Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 13:48

Κλείνουν από την Τετάρτη τα εμπορικά καταστήματα

Την επέκταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εντείνοντας τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη, ενώ εξαιρούνται τα αρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων και τα τραπεζικά καταστήματα.

Την επέκταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας και στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εντείνοντας τα μέτρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη, ενώ εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, οι επιχειρήσεις που συνδέονται με την τροφοδοσία της αγοράς, πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» είπε η κ. Πελώνη στη διάρκεια της διαδικτυακής - λόγω συνθηκών – ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η κυβέρνηση παίρνει σταδιακά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορωνοϊό, αλλά και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ακόμη ανακοίνωσε πως όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες.

Επίσης όπως είπε, από αύριο και μέχρι τον Απρίλιο αναστέλλεται η εφαρμογή του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αναστέλλεται για δύο εβδομάδες η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους αγρότες.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις η κ. Πελώνη ανέφερε πως τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν κλείνουν, ενώ για τα υπόλοιπα αναμένονται διευκρινίσεις. Σε ερώτηση αν θα κλείσουν τα σύνορα και με την Τουρκία, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί, ότι η κατάσταση είναι δυναμική και αξιολογείται και πως «ότι είναι να ανακοινωθεί επιπλέον, θα ανακοινωθεί στην ώρα του».

Σε ό,τι αφορά φαινόμενα αισχροκέρδειας, απάντησε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί στον τομέα των τροφίμων και των ειδών υγιεινής. Σημείωσε ότι ο μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης είναι επί ποδός, ότι έχουν εκδοθεί σχετικές εγκύκλιοι και ότι διενεργούνται έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Εξετάζονται αποτρεπτικά μέτρα για τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, προσέθεσε.

Σε ερώτηση ποιους αφορά η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, διευκρίνισε ότι τους αφορά όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα επιβάλει να κλείσουν οι Εκκλησίες στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει τέτοια απόφαση, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών. «Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε.

Επιπρόσθετα επανέλαβε σχετικά με τις φήμες για απαγόρευση της κυκλοφορίας πως πρόκειται περί παραπληροφόρησης και τόνισε πως είναι θέμα ατομικής ευθύνης και συλλογικής συνείδησης του καθενός να μείνει στο σπίτι του. «Συνειδητός αυτοπεριορισμός», ανέφερε συγκεκριμένα.

Είπε επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ότι ο Πρωθυπουργός δεδομένου ότι έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, έχει εξεταστεί και είναι αρνητικός και καλά στην υγεία του. «Αρνητική είναι και η οικογένειά του όπως και άλλα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν εξεταστεί», συμπλήρωσε.

Για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό είπε πως «καλωσορίζουμε την όποια συζήτηση». «Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού στα σύνορα», ξεκαθάρισε.

naftemporiki.gr