αποτελεί τον πρώτο δημόσιο φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της.
Συγκεκριμένα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, διασυνδέεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Βουλής με την ΑΑΔΕ προκειμένου να αντλείται αυτομάτως η αναγκαία φορολογική ενημερότητα, χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλου, για την πληρωμή ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόχρεοι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να εκδίδουν την αναγκαία ενημερότητα για να πληρωθούν καθώς αυτό πλέον θα γίνεται αυτόματα. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 3.600 πολίτες και επιχειρήσεις προσκόμισαν φορολογική ενημερότητα στη Βουλή. Με το νέο σύστημα η Βουλή απαλλάσσεται από μια καθημερινή γραφειοκρατική διαδικασία, επιταχύνονται οι σχετικές πληρωμές των δαπανών της και εξοικονομούνται ανθρωποώρες τόσο για τους υπαλλήλους της, όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία οφείλει, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να επεκταθεί και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Ήδη αρκετοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ η ΓΓΠΣΔΔ προσκαλεί όσους φορείς ενδιαφέρονται να το πράξουν άμεσα.