Το θέμα του ασφαλιστικού είναι μεγάλο και σημαντικό για όλους μας και δεν θέλουμε πάλι να δούμε μια μετάθεση του προβλήματος, να πηγαίνουμε στη λύση του χαμηλότερου βεληνεκούς ή να αναβάλλουμε.
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο ρ/σ Alpha 98,9 αναφερόμενος στην πρόταση του συνδέσμου για το ασφαλιστικό.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε μια νέα διαδικασία η οποία θα κινηθεί σε δύο επίπεδα:
- Σε πρώτο επίπεδο, θα διεξαχθεί διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων. "Σε αυτό το «πολιτικό τραπέζι»", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα κληθούν να καταθέσουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις, τόσο για τον ορισμό όσο και για τη λύση του προβλήματος. Το κάθε κόμμα θα αναλάβει έτσι τις ευθύνες του ενώπιον του κοινωνικού συνόλου».
- Σε δεύτερο επίπεδο, ο διάλογος θα διεξαχθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
«Προτείναμε παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο, που είναι απαραίτητο να γίνει, να γίνει και ένας διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ταυτόχρονα η δουλειά που θα γίνεται σε πολιτικό επίπεδο και κοινωνικό, να τροφοδοτήσει μια καλή απόφαση γιατί το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το φλέγον θέμα των ημερών, αλλά το μείζον πρόβλημα των επόμενων γενιών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Σε ερώτηση για το εάν μπορούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνεννοηθούν ο κ. Δασκαλόπουλος απάντησε τα εξής:
«Βεβαίως το πιστεύω. Έχουμε κοινά συμφέροντα. Δεν έχουμε αντιπαράθεση και είμαστε εκείνοι που ζούμε κάθε μέρα την πραγματικότητα του χώρου της εργασίας, συνεργαζόμαστε και έχουμε το κοινό ενδιαφέρον να φτιάξουμε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους και αυτό είναι που δημιουργεί την ανάπτυξη».
Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην πρόταση του ΣΕΒ ο κ. Δασκαλόπουλος είπε τα εξής: «Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ξέρουν ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός και το πρόσθετο πλεονέκτημα μου είναι το σημαντικό, είναι ότι θα το αποσυνδέσουμε από τον πολίτικο διάλογο, που πρέπει να γίνει, αλλά οδηγεί πολλές φορές στην ανάγκη του καθενός μας να πάρει μια πόζα ή να βρει προσχήματα για να κάνει ευρύτερη τοποθέτηση».
Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι «σε αυτό τον τόπο κυριαρχεί η μεταρρυθμιστική θεωρία και δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική πράξη. Είχαμε πρόσφατα τις εκλογές, μια λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση, την ανακοίνωση της κυβέρνησης ενός προγράμματος και μια δέσμευση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
»Νομίζω ότι έχουν μια εύλογη πίστωση χρόνου για να βάλουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα τους, αλλά βεβαίως δεν έχουν πάρα πολύ καιρό. Είμαστε μια κοινωνία που βρίσκεται στο παγκόσμιο και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και όλοι οι εταίροι ή οι ανταγωνιστές μας τρέχουν με τα χίλια, για αυτό δεν έχουμε πολύ καιρό».