Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 17:22

Fed: Καμπανάκι για ανάπτυξη - πληθωρισμό

Σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό διαπιστώνει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκι, επικαλούμενος το πρόσφατο ράλι των πετρελαϊκών τιμών και την εξασθένηση του δολαρίου. Ο επικεφαλής της Fed προβλέπει παράλληλα αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο. Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη εμφανίστηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό διαπιστώνει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκι, επικαλούμενος το πρόσφατο ράλι των πετρελαϊκών τιμών και την εξασθένηση του δολαρίου.

Ο επικεφαλής της Fed εκτιμά ότι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο δεν θα διατηρηθεί και προβλέπει αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο.

Ο κ. Μπερνάνκι θεωρεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει χαμηλός και στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Εκτιμά επίσης ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ενδέχεται να παρουσιάσουν επιβράδυνση κυρίως λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη εμφανίστηκε νωρίτερα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/08/1436187.htm .