Δέσμη μέτρων σε τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ για τέσσερις μήνες σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Σειρά φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών διευκολύνσεων περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Επενδύσεων και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οι οποίες όπως εκτίμησε ο Χρ. Σταϊκούρας «θα είναι μεν παροδικές, αλλά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Η εφαρμογή των μέτρων σε πρώτο στάδιο αφορά τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου με δυνατότητα επέκτασής τους και σε άλλους νομούς της χώρας όπου θα ληφθούν αναγκαστικά μέτρα από το κράτος.
Tην ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νέα δέσμη μέτρων, που θα αφορά σε επιχειρήσεις ο τζίρος των οποίων έχει πληγεί σημαντικά από τον κορωνοϊό, παρότι δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα υλοποιηθούν πριν από το τέλος Μαρτίου, όπως συνέβη και με τις σημερινές αποφάσεις.
Η πρώτη δέσμη των μέτρων θα αποτυπωθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείνουν, λόγω κορωναϊού, με εντολή της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν προβλέπεται αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αποφασίστηκε επίσης αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αντίστοιχα μέτρα προβλέπονται και για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις τους.
Επίσης δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να δίνεται η δυνατότητας έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το οικονομικό επιτελείο αναλαμβάνει τις παρακάτω πρωτοβουλίες:
1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
Έχει τεθεί στη διάθεση της κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό. Επίσης έχει αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.
2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Ήδη, όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.
Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, η πρώτη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, είναι:
- αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις, όπως η προαναγγελία για υπερωρίες- υπερεργασία, για να διευκολύνεται η σταδιακή πρόσβαση των εργαζομένων για την αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν θίγονται οι υφιστάμενες διατάξεις για τις υπερωρίες- υπερεργασία και τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους λόγω ασθένειας ή είναι γονείς και τα τέκνα τους φοιτούν σε σχολεία τα οποία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού.
- παρέχεται διευκόλυνση για την εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι έκτακτα και προσωρινά.
4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συντονισμένες δράσεις
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά, τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες, όπως γνωστοποίησε ο ΥΠΟΙΚ.
«Ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα»
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «μεθοδικά και υπεύθυνα αυτές τις προκλήσεις», προσθέτοντας ότι απαιτείται από όλους ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα. «Απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός» επισήμανε.