Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντιου χαρακτήρα και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Εν αναμονή και των αποφάσεων του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα.
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, έγινε μια επαναξιολογηση της κατάστασης με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Τουρισμού να παρουσιάζουν προτάσεις με στόχο την συγκρότηση ενός ενιαίου, συνεκτικού και συνολικού κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος και οι οποίες σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα υλοποιούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντιου χαρακτήρα και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Εν αναμονή και των αποφάσεων του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα :
* μέτρα στήριξης επιχειρήσεων λόγω αναγκαστικών μέτρων που ελήφθησαν από το κράτος π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κρούσματα (πιθανόν ανακοινώσεις πριν τις 16 Μαρτίου)
* σε περιοχές και κλάδους
* στο σύνολο της οικονομίας.
Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω για παράδειγμα της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων π.χ. καταβολή του ΦΠΑ. Όσον αφορά τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάπλωση του κορονοϊού στην ζήτηση και στην κατανάλωση δείχνουν ότι έως τώρα δεν είναι σημαντικές.
Στη 2η διουπουργική σύσκεψη, με πιο διευρυμένη μορφή συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Ξενοδοχειακός κλάδος
Καταγραφή των προβλημάτων που διαπιστώνονται λόγω του κορωνοϊου στον ξενοδοχειακό κλάδο πραγματοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους ξενοδόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα προβλήματα για τα ελληνικά ξενοδοχεία άρχισαν να φαίνονται από το Σαββατοκύριακο που ξεκίνησε να παρατηρείται στην Ιταλία έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία των πόλεων δεδομένου ότι στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει. «Κλειδί», σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, αποτελεί η αλλαγή του τρόπου των ακυρώσεων ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης για παράδειγμα να γίνεται επιστροφή της προκαταβολής. Ζήτημα παραμένει το τί θα γίνει με τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών καθώς δεν φαίνεται έως τώρα να έχει επιλυθεί το θέμα του ποιος θα επιστρέψει τα χρήματα των κρατήσεων.
Το καμπανάκι της ΕΛΣΤΑΤ
Η σύσκεψη, εν τω μεταξύ, συνέπεσε με το ηχηρό καμπανάκι που ήρθαν να χτυπήσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτά έδειξαν ότι το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα αναπτύχθηκε 1%. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση.
Στο σύνολο του 2019 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9%. Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8%.
naftemporiki.gr