Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 16:53

Καθοδικούς κινδύνους στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης διαπιστώνει η ΕΚΤ

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περί περαιτέρω αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, εξέφρασε ο διοικητής της, Ζαν Κλωντ Τρισέ, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε γνωστοποιήσει την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, όπως ευρέως αναμενόταν.

«Η νομισματική μας πολιτική είναι σε θέση να αντισταθμίσει τους ανοδικούς κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών» δήλωσε ο Τρισέ, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι «δεδομένου του πιθανού αντίκτυπου που μπορεί να έχει η παρατεταμένη αστάθεια στις χρηματαγορές και η επαναξιολόγηση των κινδύνων», η αβεβαιότητα στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης «παραμένει ισχυρή».

Ο κ. Τρισέ διαπίστωσε ανοδικούς κινδύνους στις τιμές, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις. «Δρώντας με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο βάσει των εκτιμήσεών μας, θα διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι στην σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα υλοποιηθούν και ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν περιορισμένες», επισήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Οι διαφωνίες όσον αφορά στο αν θα πρέπει να αυξηθούν ή όχι τα επιτόκια έχουν αρχίσει να γίνονται εντονότερες μεταξύ των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό. Ανησυχίες εκφράζονται επίσης για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την κρίση στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν να πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ, το ευρωπαϊκό νόμισμα παρέμεινε κοντά στο χθεσινό ρεκόρ του 1,4731 δολαρίου, διαμορφούμενο στο 1,4660 δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι και η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο 5,75% - υψηλό έξι ετών - για τέταρτο συνεχή μήνα. http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1436049.htm