Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2007 15:42

Νέα μεταρρύθμιση για το βαμβάκι προτείνει η Κομισιόν

Αναθεωρημένη μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης για το βαμβάκι πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη νέα πρόταση διατηρούνται τα μέτρα στήριξης που περιλαμβάνονται στο ισχύον καθεστώς, το οποίο ακυρώθηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, λόγω ανεπαρκούς εκτίμησης των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης εκ μέρους της Επιτροπής.

Η πρόταση προβλέπει ότι το 65 % των ενισχύσεων πρέπει να είναι "αποσυνδεδεμένες" (δηλαδή να μη συνδέονται πλέον με την παραγωγή), ενώ το 35 % θα εξακολουθήσουν να συνδέονται με την παραγωγή βαμβακιού, υπό μορφή στρεμματικών ενισχύσεων. Το Δικαστήριο δεν αμφισβήτησε τη θεωρητική βάση της μεταρρύθμισης (δηλαδή την αλλαγή του συστήματος ενισχύσεων) αλλά έκρινε ότι, στο πλαίσιο της μελέτης των επιπτώσεων, η Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε το κόστος εργασίας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής και δεν αξιολόγησε τον αντίκτυπο της μεταρρύθμισης στην τοπική εκκοκκιστική βιομηχανία. Η νέα πρόταση εκπονήθηκε μετά από διεξοδική εκτίμηση των επιπτώσεων και ευρεία διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Με τον όρο «αποσύνδεση» εννοείται ότι δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και όχι της παραγωγής τους. Οι παραγωγοί λαμβάνουν ενίσχυση εφόσον τηρούν αυστηρά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλή μεταχείριση των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων («πολλαπλή συμμόρφωση»), είναι δε ελεύθεροι να παράγουν ό,τι επιθυμούν. Για να είναι επιλέξιμο για συνδεδεμένη ενίσχυση, το βαμβάκι πρέπει να έχει καλλιεργηθεί μόνον σε γεωργικές εκτάσεις τις οποίες το κράτος μέλος έχει εγκρίνει για βαμβακοπαραγωγή, να προέρχεται από εγκεκριμένες ποικιλίες σπόρου και να έχει συγκομιστεί υπό συνήθεις συνθήκες καλλιέργειας. Αυτή η συνδεδεμένη ενίσχυση διατηρήθηκε ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη της παραγωγής.

Βάσει του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης, καθορίστηκαν οι ακόλουθες εθνικές βασικές εκτάσεις για τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση:

Ελλάδα: 370.000 εκτάρια

Ισπανία: 70.000 εκτάρια

Πορτογαλία: 360 εκτάρια.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο έχει καθοριστεί ως εξής:

Ελλάδα: 594 ευρώ για 300.000 εκτάρια και 342,85 ευρώ για τα υπόλοιπα 70.000 εκτάρια

Ισπανία: 1.039 ευρώ

Πορτογαλία: 556 ευρώ.

«Η πρόταση αυτή διατηρεί τον διαχωρισμό μεταξύ αποσυνδεδεμένων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, ο οποίος λειτουργούσε ικανοποιητικά στον τομέα του βαμβακιού», δήλωσε η Επίτροπος Mariann Fischer Boel, αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. «Ο συνδυασμός αυτός συνάδει με τους στόχους των μεταρρυθμίσεων της ΚΓΠ, δεδομένου ότι εξασφαλίζει σταθερότερο εισόδημα στους παραγωγούς, τους παρέχει τη δυνατότητα να αντιδρούν στις μελλοντικές εξελίξεις της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Ανταποκρίνεται επίσης στη δέσμευση που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις Συνθήκες Προσχώρησης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, να στηρίξει την παραγωγή βαμβακιού στις περιοχές όπου είναι σημαντική για τη γεωργική οικονομία», πρόσθεσε.