ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας ύστερα από τη χθεσινή «βουτιά» της Wall Street και εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης στην οικονομική ανάπτυξη. Αφορμές για ρευστοποιήσεις δίνουν επίσης η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, το ξέφρενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.
ΜΑΖΙΚΕΣ ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν σήμερα στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας ύστερα από τη χθεσινή «βουτιά» της Wall Street και εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης στην οικονομική ανάπτυξη.
Αφορμές για ρευστοποιήσεις δίνουν επίσης η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου, το ξέφρενο ράλι των πετρελαϊκών τιμών και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες για κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Η αποδυνάμωση του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1435889.htm στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον χρυσό, η τιμή του οποίου διατηρείται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών.
«Οι σημαντικότεροι φόβοι επικεντρώνονται σε δύο σημεία: στην απειλή του πληθωρισμού από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας στις ανακοινώσεις των τραπεζών», δήλωσε ο αναλυτής της Societe Generale στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση στρατηγικής της Citigroup European Portfolio Strategist, ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε ανησυχητικό παράγοντα για τις αγορές. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός ή υποχωρεί στις ανεπτυγμένες χώρες, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να φοβούνται για επιτάχυνσή του, ενώ τα ρίσκα για τη σταθερότητα των τιμών φαίνεται πως πηγάζουν από τις αναδυόμενες αγορές.
Στο χρηματιστήριο της Κίνας, o δείκτης Shanghai Composite Index υποχώρησε κατά 4,85% και έκλεισε στις 5.330,023 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές Ιουλίου.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 3,2%, στις 28.760,22 μονάδες, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1435953.htm .
Αρνητικό είναι και σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1435974.htm συμπαρασύροντας σε πτωτική τροχιά τον γενικό δείκτη του Χ.Α. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1435976.htm .
Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη από τις αρχές του μήνα καταγράφουν ήδη συνολικές απώλειες 4,5% κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με το βαθμό έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση των δανείων υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq στη Νέα Υόρκη κατέγραψαν απώλειες πάνω από 2%.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχωρεί κατά 1%, σε χαμηλά δύο εβδομάδων. Ωστόσο, από την αρχή του έτους καταγράφει συνολικά κέρδη 11%.
Στις 14:00 και στις 14:45 (ώρα Ελλάδος) αντιστοίχως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική.